Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε σήμερα θα πλήρωνε στους κατόχους ομολόγων το 15-25% της αξίας τους – Με την επαναγορά χρέους η Ελλάδα προσφέρει τιμές χρεοκοπίας και δεν δίνει κανένα κίνητρο στους ζημιωμένους του PSI+

   Αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε σήμερα θα πλήρωνε στους κατόχους ομολόγων το 15-25% της αξίας τους – Με την επαναγορά χρέους η Ελλάδα προσφέρει τιμές χρεοκοπίας και δεν δίνει κανένα κίνητρο στους ζημιωμένους του PSI+
Αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε σήμερα θα πλήρωνε στους κατόχους ομολόγων το 15% με 25% της αξίας των ομολόγων.
Γιατί το αναφέρουμε αυτό;
Στο PSI+ το βασικό κίνητρο του ελληνικού κράτους προς τους ομολογιούχους και ειδικά προς τις τράπεζες ήταν ότι αν δεν υπάρξει haircut θα καταρρεύσει η οικονομία.
Δυστυχώς το επιχείρημα αυτό δεν ήταν πλασματικό ήταν αληθινό, ωστόσο το PSI+ αποδείχθηκε καταστροφικό για το ελληνικό banking.

Οι ελληνικές τράπεζες κεφαλαιακά κατέρρευσαν και το ελληνικό κράτος που χρεοκόπησε τις τράπεζες δανείσθηκε περισσότερα από την ζημία του PSI+ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.
Η διαδικασία απέτυχε.
Το ελληνικό κράτος μετά το haircut 53,5% στα ελληνικά ομόλογα σε όλους τους κατόχους ομολόγων χωρίς τις καθαρές παρούσες αξίες εξάντλησε τα όρια απαιτήσεων του προς τους κατόχους ομολόγων.
Γιατί;
Με την επαναγορά οι ελληνικές τράπεζες αν θεωρητικά συμμετείχαν θα έφθαναν να χάνουν το 71% με 72% της αξίας των αρχικών ομολόγων που διέθεταν.
Δηλαδή αν είχαν προ PSI+ π.χ. 1 δις ευρώ  σε ελληνικό χρέος μετά την επαναγορά θα έχουν απομείνει με 320 εκατ ευρώ.
Άρα ο κάτοχος των ομολόγων θα έχει υποστεί μια ζημία αμετάκλητη.
Η συμμετοχή στην επαναγορά αποτελεί αποδοχή του haircut και αποδοχή της ζημίας.
Τα νέα ομόλογα είναι αγγλικού δικαίου και οι κάτοχοι πρέπει να θυμούνται ότι τα αγγλικού δικαίου ομόλογα αποζημιώνονται αν δεν πληρωθούν.
Όμως το συμπέρασμα ότι με PSI+ και με επαναγορά η ζημία φθάνει το 71% με 72%.
Προαναφέραμε ότι  αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε σήμερα θα πλήρωνε στους κατόχους ομολόγων το 15% με 25% της αξίας των ομολόγων.
Δηλαδή χωρίς χρεοκοπία ο κάτοχος των ελληνικών ομολόγων θα έχει λάβει τελικώς μετά από PSI+ και επαναγορά ομόλογα αξίας όσα θα έπαιρνε και στην περίπτωση της χρεοκοπίας της Ελλάδος.
Γιατί το αναφέρουμε αυτό;
Γιατί θέλουμε να καταδείξουμε ότι οι τράπεζες αν δεν λάβουν ισχυρά ανταλλάγματα δεν έχουν κανένα κίνητρο για να συμμετάσχουν στην επαναγορά.
Με την επαναγορά ο παλαιός κάτοχος ελληνικών ομολόγων ελληνικού δικαίου θα λάβει τελικά ομόλογα ωσάν να έχει χρεοκοπήσει η Ελλάδα.
Οι τράπεζες χρειάζονται ισχυρά κίνητρα.
Ο φόβος χρεοκοπίας δεν είναι πλέον φόβος.
Η αγορά και η επαναγορά οδηγούν σε σωρευτικές ζημίες ανάλογες της χρεοκοπίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης