Σε σκληρή δοκιμασία βάζει την κυβέρνηση το καλάθι των 50 προϊόντων που εμπνεύστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ,ως ανάχωμα στο κύμα της ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και κυρίως τα τρόφιμα.
Πρόκειται για μία άσκηση επί χάρτου όταν το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο καθώς πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού διότι εκ των προτέρων αποκλείονται οι συμφωνίες «Κυρίων» με σκοπό να πουλήσουν τα σούπερ μάρκετ πιο φθηνά τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Οι συμμετέχοντες στην άσκηση έχουν ως αφετηρία να μη χάσουν λεφτά και σε δεύτερο στάδιο θα είναι πρόθυμοι να αποκαλύψουν τυχόν συμφωνίες ανάμεσα σε προμηθευτές και ισχυρές αλυσίδες σε βάρος των πιο αδύναμων.
Η συζήτηση στη Βουλή για την Ακρίβεια με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα ανέδειξε εκτός των άλλων ότι δεν πιστεύει στο καλάθι των 50 προϊόντων με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να το χαρακτηρίζει ως κοροϊδία για τους καταναλωτές.
Ποιος όμως θα εισπράξει τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών όταν το καλάθι δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τα νοικοκυριά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζει την αξία του διότι δεν γνωρίζει πιθανότητα τις δυσκολίες του για να συγκροτηθεί.
Το γεγονός ότι το φέρνει η κυβέρνηση ως μέτρο σύγκρισης δεν σημαίνει ότι έχει κλειδώσει το αποτέλεσμα τόσο για την ίδια όσο και για τα νοικοκυριά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνει εκ των προτέρων το καλάθι παρότι το αποτέλεσμα μπορεί να αποδειχθεί από κακό ως οδυνηρό για την κυβέρνηση.
( Όλοι έχουν άποψη για το POWER PASS το οποίο έβγαλε δυσαρέσκεια για τα νοικοκυριά.)
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια που προκάλεσε ο ίδιος και σε ρόλο «κατηγορούμενου» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δεν γνωρίζουμε ποιος αρχηγός κέρδισε τις εντυπώσεις.
Η ακρίβεια είναι μείζον θέμα για τα νοικοκυριά αφού εξανεμίζει το πορτοφόλι τους όπως και για την κυβέρνηση η οποία πρέπει να ανακουφίσει τα νοικοκυρά.
Ποιος φταίει για την ακρίβεια είτε τον λένε Πούτιν, είτε κάπως αλλιώς , η κυβέρνηση θα απολογείται για όσα γίνονται ή δεν γίνονται.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με βάση την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για την ακρίβεια πρέπει να ενισχύσει το οπλοστάσιο του φέροντας στο προσκήνιο την προστασία των καταναλωτών με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ,όταν η αγορά δουλεύει σε καθεστώς ελευθερίας στη διαμόρφωση των τιμών ενώ το κράτος έχει μηδαμινά εργαλεία κατά της ακριβείας.
Έτσι όλα θα εξαρτηθούν από τη λειτουργία του Ανταγωνισμού.
Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αποφεύγουν να γυρίσουν σελίδα.
Η κριτική τους αφήνει να εννοηθεί ότι η κρατική μηχανή αν αλλάξει καπετάνιο αλλάζουν όλα και αποφασίζει ότι θέλει.
Οι κανόνες του ανταγωνισμού δεν αλλάζουν αλλάζοντας τον καπετάνιο τελεία και παύλα.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών