Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δεν είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα αλλά ούτε και η ΕΕ για άτακτη χρεοκοπία σε αυτή την φάση – Στο μέλλον η νέα συντεταγμένη χρεοκοπία έχοντας διασφαλίσει τις τράπεζες; Η κοινωνία ας προετοιμαστεί για το δεύτερο σενάριο….

 Δεν είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα αλλά ούτε και η ΕΕ για άτακτη χρεοκοπία σε αυτή την φάση – Στο μέλλον η νέα συντεταγμένη  χρεοκοπία έχοντας διασφαλίσει τις τράπεζες; Η κοινωνία ας προετοιμαστεί για το δεύτερο σενάριο….
Το μεγάλο δίλλημα. Άτακτη χρεοκοπία τώρα για την Ελλάδα και κατάρρευση των τραπεζών ή νέα χρεοκοπία στο μέλλον έχοντας διασφαλίσει τις τράπεζες;
Ο Γ. Στουρνάρας υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα και ο προϋπολογισμός θα υπάρξει άτακτη χρεοκοπία για την Ελλάδα.

Ως επακόλουθο θα είναι να καταρρεύσουν οι τράπεζες άπαξ και δεν θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση τους ενώ το συστημικό σοκ θα είναι μεγάλο.
Αυτό είναι το βασικό σενάριο, ωστόσο δεν είναι απόλυτο αυτό.
Η παρελθούσα εμπειρία έχει αποδείξει ότι η Ελλάδα πέφτει εύκολα στις μπλόφες της ΕΕ και της Τρόικα.
Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμη να διαχειριστεί την χρεοκοπία, δεν υπάρχει plan b, οπότε αν υπάρξει χρεοκοπία τώρα θα υπάρξει κοινωνική εξέγερση.
Από την άλλη ούτε η Τρόικα και ειδικά η ΕΕ και η ΕΚΤ είναι έτοιμες να διαχειριστούν τώρα άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδος.
Οπότε ισχύει η λαϊκή ρήση του θυμόσοφου λαού «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη» δηλαδή φοβάται η Ελλάδα την χρεοκοπία αλλά η ΕΕ φοβάται την χρεοκοπία της Ελλάδος.
Ως εκ τούτου οι δήθεν απειλές για χρεοκοπία τώρα της Ελλάδος δεν ευσταθούν.
Ωστόσο με ρεαλιστικούς όρους ποιος είναι προετοιμασμένος για μια άναρχη χρεοκοπία; Κανείς ούτε η Ελλάδα και η κοινωνία ούτε και η ΕΕ.
Το λογικό σενάριο είναι ότι με απειλές και με την προσφιλή της τακτική η ΕΕ θα πιέσει την Ελλάδα να ψηφίσει τα μέτρα, θα ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός.
Εν τω μεταξύ οι κραδασμοί που θα υποστεί η κυβέρνηση θα αυξηθούν ενώ ο κίνδυνος σχετικών πλειοψηφιών είναι ορατός.
Ως εκ τούτου τα μέτρα μεν θα ψηφιστούν αλλά η κυβέρνηση θα εξέλθει της κρίσης αυτής πολύ αποδυναμωμένη.
Η Ελλάδα θα κερδίσει ακόμη λίγο χρόνο έως ότου θωρακίσει τις τράπεζες και σε επόμενη φάση θα υπάρξει και δεύτερη χρεοκοπία της χώρας που θα είναι οργανωμένη και συντεταγμένη.
Οι τράπεζες θα είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες και προετοιμασμένες για το μοιραίο σενάριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί ίσως μετά τις εκλογές στην Γερμανία.
Η Ελλάδα δεν διασώζεται με οικονομικούς όρους αλλά υπάρχει κίνδυνος να μην διασώζεται ούτε με πολιτικούς όρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης