Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα ΔΣ των τραπεζών και το ΤΧΣ να απορρίψουν ξεκάθαρα το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων – Οι τραπεζίτες θα κατηγορηθούν για απιστία - Προειδοποιούν για τον κίνδυνο ολοκληρωτικής κρατικοποίησης του ελληνικού banking

Τα  ΔΣ των τραπεζών και το ΤΧΣ  να απορρίψουν ξεκάθαρα το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων – Οι τραπεζίτες θα κατηγορηθούν για απιστία - Προειδοποιούν για τον κίνδυνο ολοκληρωτικής κρατικοποίησης του ελληνικού banking
Αν οι ελληνικές τράπεζες δεν λάβουν ένα ισχυρό bonus ή το ελληνικό κράτος δεν επαναφέρει την πρόταση του ΤΧΣ να εγγυηθεί τα ομόλογα των τραπεζών τα Διοικητικά Συμβούλια  που θα συγκληθούν έως τις 13 Δεκεμβρίου για να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι στην επαναγορά θα πρέπει να απορρίψουν την πρόταση, ξεκάθαρα.
Επίσης αν χρειαστεί καθώς πρόκειται για δραματική μεταβολή περιουσιακών στοιχείων οι τράπεζες να συγκαλέσουν εκτάκτως γενικές συνελεύσεις και οι μέτοχοι να αποφασίσουν αν πρέπει να συμμετάσχουν  στην επαναγορά ή όχι.

Η επαναγορά χρέους όπως θα υλοποιηθεί θα είναι καταστροφική για τις ελληνικές τράπεζες.
Θα είναι καταστροφική γιατί οι τράπεζες θα έχουν αρνητικά κεφάλαια όταν θα αποτιμηθούν και η εξέλιξη αυτή θα αποτρέψει τους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν στις αμκ.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών.
Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν έχουν είτε κατανοήσει την παγίδα είτε δεν έχουν προβλέψει τις παρενέργειες που θα προκαλέσει η συμμετοχή των τραπεζών στην επαναγορά χρέους.
Οι διοικήσεις των τραπεζών ωστόσο πρέπει να προσέξουν καθώς αν συμμετάσχουν στην επαναγορά μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενες για εγκληματική αμέλεια εις βάρος των μετόχων τους.
Οι τραπεζίτες έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Alpha, Eurobank και Πειραιώς φαίνεται ότι ακολουθούν μια συντεταγμένη πορεία στο ζήτημα ενώ  η Εθνικής παραμένει αποστασιοποιημένη.
Με την στάση της η Εθνική φαίνεται να έχει δεχθεί de facto την κρατικοποίηση της.....
Οι τραπεζίτες τα μέλη των ΔΣ των τραπζών και οι εκπρόσωποι του ΤΧΣ φέρουν τεράστια ευθύνη αν συμμετάσχουν σε ένα έκτρωμα.
Βέβαια θεωρητικά θα μπορούσαν οι εκπρόσωποι όχι του ΤΧΣ αλλά του ελληνικού κράτους να θέσουν veto και να υποχρεώσουν τις τράπεζες να συμμετάσχουν αλλά δεν είναι εύκολη διαδικασία.
Οι τράπεζες το χρέος τους προς την χώρα το έπραξαν με το PSI+ η επαναγορά χρέους είναι μια διαδικασία που δεν τις αφορά.
Για να ληφθεί υπόψη ότι οι τράπεζες ζητούν εγγυήσεις για να γλιτώσουν 10 δις ευρώ από τα κεφάλαια που θα χρειαστούν και μια συμμετοχή στην επαναγορά του χρέους θα επιβαρύνει τις τράπεζες κεφαλαιακά με 10 δις ευρώ.
Το ΤΧΣ θα πρέπει να λάβει μια απόφαση, ως ανεξάρτητο Ταμείο συμφέρει να πληρώσει 10 δις ευρώ περισσότερα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Γιατί υπάρχει αυτή η επιβάρυνση;

Όπως ανακοινώθηκε το ελληνικό δημόσιο θα επαναγοράσει ομόλογα που έχει εκδώσει σε τιμές που δεν θα είναι υψηλότερες από τις τιμές κλεισίματος στις 23 Νοεμβρίου.
Στις 23 Νοεμβρίου τα 20 νέα ελληνικά ομόλογα είχαν μέση τιμή 28 μονάδες βάσης.
Τα νέα ομόλογα ξεκινούν από το 2023 και καταλήγουν στο 2042 συνολικά 20 τίτλοι.
Το ομόλογο λήξης 2023 είχε μέση τιμή 35 μονάδες βάσης και το ομόλογο 2042 είχε μέση τιμή 26 μονάδες βάσης περίπου.
Οι 28 μονάδες βάσης δεν προσφέρουν καμία αξία κανένα όφελος στις ελληνικές τράπεζες. Στις 65 ή 75 μονάδες βάσης θα προσέφεραν αξία.
Όταν εκδόθηκαν τα νέα ομόλογα πέραν αυτών του EFSF έφεραν τιμή 100 μονάδων βάσης ή σε απόλυτο μέγεθος 14 με 14,5 δις ευρώ.
Στην πορεία οι τιμές κατάρρευσαν και στα τέλη Μαρτίου 2012 η μέση τιμή των 20 νέων ομολόγων ήταν όχι 100 μονάδες βάσης αλλά 19 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι τα 14,5 δις ευρώ είχαν μειωθεί με βάση τις αποτιμήσεις στα 2,8 δις ευρώ.
Οι 19 μονάδες βάσης ήταν η μέση τιμή που ενέγραψε η Εθνική τα νέα ομόλογα τέλη Μαρτίου του 2012.
Στις 28 μονάδες βάσης επαναγορά σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να  επαναγοράσει τα 14 με 14,5 δις ευρώ των τραπεζών με 4,2 δις ευρώ περίπου άρα οι τράπεζες θα χάσουν 10 δις ευρώ.
Στις αποτιμήσεις και σε όλες τις αναφορές για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών οι ζημίες από τα ομόλογα συμπεριλαμβάνονταν.
Δηλαδή όσες φορές έχουμε αναφέρει ότι η Εθνική θα χρειαστεί 9,5-10 δις  ευρώ κεφάλαια λαμβάνονται υπόψη και οι αποτιμητικές ζημίες των ομολόγων.
Θα τεθεί το ερώτημα αφού συμπεριλαμβάνονται οι ζημίες από τα νέα ομόλογα και το ελληνικό κράτος πληρώνει ένα μικρό premium επί των τιμών οι τράπεζες δεν θα ωφεληθούν αφού ήδη έχουν εγγράψει τις ζημίες;
Εδώ βρίσκεται η μεγάλη παγίδα.
Η Εθνική τράπεζα π.χ. έχει 3,647 δις ευρώ ονομαστικής αξίας ομόλογα που αποτιμήθηκαν στις 19 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2012 δηλαδή είχαν αξία 700 εκατ ευρώ.
Η Εθνική επίσης κατέχει 2 δις ευρώ ομόλογα EFSF.
Επίσης  763 εκατ ονομαστικής αξίας  δάνεια προς το δημόσιο και 387 εκατ δάνεια εγγυημένα από τον EFSF.
Αν τώρα αποτιμηθούν στις 28 μονάδες βάσης η αξία των ομολόγων θα είναι 1 δις ευρώ περίπου. Το 28% των 3,647 δις ευρώ ισούται με 1 δις ευρώ περίπου.  
Η Εθνική αν συμμετάσχει στην επαναγορά με 28 μονάδες βάσης θα δώσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,647 δις ευρώ για να πάρει μετρητά 1 δις ευρώ.
Αν θεωρητικά η Εθνική συμμετείχε στην επαναγορά
Με τα 1 δις ευρώ που θα λάμβανε ως κεφάλαιο η Εθνική συνεχίζει να έχει αρνητική καθαρή θέση.
Αν συμπεριληφθεί και ο αναβαλλόμενος φόρος 1,3 δις ευρώ - προσμετρώντας θετικά-  θα συνέχιζε να εμφανίζει αρνητικά κεφάλαια προ ανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ.
Θα χρειαζόταν να βρει κεφάλαια με κάθε τρόπο ή μέσο για να μπορέσει να αποτιμηθεί με θετικά κεφάλαια προ της αμκ.
Αλλά μόνο αυτό δεν φθάνει γιατί δεν έχει αξία να έχει οριακά θετικά κεφάλαια αλλά σημαντικά θετικά κεφάλαια.
Όσο τα κεφάλαια είναι κάτω του μηδενός δηλαδή αρνητικά η σχέση P/BV θα είναι πάνω από 1 ανεξαρτήτως της τιμής της αμκ και όσο τα κεφάλαια είναι κοντά στο μηδέν ή οριακά υψηλότερα θα είναι κοντά στο 1 πάλι θα είναι υπερτιμημένη η Εθνική και ως εκ τούτου οι ιδιώτες μέτοχοι δεν θα έχουν κίνητρο να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Ενώ η προαναφερθείσα παράμετρος θεωρείται μείζονος σημασίας υπάρχει και μια άλλη εξίσου σημαντική.
Όταν μια τράπεζα πουλάει τα ομόλογα χάνει κάθε δικαίωμα αύξησης του οφέλους στο μέλλον.
Δηλαδή αν οι τιμές μετά από καιρό φθάσουν στις 50 μονάδες βάσης κανείς δεν θα καρπωθεί το όφελος.
Με βάση τα προαναφερθέντα παραδείγματα Εθνική, Eurobank και Πειραιώς θα έχουν.....σοβαρό πρόβλημα.

Τα βασικά σενάρια επαναγοράς χρέους

Ανάγκες δανεισμού 2012-2014

Ανάγκες δανεισμού 2015-2016

επίπεδα χρέους το 2020

επίπεδα χρέους το 2021

επίπεδα χρέους το 2030

σε δισ. ευρώ

(% ΑΕΠ)

(% ΑΕΠ)

(% ΑΕΠ)

Βασικό Σενάριο Τρόικα

14

18

144

138

111

Ελλάδα

Μείωση εντόκων γραμματίων

-9

0

1

1

1

Αναβολή ενίσχυσης των ταμειακών αποθεμάτων

-5

3

0

0

0

Περιορισμός των αποθεμάτων για την κάλυψη ζημιών

-1

0

0

0

0

Υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2018

0

0

-2,7

-3,5

-2,7

Ιδιωτικός τομέας

Επαναγορά χρέους από τις ελληνικές τράπεζες

4,2

0

-3,7

-3,7

-4,2

Επαναγορά των νέων ελληνικών ομολόγων

4,8

-0,2

-5,3

-5,3

-5,4

Επαναγορά χρέους (1 δισ./50%)

0

-0,3

-0,5

-0,5

-0,4

Κράτη - μέλη της ευρωζώνης

Μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά 90 μ.β.

-1

-2

-1,8

-1,9

-2,4

Ακύρωση των προμηθειών για τις εγγυήσεις του EFSF

-0,2

-0,2

-0,5

-0,5

-0,5

Διαφοροποίηση των πληρωμών του EFSF

-3,7

-9,7

0

0

0

Επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα

-2,1

-1,5

-2,3

-2,3

-2,5

Επιμήκυνση της ωρίμανσης των διμερών δανείων

0

0

0

0

-3,8

Επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF

0

0

0

0

-4,5

Συνδυασμένο αποτέλεσμα

1

7,4

128,2

115,2

85,6


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης