Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πόσο θα επιδράσει στο ΧΑ και στις τράπεζες η αμκ της Εθνικής; - Στα 1,17 δις η συμμετοχή των Ελλήνων…

 Πόσο θα επιδράσει στο ΧΑ και στις τράπεζες η αμκ της Εθνικής; - Στα 1,17 δις η συμμετοχή των Ελλήνων…
Είναι προφανές ότι τα 1,8 δις ευρώ που θα αντλήσει η Εθνική από την αγορά θα έχουν σημαντικές επιδράσεις στο ΧΑ.
Να ληφθεί υπόψη ότι οι έλληνες επενδυτές ιδιώτες, Ταμεία, φυσικά και νομικά πρόσωπα θα εισφέρουν στην αύξηση 1,17 δις ευρώ δηλαδή το 65% της αύξησης κεφαλαίου και του ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές. Οι ξένοι θα εισφέρουν 630 εκατ ευρώ.
Άρα ουσιαστικά το σύστημα που πάσχει από ρευστότητα αναζητά 1,17 δις ευρώ ένα ποσό σημαντικά μεγάλο σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.
Η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί καθώς υλοποιείται με δελεαστικούς όρους στα 5,2 ευρώ όταν η ονομαστική αξία είναι στα 5 ευρώ είναι προφανές μια θετική εξέλιξη.
Ωστόσο με χρηματιστηριακά δεδομένα 1,17 δις ευρώ από το εγχώριο σύστημα θα κατευθυνθούν στην Εθνική άρα 1,17 δις ευρώ δεν θα είναι διαθέσιμα για κερδοσκοπικά και άλλα επενδυτικά παιχνίδια.
Το ίδιο συμβαίνει και με την συμμετοχή των ξένων 630 εκατ ευρώ.
Άρα μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας η αγορά δεν θα μπορέσει να αντιδράσει μόνο αν στο μεσοδιάστημα ανακοινωθεί κάποιο μεγάλο και σημαντικό deal που θα κινητοποιήσει την αγορά.
Μεγάλης σημασίας για τους επενδυτές θα είναι και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος.
Δύο δικαιώματα της αύξησης και του ομολογιακού.
Με δεδομένο ότι η τιμή του δικαιώματος του ομολογιακού θα είναι υψηλότερη έως διπλάσια της αξίας του δικαιώματος της αύξησης με μετρητά θα εκδηλωθεί ή θα τείνει να εκδηλωθεί φαινόμενο arbitrage.
H παράμετρος αυτή είναι πολύ σημαντική. Θα υπάρξει κερδοσκοπικό παιχνίδι στα δικαιώματα ενώ αν υπάρξουν και ξένοι που δεν ασκήσουν τα δικαιώματα τους προφανώς άλλοι θα τα αγοράσουν ωστόσο θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα τα δικαιώματα.
Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε 18 Σεπτεμβρίου και η πραγματικότητα καταδεικνύει το πόσο επίκαιρο είναι….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης