γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Tη «Σοφοκλέους» του 1999 θυμίζει το Χρηματιστήριο Ενέργειας με τους συμμετέχοντες παραγωγούς ενέργειας να διατηρούν τις παλιές καλές ημέρες των limit up χωρίς όριο.
Το κερδοσκοπικό χρηματιστηριακό ρόλοι μετά από 23 χρόνια κάνει την εμφάνισή του στο Χρηματιστήριο Ενεργείας ανεβάζοντας στα ύψη την τιμή της Mwh παρότι ο ήλιος της Ελλάδας έχει κάνει αισθητή την παρουσία του συμβάλλοντας στην άνοδο της θερμοκρασίας και την ίδια στιγμή βάζει τέλος στα σώματα θέρμανσης καθώς περιορίζεται η ζήτηση σε ενέργεια.
Σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές θα πληρώσουν ακριβά τη Mwh παρότι η εγχώρια ζήτηση σε ενέργεια θα καλυφθεί σε ποσοστό 62% από τις ΑΠΕ.
Οι εγχώριοι κερδοσκόποι της ενέργειας
Η βασική αιτία ανόδου της τιμής της Mwh προήλθε από τα εγχώρια τερτίπια των παραγωγών ενέργειας που την ανέβασαν στα 243,08 ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 44,5% σε διάστημα 24 ωρών.
Από τα 168,22 ευρώ που ήταν την Κυριακή ενισχύθηκε κατά 74,86 ευρώ.
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πρέπει να αιτιολογήσει τις μεγάλες ποσότητες ενέργειας που αγόρασε από την ευρωπαϊκή αγορά συνολικά 24.508 Mwh συμβάλλοντας πιθανότητα στη μείωση της τιμής.
Πρέπει να αποκαλύψει το κερδοσκοπικό παιχνίδι που κρύβεται σε βάρος των καταναλωτών.
Πάντως οι κινήσεις του διαχειριστή δεν είχαν αποτέλεσμα ακόμη μία φορά με την ελληνική αγορά να είναι η ακριβότερη χώρα στην ενέργεια.
Η συνολική ζήτηση θα καλυφθεί από τις ΑΠΕ οι οποίες θα δώσουν 69.272 Mwh . Πρόκειται για μονάδες παραγωγής με σταθερό τιμoλόγιο στα επίπεδα των 80 ευρώ ανά Mwh.
H παραγόμενη ενέργεια από φυσικό αέριο ανήλθε μόλις σε 20.919 Mwh και από λιγνίτη 9.216 Mwh.
Οι παραπάνω μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη είναι υψηλού κόστους στην παραγωγή ενέργειας.
Όμως η σημαντική πτώση τους ως ποσοστό συμμετοχής δεν συνέβαλε στη μείωση της Mwh.
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη τιμή των 243,08 ευρώ ανα Mwh τη βλέπαμε όταν το φυσικό αέριο παρήγαγε άνω των 70.000 Mwh την ημέρα και από τον λιγνίτη προέρχονταν 20.000 Mwh.
Με εισαγωγές ρεύματος χτυπά ο ΑΔΜΗΕ την κερδοσκοπία.
Ο ΑΔΜΗΕ ως κύριος υπεύθυνος για την επάρκεια του συστήματος ενέργειας προχώρησε σε εισαγωγές ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες.
Στέλεχος της αγοράς ενέργειας θεωρεί ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ Μανουσάκης Μανούσος πρέπει να δώσει κάποιες απαντήσεις στους καταναλωτές διότι αν παραμένει η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας άνω του 60% είναι απορίας άξιο γιατί δεν πέφτει τιμή της Mwh με τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πάντως οι μονάδες φυσικού αερίου όπως και οι λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες πληρώθηκαν με την τιμή των 243,08 ευρώ ανά Mwh.
Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές ενέργειας έφθασαν μόλις τις 5.340 Mwh .
Οι σχετικά μικρές ποσότητες ενέργειας που πουλήθηκαν στο άλλες χώρες θεωρήθηκαν δικαιολογημένες διότι η εγχώρια αγορά πληρώνει καλύτερα τους εγχώριους παραγωγούς εκτός των ΑΠΕ.
Παράδειγμα μία μονάδα φυσικού αερίου έδινε ρεύμα στην Γερμανία θα λάμβανε τιμή 223,62 ευρώ δηλαδή χαμηλότερα κατά 19,64 ευρώ ανά Mwh.
O ΑΔΜΗΕ για να περιορίσει τα κερδοσκοπικά φαινόμενα υποχρεώνεται να αγοράζει ρεύμα από φθηνότερες γειτονικές χώρες.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών