Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Άρθρο-παρέμβαση του Λετονού υπουργού Οικονομίας - Πώς σώθηκε η Λετονία; - Ένα καλό παράδειγμα για την Ελλάδα...

tags :
Άρθρο-παρέμβαση του Λετονού υπουργού Οικονομίας  - Πώς σώθηκε η Λετονία; - Ένα καλό παράδειγμα για την Ελλάδα...
Παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα αποτελεί η Λετονία... Ανάπτυξη, σε συνδυασμό με σωστές πρωτοβουλίες, αλλά και λιτότητα αναφορικά με τις υπερβολικές δαπάνες, αποτέλεσαν το κλειδί για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, όπως αναλύει σε άρθρο-παρέμβασή του στην Wall Street Journal ο υπ. Οικονομίας της χώρας, Daniels Pavluts.
Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης την χαρακτηρίζει ως "έξυπνη λιτότητα". "Έξυπνη λιτότητα σημαίνει οικονομική χαλάρωση, αλλά όχι με την έννοια της τύπωσης χρήματος. Έξυπνη λιτότητα σημαίνει αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Σημαίνει να δημιουργείς το κατάλληλο μακροοικονομικό περιβάλλον που οδηγεί στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και απομακρύνει την οικονομία από υπερχρεωμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Σημαίνει περιφρούρηση της κοινωνικής σταθερότητα και προστασία της εκπαίδευσης από τις περικοπές", αναφέρει ο υπουργός στο κείμενό του.
Ο Pavluts συμβουλεύει τις χώρες της ευρωζώνης να υιοθετήσουν εξίσου την "έξυπνη λιτότητα".
"Από τα χαμηλά του β΄ 6μηνου του 2009, η παραγωγή μας έχει καταγράψει αύξηση για 12 συνεχόμενα τρίμηνα. Το 2011 το ΑΕΠ μας έτρεξε με ρυθμό 5,5%, ενώ το α΄ 6μηνο του 2012 καταγράψαμε ανάπτυξη 5,9%. Από το τελευταίο τρίμηνο του 2011, η Λετονία καταγράφει σε ετήσια βάση την υψηλότερη ανάπτυξη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, ενώ το πιθανότερο θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης και για το 2012 και για το 2013. Η ανεργία μας είναι ακόμη υψηλή, αλλά μειώνεται σταθερά", υπογραμμίζει ο υπουργός, θέλοντας να αναδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα της πολιτικής που ακολούθησε η χώρα.
Ο Pavluts ασκεί κριτική στα όσα υποστηρίζει ο διεθνούς φήμης νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η λετονική οικονομία βρίσκεται ακόμη 10% χαμηλότερα από τα προ-κρίσης υψηλά της, άρα η πολιτική που ακολουθεί δεν πρέπει να θεωρείται επιτυχημένη. "Η υπερβολική ανάπτυξη της Λετονία το 2005-7 δεν ήταν πραγματική. Η ραγδαία εισροή φθηνού χρήματος λειτούργησε σαν ναρκωτικό για την μικρή ανοιχτή μας οικονομία. Αποτέλεσμα; Πλήρης απασχόληση και "φούσκα" της αγοράς κατοικίας", τονίζει ο Pavluts.
"Η έξυπνη λιτότητα έχει οδηγήσει σε δομικές αλλαγές στην διακυβέρνηση", συνεχίζει. "Οι δημόσιοι οργανισμοί τη διετία 2009-2010 μειώθηκαν στους 97 από 148, ενώ μειώθηκαν και οι μισθοί και υπάλληλοι, αναφορικά με τα κυβερνητικά αξιώματα. Την ίδια στιγμή, δόθηκε βήμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, με αποτέλεσμα οι ισολογισμοί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να βελτιωθούν σημαντικά", επισημαίνει ο Λετονός υπουργός. "Πλέον, η οικονομία της Λετονίας βασίζεται σε υγιεινή δίαιτα και άσκηση, όχι σε στεροειδή", καταλήγει...


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης