Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δραματικές οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα – Ύφεση 25% σωρευτικά, η ανεργία στο 25% - Το 55% των νέων είναι άνεργοι - 2 εκατομμύρια φτωχοί – Το κοινωνικό πορτρέτο της Ελλάδας το 2012 σκιαγραφεί έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

tags :
Δραματικές οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα – Ύφεση 25% σωρευτικά, η ανεργία στο 25% - Το 55% των νέων είναι άνεργοι - 2 εκατομμύρια φτωχοί – Το κοινωνικό πορτρέτο της Ελλάδας το 2012 σκιαγραφεί έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην έκδοση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών για τις επιπτώσεις που είχε η οικονομική κρίση την τελευταία διετία στην κοινωνία και στους πολίτες της.

Συγκεκριμένα, η έκδοση που φέρει τον τίτλο «Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας 2012: Όψεις της κρίσης» και καλύπτει την περίοδο από την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό διάσωσης την άνοιξη του 2010 έως και τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, περιέχει εξαιρετικά εντυπωσιακά μα συνάμα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της κρίσης και της εφαρμογής των μνημονίων στην Ελλάδα.
Αναφέρεται πως η ύφεση ανήλθε σωρευτικά αυτήν την χρονική περίοδο στο 25%, κάτι που όπως επισημαίνεται αντιστοιχεί στις συνέπειες «ενάμιση παγκοσμίου πολέμου» ενώ η ανεργία έφτασε στο 25% στο γενικό πληθυσμό, ξεπέρασε το 55% στους νέους ενώ τρεις στους τέσσερις άνεργους είναι άνω των 30 ετών. Παράλληλα αύξησε την φτώχεια, καθώς εκτιμάται πως τουλάχιστον δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
«Η νεοφιλελεύθερη απάντηση που εφαρμόζεται σήμερα για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι διαμετρικά αντίθετη με το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο» ανέφερε ο Ηλίας Κικίλιας, διοικητής του ΟΑΕΔ κατά την παρουσίαση της έκθεσης προσθέτοντας πως η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει απλά να παραμείνει στο ευρώ αλλά στην Ευρώπη και στο συγκεκριμένο κοινωνικό μοντέλο που αντιπροσωπεύει.
«Ορθώς έγινε η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ αλλά έπρεπε να εξηγηθεί στον ελληνικό λαό από το πολιτικό σύστημα ότι θα έπρεπε να τηρήσουμε κάποιες δεσμεύσεις» τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση τη χαρακτήρισε δύσκολη γιατί «ήρθαν οι ξένοι να μας πουν τι θα γίνει χωρίς να γνωρίζουν την ελληνική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα». «Πρέπει να πάρουμε το μάθημά μας. Να αντιληφθούμε την πραγματικότητα, να δράσουμε ως έθνος και το πολιτικό σύστημα πρέπει να ανανεωθεί εκ βάθρων» είπε ο κ.Μαραβέγιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης