Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έως τα τέλη Νοεμβρίου θα κυριαρχήσει το θετικό σενάριο στην Ελλάδα – Η δόση των 31,5 δισ θα καταβληθεί έως 23 Νοεμβρίου – Το ΧΑ θα φθάσει τις 1000-1050 μονάδες ή 20% άνοδος ενώ οι τιμές των ομολόγων θα αγγίξουν τις 40 μονάδες βάσης

  Έως τα τέλη Νοεμβρίου θα κυριαρχήσει το θετικό σενάριο στην Ελλάδα – Η δόση των 31,5 δισ θα καταβληθεί έως 23 Νοεμβρίου – Το ΧΑ θα φθάσει τις 1000-1050  μονάδες ή 20% άνοδος ενώ οι τιμές των ομολόγων θα αγγίξουν  τις 40 μονάδες βάσης
Έως τα τέλη Νοεμβρίου θα κυριαρχήσει το θετικό σενάριο στην Ελλάδα και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η συμφωνία που επήλθε μεταξύ Τρόικας και Ελληνικής κυβέρνησης – απόλυτα αναμενόμενη – σφραγίζει την δόση των 31,5 δις ευρώ και έτσι θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η δόση θα καταβληθεί στις 23 Νοεμβρίου.

Στο μεσοδιάστημα θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο όσον αφορά τις αμερικανικές εκλογές 6 Νοεμβρίου και η Ελλάδα θα πορεύεται εν μέσω ενός πέπλου προστασίας το οποίο θα επιτρέψει στην αγορά να προεξοφλήσει θετικές ειδήσεις.
Στα ομόλογα θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος στις τιμές των ομολόγων έως τις 40 μονάδες βάσης ενώ με βάση το θετικό σενάριο το ΧΑ το ελληνικό χρηματιστήριο θα πιάσει τον στόχο των 1000 ίσως και 1050 μονάδων και αν όλα εξελιχθούν ομαλά η διάσπαση των 1100 με 1250 μονάδων θα βάλει ένα τέλος στην μακροχρόνια πτώση της αγοράς.
Η διάσπαση των 1100 με 1250 μονάδων θα αποτελέσει την οριστική πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου και η τάση από καθοδική θα μετατραπεί σε ανοδική.
Οι 471 μονάδες θα είναι το οριοθετημένο ιστορικό χαμηλό του χρηματιστηρίου.
Προσοχή όμως ο στόχος είναι οι 1000 μονάδες οι 1250 μονάδες αποτελούν ακόμη ιδεατό στόχο.
Όμως πέραν από την δόση έχουν σχεδιαστεί και άλλες παρεμβάσεις στήριξης της Ελλάδος τις οποίες πρόσφατα είχε αποκαλύψει το www.bankingnews.gr  
1)Θα δοθεί η δόση των 31,5 δις ευρώ έως τις 23 Νοεμβρίου.
Η δόση θα καταβληθεί και θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και θα καλυφθούν οι εκκρεμότητες του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και διάφορες άλλες υποχρεώσεις.
2)Θα δοθεί η 2ετής επιμήκυνση του μνημονίου στην Ελλάδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα νέα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει ή θα λάβει η Ελλάδα αγγίζουν τα 13 δις ευρώ.
Αν δεν δοθεί παράταση θα πρέπει η Ελλάδα να βρει επιπλέον 6 δις ευρώ μέσω πάλι ενός νέου πλάνου λιτότητας που θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην ήδη χρεοκοπημένη κοινωνία.
3)Τα 50 δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή ως εναλλακτικό σενάριο τα 25 δις της δεύτερης δόσης θα περάσουν στον ESM στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης και έτσι δεν θα επιβαρυνθεί το ελληνικό χρέος με 50 ή 25 δις ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή είναι προφανώς θετική για την Ελλάδα αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι θετική για τις ελληνικές τράπεζες.
4)Τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα – ως κέρδη νοούνται η διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και ονομαστικής – ύψους 12 δις ευρώ θα καταβληθούν σταδιακά στο ελληνικό κράτος.
Υπό διερεύνηση βρίσκεται και η πρόταση τα 38 δις ευρώ ελληνικού χρέους που κατέχει η ΕΚΤ να μεταβιβαστεί σε τιμές κτήσης στον ESM και εν συνεχεία να υπάρξει μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ESM.
5)Η 2ετής παράταση του μνημονίου ισοδυναμεί με πρόσθετη επιβάρυνση 14-15 δις ευρώ και αυτή θα καλυφθεί μεταξύ των άλλων και από αύξηση της συμμετοχής των βραχυχρόνιων εκδόσεων του δημοσίου, μέσω εντόκων γραμματίων δηλαδή.
Τα έντοκα θα έπρεπε να ήταν 8 δις αλλά έχουν καταλήξει να είναι 17,6 δις ευρώ.
Αυτά τα 17,6 δις ευρώ τα έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο.
Θα προταθεί να αυξηθεί περαιτέρω ο δανεισμός του κράτους από τις τράπεζες ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει ότι το κράτος θα απορροφήσει όλο και περισσότερη ρευστότητα από τις τράπεζες οι οποίες δεν θα την μετακυλήσουν στην πραγματική οικονομία.
6)Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι θα μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού των δανείων που έχει χορηγήσει η Τρόικα στην Ελλάδα.
Το επιτόκιο θα κινηθεί περίπου στο 3% με 3,3% δηλαδή έως 1,4% χαμηλότερα από το τρέχον επιτόκιο.
Ενδείξεις ότι μπορεί να παραταθεί η αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Τρόικα υπάρχουν αλλά κόμη καμία χειροπιαστή πρόταση.
To haircut το οποίο πολλοί σπεύδουν να αποκλείσουν θα πραγματοποιηθεί αλλά χρησιμοποιείται ως η έσχατη λύση για το 2013.
Με βάση ένα ευρύτερο σχεδιασμό,  το ελληνικό χρέος νέο και παλαιό θα υποστεί νέο haircut 30% ή 50% που θα περιλαμβάνει και τα νέα δάνεια που έχουν χορηγηθεί αλλά ίσως να μην αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες.
Ο στόχος είναι με τεχνικό τρόπο οι προβληματικές χώρες να μειώσουν δραστικά την σχέση χρέους προς ΑΕΠ και όλες οι προβληματικές χώρες να έχουν σχεδόν το ίδιο χρέος προς ΑΕΠ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης