Στον απόηχο της συνάντησης Putin – Macron (7 Φεβρουαρίου 2022) στη Μόσχα και επιθυμώντας να ερμηνεύσουμε τους λόγους αλλά και τον στόχο αυτής της συνάντησης λάβαμε υπόψη μας τα εξής:
Η σχέση Γαλλίας -Ρωσίας έρχεται από πολύ παλιά, αιώνες πριν και έχει περάσει από πολλές διακυμάνσεις.
Αν και κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες υπήρξαν μακρόχρονοι περίοδοι ειρηνικής συνύπαρξης και συμμαχικής δραστηριότητας, έχουν βιώσει περιόδους απόλυτης εχθρότητας λόγω των στόχων της εξωτερικής πολιτικής και σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη, όπου εκδηλώθηκαν πλήρως οι αντιθέσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Επίσης επί αυτοκρατορικής Ρωσίας και μετά τη Γαλλική αστική επανάσταση η διαδικασία προσέγγισης των δύο κρατών δεν βρήκε κατανόηση στη ρωσική πολιτικό - διπλωματική ελίτ.
Οι Ρώσοι διπλωμάτες ήταν κατά της προσέγγισης με τη Γαλλία, πιστεύοντας ότι οι επαναστατικές αρχές δεν είχαν ακόμη εξαλειφθεί πλήρως σε αυτή τη χώρα.
Η επιφύλαξη αυτή μάλλον επαληθεύτηκε με την εισβολή στη Ρωσία της «Μεγάλης στρατιάς» το 1812.
Γνώστες της ιστορίας
Δεν πρέπει επίσης να αγνοήσουμε ότι τόσο ο κος Putin όσο και ο κος Macron είναι γνώστες και σπουδαστές αυτής της ιστορίας.
Με δεδομένο ότι η Ρωσία και η Γαλλία βρίσκονται στις δύο άκρες της Ευρώπης και σήμερα δεν υπάρχει κανένα πεδίο σύγκρουσης για τυχόν σφαίρες επιρροής επί κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, η συνάντηση αυτή δεν είναι κάτι στο οποίο κατέληξαν ξαφνικά η Γαλλία και η Ρωσία με αφορμή το πρόβλημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Άλλωστε κύριο ρόλο στις επαφές με την Ουκρανική κυβέρνηση έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο Γενικός Γραμματείας του ΝΑΤΟ.
Επίσης η Γαλλία δεν δείχνει να αποδέχεται απόλυτα τις αρχές του ΝΑΤΟ που σε τελική ανάλυση ο πρόεδρος Μακρόν το θεωρεί « κλινικά νεκρό».
Η Αφρική και οι επιδιώξεις της Ρωσίας
Τεκμαίρεται λοιπόν ότι η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στη Μόσχα, πέραν της κάποιας μεσολαβητικής προσπάθειας για την επίλυση του προβλήματος της Ουκρανίας θα πρέπει επί της ουσίας να στόχευε σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης Ρωσίας-Γαλλίας αλλά κυρίως να διευκρινίσει ποιες είναι οι επιδιώξεις των Ρώσων στις Αφρικανικές πρώην αποικίες της Γαλλίας και να εξασφαλίσει τη διατήρηση των Γαλλικών συμφερόντων στις περιοχές αυτές.
Όμως για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να δείξει στους Ρώσους ότι η Γαλλία αποκλίνει από τις απόψεις των ΗΠΑ, πράγμα κάπως δύσκολο καθόσον η εμπλοκή της στο ΝΑΤΟ καθιστά το θέμα αυτό λίαν περίπλοκο.
Καταλήγουμε, ότι για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια του προέδρου Macron θα πρέπει να πείσει ότι έχει χειραφετηθεί από την κηδεμονία των ΗΠΑ ειδικά και μετά τη μη υλοποίηση του συμβολαίου παράδοσης των δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων στη Ρωσία λόγω των αμερικανικών πιέσεων.
Δημήτρης Ζακοντίνος
MSc stragetic& defence analyst
Mέλος & π. Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών