Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αρχές του 2011 επιστρέφουν οι τράπεζες τα κεφάλαια στο δημόσιο – Πρώτη θα προχωρήσει η ΕΤΕ…

tags :
 Αρχές του 2011 επιστρέφουν οι τράπεζες τα κεφάλαια στο δημόσιο – Πρώτη θα προχωρήσει η ΕΤΕ…
Αρχές του 2011 μάλλον θα επιστρέψουν τα κεφάλαια από τις  προνομιούχες μετοχές στο ελληνικό δημόσιο οι ελληνικές τράπεζες. Αν αυτό συμβεί τα έσοδα του δημοσίου θα ενισχυθούν κατά το ποσό του επιστρεφόμενου κεφαλαίου.

Συνολικά έχουν αντλήσει 4 δις ευρώ 11 τράπεζες.
Η Εθνική πρώτη πιθανότατα θα ανοίξει τον χορό της επιστροφής κεφαλαίων.
Η Εθνική έχει αναφέρει ότι στόχος είναι να επιστραφούν τα 350 εκατ έως το τέλος του 2010 αλλά ίσως να μετατεθεί για τις αρχές του 2011.
Σημειώνεται ότι έχουν λάβει 350 εκατ η Εθνική, 950 εκατ η Alpha και 950 εκατ η Eurobank, 370 εκατ η Πειραιώς, 675 εκατ η ΑΤΕ, 100 εκατ η Attica bank, 28 εκατ η Πανελλήνια τράπεζα, 225 εκατ το ΤΤ, 80 εκατ η Proton bank και 50 εκατ η FBBank.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε μια περίοδο δύσκολη για την οικονομία, την αγορά εμφανίζεται κεφαλαιακά θωρακισμένο.
Ωστόσο αν επιστρέψουν τα 4 δις ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές στο δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσουν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις…
Η Εθνική με την κίνηση της να ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 2,8 δις ευρώ και συνολικά θα φθάσουν τα 10,4 δις ευρώ καθιστά την τράπεζα πανίσχυρη κεφαλαιακά.
Η Alpha bank έχει διερευνήσει το ενδεχόμενο έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού αλλά εκτιμά ότι δεν είναι άμεση ανάγκη η υλοποίηση του. Περιμένει καλύτερες συνθήκες στις αγορές. Άρα δεν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο σε αυτή την  συγκυρία.  
Η Eurobank κατέληξε να αξιοποιήσει για την κεφαλαιακή της ενίσχυση την Πολωνία.
Με βάση τον σχεδιασμό της Eurobank δύο είναι τα εναλλακτικά σενάρια για την Πολωνία.
1)Να αναμένει την έγκριση της Πολωνικής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να πάρει άδεια τράπεζας καθώς το πολυάριθμο δίκτυο έχουν την νομική υπόσταση των υποκαταστημάτων της Eurobank στην Πολωνία και όχι θυγατρικής ή άλλης τράπεζας. Από την στιγμή που λάβει την έγκριση θα μπορεί να κλείσει μια στρατηγική συνεργασία με ξένη τράπεζα. Συνομιλούσε με την HSBC και άλλες τράπεζες.
Επειδή όμως η διαδικασία έγκρισης είναι χρονοβόρος διαδικασία
2)Εξετάζεται στρατηγική συνεργασία με άλλη τράπεζα στην  οποία θα πωληθεί μέρος των δραστηριοτήτων στην Πολωνία και η Eurobank θα παραμείνει στρατηγικός μέτοχος.
Από αυτή την διαδικασία αυτή η Eurobank ποντάρει να συγκεντρώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο το οποίο θα προστεθεί  ως καθαρό κεφάλαιο στα ίδια κεφάλαια του ενοποιημένου ισολογισμού.
Η Marfin μεταξύ των σεναρίων που έχει εξετάσει είναι η αύξηση κεφαλαίου 500-600  εκατ ευρώ θέμα που συνεχίζει να μελετά.
Το ιδανικό σενάριο θα ήταν η Marfin Popular Bank να μπορούσε να συγχωνεύσει την MIG ωστόσο προσκρούει ένα τέτοιο εγχείρημα κυρίως στις εποπτικές αρχές.
Ανοικτό ακόμη το ενδεχόμενο με ένα deal με την Πειραιώς…
Για την ΑΤΕ η κεφαλαιακή ενίσχυση είναι μονόδρομος. Πρώτα θα υπάρξει αύξηση κεφαλαίου πιθανώς μικρής κλίμακας 350 εκατ ευρώ και μετά ιδιωτικοποίηση ή μεγάλη αύξηση 1 δις ευρώ  ή θα ενταχθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης