Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ενώπιον άλλης μιας δύσκολης «μάχης» επιβίωσης αναμένεται να βρεθεί ο χειμερινός τουρισμός

Ενώπιον άλλης μιας δύσκολης «μάχης» επιβίωσης αναμένεται να βρεθεί ο χειμερινός τουρισμός
«Εφιαλτικό» το ενεργειακό κόστος για τον κλάδο του τουρισμού, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν και μετά τον Οκτώβριο.

Εν αναμονή των νέων πιθανών επιπτώσεων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και μιας ενδεχόμενης ύφεσης που θα επηρεάσει τις μετακινήσεις στην Ευρώπη, βρίσκονται πολλοί επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού.
Αν και θεωρούν ότι τα αποτελέσματα του 2022 θα είναι εν τέλει θετικά για τα κρατικά έσοδα, άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί για τις επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου και άλλοι κρατούν μικρό καλάθι, «όταν θα κάνουν «ταμείο» στο τέλος Οκτωβρίου», αφού τα λειτουργικά τους έξοδα έχουν πιέσει ασφυκτικά όπως υποστηρίζουν, τα περιθώρια κέρδους, και ενώ δεν έχουν ακόμη ξεμπερδέψει με τα παλιά που προήλθαν από την πανδημική κρίση. Ξενοδοχειακές πηγές ανεβάζουν την αύξηση ανά δωματιοδιανυκτέρευση έως και 40%, ενώ ειδικοί της παγκόσμιας βιομηχανίας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παρατεταμένη κρίση που επιβαρύνει επί μήνες τη λειτουργία των όλων των επιχειρήσεων, χωρίς να εξαιρείται καμία, αλλά και τις τσέπες των καταναλωτών.

Μεγάλο μέρος του τζίρου καλύπτει δαπάνες για την ενέργεια

«Οι τιμές είναι πλέον ανυπόφορες και δεν καλύπτονταιαπό τις κρατικές επιδοτήσεις, δεν τις προλαβαίνουμε.
Είναι πολύ δύσκολο να αναπροσαρμόζουμε κάθε εβδομάδα την τιμολογιακή μας πολιτική, γιατί δεν είναι μόνο το κόστος της ενέργειας προς το οποίο κατευθύνεται περίπου το 40% του τζίρου μιας επιχείρησης, είναι και ο υψηλός πληθωρισμός που αυξάνει το κόστος σε όλα τα είδη της διατροφικής αλυσίδας έως και 50%» υποστηρίζει επιχειρηματίας.
Ιδιαίτερα για ξενοδοχεία της ορεινής και ημιορεινής Ελλάδας που αναγκάστηκαν να ανάψουν ήδη τη θέρμανση από το Σεπτέμβριο, η βραχυχρόνια στόχευση ώστε να κατορθώσουν να επιβιώσουν και «να βγάλουν τον χειμώνα» πρέπει να κατευθυνθεί στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και άλλων ειδών καυσίμων, μέχρι τον Μάρτιο 2023.
Μάλιστα η ΠΟΞ έχει επαναφέρει το θέμα της ένταξης του κλάδου στο βιομηχανικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, «διότι μελλοντικά πρέπει να εξασφαλίσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών – προορισμών», σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Γρηγόρη Τάσιο, ο οποίος έβαλε στο τραπέζι και ζήτημα επιδότησης εργασίας μέσα στο χειμώνα για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές, «διότι δεν προβλέπεται να συνεχιστεί υψηλή κινητικότητα σε αφίξεις στα ξενοδοχεία, ιδιαίτερα στις επαρχιακές πόλεις και στους ορεινούς προορισμούς που κατά κύριο λόγο εξαρτώνται από τον εσωτερικό τουρισμό».
Όπως έχει υπολογιστεί χαρακτηριστικά, μια μέση κατανάλωση επιχείρησης καταλυμάτων 20 δωματίων σε ύψος 600 μ. στην Ελλάδα, κυμαίνεται ετησίως μεταξύ 20 και 30 τόνων πετρελαίου.
Το πόσο τελικά, το αυξημένο λειτουργικό κόστος ετοιμάζεται να πλήξει σοβαρά την παγκόσμια ξενοδοχειακή βιομηχανία αποτυπώνεται και στις πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Treugast Solution κ. Michael Lidl, ο οποίος προέβλεψε ότι καμία επιχείρηση δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από την εκτόξευση του κόστους σε όλες τις μορφές ενέργειας που καταναλώνει, όπως είναι τα πέλετ και το πετρέλαιο.
Κατά τον ίδιο, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα, εφόσον η δυσμενείς συνθήκες είχαν έως τώρα περιορισμένη διάρκεια και ίσως τότε, η τουριστική βιομηχανία να μπορούσε να ανταπεξέλθει, όμως το ράλι των τιμών δεν έχει ακόμη τελειώσει και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα γίνει με το φυσικό αέριο, με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας να εξετάζονται από πολλές επιχειρήσιες, με γνώμονα την εξοικονόμησή της. Υπάρχουν όμως και σκέψεις για κλείσιμο εγκαταστάσεων όπως είναι οι σάουνες και άλλοι χώροι ευεξίας, προκειμένου να μειωθεί η θέρμανση νερού.
Οι τιμές διανυκτέρευσης έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά είναι αδύνατον να προσαρμοστούν περαιτέρω και να αυξήσουν κι άλλο το κόστος υπηρεσιών προς τους πελάτες.

«Καμπανάκι» ΣΕΤΕ για το ενεργειακό κόστος επιχειρήσεων

Την ανησυχία της τουριστικής βιομηχανίας για τους δύσκολους μήνες που ακολουθούν περιέγραφε εξάλλου και η τελευταία επιστολή του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια. Αφού υπογράμμισε ότι τα τελικά έσοδα της χρονιάς που εξελίσσεται, αναμένεται να φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν αυτά του 2019 - τεράστια ανάσα για την οικονομία και την κοινωνία, ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τα ζητήματα που αναμένεται να προκύψουν: «Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε, πως η γεωπολιτική, αλλά και η χρηματοοικονομική διεθνής συγκυρία, αυξάνουν την αβεβαιότητα και απειλούν το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων του τουρισμού. Λόγω της τεράστιας, μη διαχειρίσιμης, αύξησης στο ενεργειακό κόστος, οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, ειδικά για εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και μετά τον Οκτώβριο, όταν παραδοσιακά ολοκληρώνεται η τουριστική περίοδος».

Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ, προκειμένου να περιοριστεί ή έκταση του προβλήματος έχουν να κάνουν επιγραμματικά με:

• Άμεση έκδοση του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους.
• Διευκόλυνση - κινητροδότηση των επιχειρήσεων να παράγουν οι ίδιες μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος την ενέργεια που καταναλώνουν (net – metering).
• Επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων που βρίσκονται σε υψόμετρο από 300μ. και πάνω.
Ο ΣΕΤΕ επισημαίνει πως τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και τα παράνομα καταλύματα, τα οποία λόγω του ασαφούς νομοθετικού πλαισίου που εξακολουθεί να ισχύει και της απουσίας ελέγχων, ανταγωνίζονται ευθέως τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων – ιδίως τις μικρότερης δυναμικότητας μονάδες, είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν (ως κατοικίες) στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους, ενώ η στέρηση της συγκεκριμένης δυνατότητας από τις νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων αυξάνει περαιτέρω τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αυτές υφίστανται.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης