Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα spreads και CDS στην Ελλάδα θα βρεθούν προσεχώς προς τις 700 -750 μ.β.; – Ποιοι ξένοι αγοράζουν και γιατί;

Τα spreads και CDS στην Ελλάδα θα βρεθούν προσεχώς προς τις 700 -750 μ.β.; – Ποιοι ξένοι αγοράζουν και γιατί;
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα θετικό φαινόμενο ξένες τράπεζες και funds αγοράζουν ελληνικά ομόλογα.
Η Goldman Sachs, η HSBC, η Barclays, η RBS,  Brokers από τις ΗΠΑ κ.α. αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Όχι προφανώς μεγάλα ποσά αλλά αγοράζουν 5 με 10 εκατ ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Ελλείψει πωλητών τα spreads και CDS μειώνονται στην Ελλάδα έχουν φθάσει στις 812 μονάδες βάσης και τα CDS στην 5ετία στις 770 μονάδες βάσης.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον θα συνεχισθεί για ελληνικά ομόλογα και τα spreads μπορεί να κινηθούν προς τις 700 με 750 μονάδες βάσης και τα CDS προς τις 700 μονάδες βάσης.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική καθώς από την περίοδο που οι ξένοι δεν επένδυαν  ούτε 1 εκατ ευρώ για ομόλογα τώρα αρχίζουν και επενδύουν, αγοράζουν ελληνικά ομόλογα.
Οι ξένοι αγοράζουν με ένα απλό σκεπτικό. Ποια ομόλογα έχουν υποχωρήσει πολύ; Υπάρχουν ομόλογα με τιμή 57 μονάδες βάσης.
Ένας επενδυτής μπορεί να σκέφτεται το εξής.
Ακόμη και haircut να συνέβαινε στο ελληνικό χρέος θα ήταν 30% άρα εμπεριέχεται στην αξία των ομολόγων.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταστεί ελκυστικότερα  και αυτό είναι θετικό στοιχείο.

Τι υποστηρίζουν οι ξένοι

“Οι πωλήσεις ελληνικών ομολόγων έχουν αρχίσει να σταματούν με τις αποδόσεις να μειώνονται”, επισημαίνει ο Padhraic Garvey, της ING Groep, θεωρώντας ότι είναι μία βασική εξέλιξη για την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Το outlook της χώρας δεν έχει αλλάξει, αλλά τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις εάν μάλιστα και οι επενδυτές μπορούν να κρατήσουν τα ομόλογα για αρκετό χρονικό διάστημα.
Το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος είναι καθοριστικό στην πορεία της Ελλάδας στις αγορές. Εάν η Ελλάδα καταφέρει να πετύχει τους στόχους του 2011, τότε αυτό θα σημάνει την σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές, επισήμανε ο Ioannis Sokos της BNP Paribas. Οι φοροεισπρακτικές επιδόσεις της κυβέρνησης θα είναι το κλειδί στην πορεία του προγράμματος δήλωσε ο Sokos.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η HSBC, η Goldman Sachs, η ING και η Societe Generale έχουν ήδη προτείνει στους πελάτες τους να διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης