Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Περίπου 14 δισ οι αμκ των τραπεζών - Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος 1 εκ των 3 συστημικών τραπεζών να κρατικοποιηθεί – Ποια κινδυνεύει περισσότερο και γιατί; Έως 1,5 φθάνει το P/BV - Μεταξύ 10-14% η προμήθεια για εγγύηση αμκ

Περίπου 14 δισ  οι  αμκ των τραπεζών  - Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος 1 εκ των 3 συστημικών τραπεζών να κρατικοποιηθεί – Ποια κινδυνεύει περισσότερο και γιατί; Έως 1,5 φθάνει το P/BV - Μεταξύ 10-14% η προμήθεια για εγγύηση αμκ
(upd)Περίπου 14 δις ευρώ θα είναι το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου με κοινές μετοχές  των 3 συστημικών τραπεζών της νέας Εθνικής, της νέας Alpha και της νέας Πειραιώς.
Το Core Tier 1 στο 9% θα δομείται ως εξής έως το 6% με κοινές μετοχές και το υπόλοιπο 3% μεταξύ 6% και 9% με ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους η αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές στην  νέα Εθνική θα είναι περίπου 9 δις ευρώ, στην νέα Alpha bank  περίπου 600 εκατ με 1 δις και 4,4 δις ευρώ περίπου αμκ για την νέα Πειραιώς.

Αντιστοίχως το 10% της ελάχιστης συμμετοχής θα είναι για την Εθνική 900 εκατ, για την Alpha από 60 έως 100 εκατ ευρώ και για την Πειραιώς 440 εκατ ευρώ.
Όμως το βασικό πρόβλημα ειδικά για την Εθνική και Πειραιώς είναι ότι προ της ανακεφαλαιοποίησης έχουν αρνητική καθαρή θέση.
Η αρνητική καθαρή θέση διατηρείται ακόμη και αν συμπεριληφθεί ο αναβαλλόμενος φόρος που π.χ. στην Εθνική φθάνει τα 1,3 δις ευρώ καθώς και οι υπεραξίες από την πρόσφατη άνοδο των τιμών των ομολόγων.
Αν η Εθνική και η Πειραιώς δεν βρεθούν με θετική καθαρή θέση π.χ. μέσω ενός προγράμματος επαναγοράς ομολόγων από το ελληνικό κράτος, θα αποτιμηθούν με αρνητικά κεφάλαια.
Τι σημαίνει αυτό; Ενώ θα ισχύσει ο μέσος όρος των 50 συνεδριάσεων η αρνητική θέση θα επιδρά σταθερά και αρνητικά στο P/BV.
Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα.
Μια τράπεζα διαθέτει -2,8 δις ευρώ αρνητική καθαρή θέση (συμπτωματικά το παράδειγμα είναι συγκρίσιμο με την Εθνική χωρίς την εξαγορά της Eurobank).
Θα πρέπει να προστεθούν στα κεφάλαια τα 1,3 δις από τον αναβαλλόμενο φόρο και το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν αλλάξει ο τρόπος αποτίμησης των ομολόγων ώστε να μειωθούν δραστικά οι αποτιμητικές ζημίες και έτσι να βρεθεί με θετική καθαρή θέση.
Αν αποτιμηθεί με αρνητική καθαρή θέση π.χ. -2,8 δις ευρώ +1,3 δις από τον αναβαλλόμενο φόρο -1,5 δις ευρώ.
Αν υποθέσουμε ότι χρειάζεται για να φθάσει στο core tier 1 6% 7 δις ευρώ  δις ευρώ σημαίνει ότι θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου 8,5 δις ευρώ.
Δηλαδή οι επενδυτές και το ΤΧΣ θα επενδύσουν 8,5 δις που θα έχουν αξία 7 δις ευρώ.
Με ρεαλιστικούς όρους το P/BV θα κινείται μεταξύ 1,25 έως 1,5 φορές όταν στην Ευρώπη οι καλές τράπεζες, οι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες έχουν P/BV 0,7.
Οι τράπεζες με αρνητικές θέσεις θα είναι υπερβολικά υπερτιμημένες.
Έτσι μετά την αμκ ή κατά την διάρκεια της αμκ η μετοχή στο ΧΑ θα καταρρεύσει τουλάχιστον 50% με 60% χαμηλότερα της αμκ καθώς οι μετοχές θα τείνουν να συγκλίνουν προς τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Σε αυτό το δυσμενές σενάριο ποιος ιδιώτης επενδυτής θα επενδύσει κεφάλαια όταν ξέρει ότι η τράπεζα είναι υπερτιμημένη;
Άρα θα τεθεί θέμα συμμετοχής στην αμκ των ιδιωτών.

Το μεγάλο ερωτηματικό η Εθνική και ο κίνδυνος κρατικοποίησης

Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό.
Αρχικώς είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση με βάση διαρροές ότι η Εθνική είχε βρει εγγυητή ανάδοχο για να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής. Είχε αναφερθεί η Deutsche bank που ωστόσο διαψεύστηκε.
Η διοίκηση προφανώς και έχει κάνει σειρά επαφών και ίσως να υπάρχουν ξένος επενδυτής οίκος που βρίσκεται σε αναμονή μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι εξελίξεις σε οικονομικό, πολιτικό και τραπεζικό επίπεδο.
Ωστόσο ειδικά στην Εθνική ελλείψει βασικού μετόχου και με αποδεκατισμένα τα ασφαλιστικά ταμεία η κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Υπάρχει κίνδυνος κρατικοποίησης της Εθνικής τράπεζας.
Για να είναι διασφαλισμένη θα πρέπει να βρεθεί εγγυητής ανάδοχος στην αμκ ο οποίος όμως μπορεί να ζητήσει προμήθεια από 10% έως 14% επί των αντληθέντων κεφαλαίων.
Η μετοχή δομή της Εθνικής τράπεζας έχει ως εξής.
Ταμεία ΝΠΔ 12,1%
Ταμεία ΝΠΙΔ 4,3% ,
Εκκλησία 1,5%
Θεσμικοί επενδυτές εσωτερικού
Οι ξένοι 26,8%
4 ξένοι κατέχουν πάνω από 1% έκαστος
Bank of New York Mellon 3,9%
Μικρομέτοχοι 43,3%


Το Paramount από το Κατάρ θα στηρίξει την Alpha bank

Το Paramount από το Κατάρ μετά την σοβαρότατη κεφαλαιακή ενίσχυση της Alpha bank από την εξαγορά της Emporiki bank, έχει λάβει το πράσινο φως από το Κατάρ ότι θα συμμετάσχει στην κάλυψη της αύξησης με προοπτική όχι το 10% αλλά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.
Ωστόσο ακόμη πρέπει να ξεκαθαρίσουν ορισμένα ζητήματα όπως οι αποτιμητικές ζημίες των νέων ομολόγων  και ο αναβαλλόμενος φόρος ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha εκτιμώνται μεταξύ 600 εκατ και 1 δις ευρώ.
Η μετοχική δομή της Alpha bank
Γ Κωστόπουλος και Ιδρύματα 9%
Ολλανδικό fund ABP 3%
Morgan Stanley 1,1%
Paramount Qatar 4%
Fidelity 1,5%
Ξένοι 24%
Μικρομέτοχοι 56%

Το τσέχικο fund PPF Group σχεδιάζει να αυξήσει την μετοχική του θέση στην Πειραιώς

Το τσεχικό fund PPF Group εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην επικείμενη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ενώ δεν αποκλείεται να αυξήσει και την επενδυτική – στρατηγική του θέση, τονίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα και φαίνεται ότι ανάλογη στρατηγική  θα ακολουθήσει και το ICT Group.
Παρ΄ ότι τέλη Ιουλίου ο κύριος μέτοχος του PPF Petr Kellner πούλησε μετοχές της Πειραιώς μέσω της Deutsche bank από τα 65,4 εκατ μετοχές που κατείχε ή 5,72% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς λόγω του deal με την ΑΤΕ.
Το ποσοστό του έχει υποχωρήσει στο 3,5% περίπου.
Με βάση νεότερες πληροφορίες το PPF σχεδιάζει να αυξήσει εκ νέου το ποσοστό του στην νέα Πειραιώς και ταυτόχρονα να συμμετάσχει στην κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής αρκεί να αποτιμηθεί ορθολογικά η Πειραιώς, κοινώς να μην αποτιμηθεί με αρνητική καθαρή θέση.
Εν τω μεταξύ θετικός εμφανίζεται και ο Alexander  Nesis  βασικός μέτοχος  του Ρωσικού ομίλου ICT Group  - παραδοσιακός εταίρος του τσεχικού  PPF Group -  έχει αποκτήσει περίπου το 4,5% της Πειραιώς.  
Ουσιαστικά το Τσέχικο fund PPF Group μαζί με το Ρώσικο fund ICT κατέχουν συνολικά το 8% της τράπεζας Πειραιώς από 10,5 με 10,7%.  
O Ρώσος Alexander Nesis, ιδιοκτήτης του Group ICT αποτελεί το νούμερο 721 της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη (Forbes -2010) , δραστηριοποιείται στον χώρο των τραπεζών και των μετάλλων. Στην κατοχή του έχει την ICT Group, η οποία ελέγχει τη Nomos Bank, ενώ σημαντικά πακέτα μετοχών κατέχει και στη βιομηχανία ειδών – ανταλλακτικών αυτοκινήτου και τρένων στο Λένιγκραντ, Oblast, σε χημικοβιομηχανίες και εταιρείες οικιστικής ανάπτυξης.
Για την Πειραιώς η παρουσία ισχυρών μετόχων - συμμάχων  στο μετοχικό κεφάλαιο, προφανώς και συγκαταλέγεται στα θετικά καθώς σε μια δύσκολη περίοδο όσο περισσότερους ισχυρούς μετόχους διαθέτει μια τράπεζα τόσο πιο ασφαλής μπορεί να είναι.

Η μετοχική δομή της τράπεζας Πειραιώς
PPF Group 3,5% Εκτίμηση
ICT Group 4,6%
Οικογένεια Βαρδινογιάννη 4,5%
First Gulf bank 3,01%
Εταιρίες ομίλου 2%
Μ. Σάλλας 1,397%
Κ Αγγελόπουλος 1,3%
Δημόσιο - ΔΕΚΑ 1,3%
Γ Βαρδινογιάννης 0,3%
Ξένοι θεσμικοί 28%
Ιδιώτες 41%
Εταιρίες 22%

Το βασικό σενάριο για το ελληνικό banking
ποσά σε εκατ ευρώ

Τράπεζες

Κεφάλαια

ΤΧΣ + πρόσθετα κεφάλαια για core tier 1 9%

Σύνολο  αναγκών σε κεφάλαια

Βασικό σενάριο κεφαλαιακών αναγκών το 6% από το 9% core tier 1  κοινές μετοχές – ΑΜΚ με κοινές μετοχές

Εθνική +Eurobank

11.400 +3.300

14.700

9.000

Alpha+

Emporiki

1.900 + 1.000+2.850

5.750

1000

Πειραιώς + good ΑΤΕ

5.200+1.600

6.800

4.400

TT

0/2.900

2.900

1.880

Σύνολο

18.500+11.650

30.150

16.280

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

Δεν περιλαμβάνεται η διαφορά αποτίμησης των ομολόγων μεταξύ αρχικής τιμής κτήσης Μαρτίου 2012 και τρεχουσών τιμών

Δεν περιλαμβάνονται οι εγγυήσεις ομολόγων που απερρίφθησαν

Δεν περιλαμβάνονται οι  αναβαλλόμενοι φόροι στο βασικό σενάριο π.χ. 1,3 δις στην ΕΤΕ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης