Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το αργότερο έως τις 21 Δεκεμβρίου οι νέες συμβάσεις προεγγραφής μεταξύ των 3 συστημικών τραπεζών και του ΤΧΣ – Θα λάβουν επιπλέον 3-4 δις ευρώ για να βελτιώσουν το tier 1 οι τράπεζες που μειώθηκε λόγω NPLs

Το αργότερο έως τις 21 Δεκεμβρίου οι νέες συμβάσεις προεγγραφής μεταξύ των 3 συστημικών τραπεζών και του ΤΧΣ – Θα λάβουν επιπλέον 3-4 δις ευρώ για να βελτιώσουν το tier 1 οι τράπεζες που μειώθηκε λόγω NPLs
(upd)To αργότερο έως τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν υπογράψει τις νέες συμβάσεις προεγγραφής οι 3 συστημικές τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι νέες συμβάσεις προεγγραφής θα υπογραφούν καθώς θα λάβουν οι 3 συστημικές  τράπεζες νέα προκαταβολή, την δεύτερη κατά σειρά, ώστε να επαναφέρουν το tier 1 πάνω από το 8%.
Με βάση πληροφορίες οι τράπεζες θα λάβουν περίπου 3-4 δις ευρώ νέα προκαταβολή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπογράφοντας εκ νέου συμβάσεις προεγγραφής.
Χρονοδιαγραμματικά εκτιμάται ότι η νέα προκαταβολή θα δοθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου εφόσον η δόση των 24 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση έχει εκταμιευθεί έως τότε.
Όμως το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι τράπεζες σε διάστημα λίγων μηνών έχασαν εκ νέου το όριο του 8% στο tier 1 το οποίο υποχρεωτικά πρέπει να διαθέτουν ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ και του ELA της ΤτΕ.
Οι νέες ζημίες που προκύπτουν από τα NPLs τα προβληματικά δάνεια εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο η έκθεση της Blackrock έχει πλέον πρακτική σημασία.
Η έκθεση της Blackrock που θα ανακοινωθεί επίσης στα μέσα Δεκεμβρίου έχει καταλήξει ότι οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον 10-11 δις ευρώ νέες προβλέψεις με βάση το stress scenario.
Ωστόσο λόγω της συνεχιζόμενης βαθειάς ύφεσης, τα 10-11 δις ευρώ νέες προβλέψεις δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Το ΤΧΣ θα διευθετήσει και το ζήτημα της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 6μήνου και 9μήνου καθώς οι ορκωτοί ελεγκτές δεν δίνουν πιστοποιητικά ελέγχου.
Αν έως τις 26-27 Νοεμβρίου έχει δοθεί το οριστικό πράσινο φως για την δόση ή υπερδόση των 44 δις ευρώ   τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δώσει γραπτές εγγυήσεις στις τράπεζες ότι θα τους καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ώστε οι ορκωτοί ελεγκτές να δώσουν πιστοποιητικά ελέγχου.
To πρώτο βήμα ανακεφαλαιοποίησης πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες με την προκαταβολή των 18 που έγιναν 18,5 δις ευρώ.
Το δεύτερο βήμα θα πραγματοποιηθεί άμεσα με την δεύτερη προκαταβολή 3-4 δις ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι προκαταβολές των 3 – 4 δις ευρώ θα δοθούν ξεχωριστά στις 4 συστημικές τράπεζες καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι νομικές συγχωνεύσεις που πραγματοποιούν.
Το τρίτο βήμα θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο καθώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μετατροπής των κεφαλαίων σε Cocos σε μετατρέψιμα ομολογιακά.
Ενδέχεται σε ορισμένες τράπεζες να μην χρειαστεί να δοθούν νέα κεφάλαια καθώς με τις νέες προκαταβολές μπορεί να έχουν καλυφθεί οι κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Το ΤΧΣ θα μετατρέψει σε Cocos τα κεφάλαια που βρίσκονται στην ζώνη μεταξύ 6% και 9% στο core tier 1.
To τέταρτο βήμα θα πραγματοποιηθεί το διάστημα Μαρτίου με Απρίλιο οπότε και θα καθοριστούν οι τιμές των αμκ των τραπεζών.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου υπερ των παλαιών μετόχων θα δώσουν την δυνατότητα να καλυφθεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής από τους ιδιώτες μετόχους.
Οι τιμές των αμκ θα λάβουν ως βάση τις τελευταίες 50 συνεδριάσεις δηλαδή μέσα Φεβρουαρίου έως το Απρίλιο του 2013.

Υποσημείωση

Αν π.χ. υπάρξει τράπεζα που καταφέρει να συγκεντρώσει όχι 10% αλλά 20% τι θα συμβεί με το πλεονάζον κεφάλαιο;
Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε είτε να το διακρατήσει ώστε να έχει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια ή να αγοράσει μέρος των cocos.

Το βασικό σενάριο για το ελληνικό banking
ποσά σε εκατ ευρώ

Τράπεζες

Κεφάλαια

ΤΧΣ + πρόσθετα κεφάλαια για core tier 1 9%

Σύνολο  αναγκών σε κεφάλαια

Βασικό σενάριο κεφαλαιακών αναγκών το 6% από το 9% core tier 1  κοινές μετοχές – ΑΜΚ με κοινές μετοχές

Εθνική +Eurobank

11.400 +3.300

14.700

9.000

Alpha+

Emporiki

1.900 + 1.000+2.850

5.750

1000

Πειραιώς + good ΑΤΕ

5.200+1.600

6.800

4.400

TT

0/2.900

2.900

1.880

Σύνολο

18.500+11.650

30.150

16.280

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

Δεν περιλαμβάνεται η διαφορά αποτίμησης των ομολόγων μεταξύ αρχικής τιμής κτήσης Μαρτίου 2012 και τρεχουσών τιμών

Δεν περιλαμβάνονται οι εγγυήσεις ομολόγων που απερρίφθησαν.

Δεν περιλαμβάνονται οι  αναβαλλόμενοι φόροι στο βασικό σενάριο π.χ. 1,3 δις στην ΕΤΕ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης