Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στα 10 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση ο στόχος της Εθνικής τράπεζας; Πότε όμως...

 Στα 10 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση ο στόχος της Εθνικής τράπεζας; Πότε όμως...
Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Εθνικής βρίσκεται ακριβώς στα 8 δις ευρώ δηλαδή περίπου στα επίπεδα προ της αύξησης κεφαλαίου αν συμπεριληφθούν και τα 1,8 δις ευρώ.  
Η Εθνική προ της ανακοίνωσης της αύξησης στις 6 Σεπτεμβρίου διαπραγματευόταν στο ΧΑ στα 9,5 ευρώ ενώ η αποτίμηση ήταν στα 5,85 δις ευρώ.

Αν σε αυτά τα 5,85 δις ευρώ προστεθούν και τα 1,8 δις ευρώ η αποτίμηση της ΕΤΕ φθάνει τα 7,7 δις ευρώ περίπου σχεδόν πολύ κοντά στην τρέχουσα αποτίμηση.
Σε πρώτη φάση η Εθνική θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη 1 δις ευρώ δηλαδή να φθάσει η κεφαλαιοποίηση στα 9 δις ευρώ ή η  μετοχή να αναρριχηθεί στα 9,5 ευρώ ως αποτέλεσμα και απόρροια του γεγονότος ότι τα 1,8 δις ευρώ προσδίδουν στην Εθνική ασφάλεια.
Σε δεύτερη φάση το επιπλέον 1 δις ευρώ δηλαδή κεφαλαιοποίηση 10 δις ευρώ ή μετοχή 10,5 ευρώ μπορεί να κερδηθεί αν οι χρηματιστηριακές συνθήκες βελτιωθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προεξόφλησης θετικών νέων για την αγορά και την οικονομία.
Χρονικά πότε θα μπορούσαν να συμβούν όλα αυτά; Σε διάστημα από 3 μήνες έως 6 μήνες και εφόσον η κατάσταση στην οικονομία βαίνει βελτιούμενη.
Για την υλοποίηση της πρώτης φάσης προφανώς και θα χρησιμοποιηθεί και η Finansbank.
H Εθνική καταστρώνει ένα ευρύτερο σχέδιο με στόχο να ισχυροποιήσει την κεφαλαιοποίηση της… χρησιμοποιώντας την Finansbank  την θυγατρική της στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα και με την στήριξη των αναδόχων που θα αναλάβουν την διαδικασία διάθεσης έως και του 20% της Finansbank εξετάζεται ένα συνδυαστικό σχήμα κατά το οποίο θα υλοποιηθεί book building δηλαδή βιβλίο προσφορών και αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων εν προκειμένω την Εθνική τράπεζα που κατέχει το 94,5% της Finansbank.
H Finansbank ούσα εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αποτιμάται στα 6,60 τουρκικές λίρες ή συνολική κεφαλαιοποίηση 7,84 δις δολάρια ή σε ευρώ 5,58 δις
Η Εθνική στο ελληνικό χρηματιστήριο αποτιμάται στα 7,9 δις ευρώ δηλαδή η Finansbank αποτιμάται 5,58 δις ευρώ και 2,3 δις ευρώ περίπου η υπόλοιπη Εθνική. Αν αφαιρεθούν από τα 2,3 δις ευρώ τα 1,8 δις ευρώ της αύξησης και του ομολογιακού όλη η Εθνική πλην της Τουρκίας αποτιμάται 500 εκατ ευρώ.
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας θέλει να αποκαταστήσει αυτή την στρέβλωση.
Στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές να ανέλθει σε ένα χρονικό ορίζοντα στα 10 δις ευρώ δηλαδή η μετοχή στα 10 με 10,5 ευρώ.
Με βάση τα τρέχοντα επίπεδα πρόκειται για μια άνοδο 25% επί της υφιστάμενης χρηματιστηριακής τιμής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο αποτίμησης η Εθνική έχει διαπιστώσει μια προφανή στρέβλωση. Ναι μεν η Finansbank αποτελεί μια ισχυρή και κυρίως κερδοφόρα τράπεζα που θα επιτύχει 340 με 345 εκατ ευρώ κέρδη στο 9μηνο και 450 με 460 εκατ ευρώ συνολικά το 2010 άρα αποτιμάται ορθολογικά στα 5,58 δις ευρώ, ωστόσο η αξίας της Εθνικής ως μητρικής στην Ελλάδα και οι θυγατρικές στο εξωτερικό πλην της Τουρκίας αποτιμώνται πολύ χαμηλά.
Η Εθνική θέλει να χρησιμοποιήσει την Finansbank ώστε να αποκαταστήσει τις χρηματιστηριακές στρεβλώσεις.

Το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων στην Τουρκία

Με αναδόχους την Goldman Sachs, Deutsche Bank, Credit Suisse και ενδεχομένως Citigroup και Morgan Stanley η Εθνική τράπεζα προχωράει τον Νοέμβριο στις διαδικασίες για την διάθεση έως και του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank με στόχο να αντλήσει 1 δις ευρώ.
H διαδικασία θα ολοκληρωθεί Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2011.
Στο σχεδιασμό είναι τα 500 εκατ ευρώ να παραμείνουν στην Τουρκία και τα υπόλοιπα 500 εκατ ευρώ να επιστρέψουν ως κεφάλαιο στην Εθνική τράπεζα.
Στόχος της κίνησης της Εθνικής είναι κατά βάση θεσμικοί επενδυτές να αποκτήσουν έως και το 20% της Finansbank.
Προφανώς θα υπάρξει και τουρκικό ενδιαφέρον ωστόσο ο στόχος είναι να μοιραστεί το 20% σε διεθνή χαρτοφυλάκια όχι όμως στην λογική να πάρει κάποιος επενδυτής το 10% αλλά να υπάρχει ευρύτατη διασπορά.
Μάλιστα στόχος είναι να μην υπάρξει επενδυτής με ποσοστό πάνω από 1% που αυτό σημαίνει ότι διεθνή χαρτοφυλάκια που θα ήθελαν να επενδύουν στην Τουρκία και στην Finansbank να τοποθετηθούν στην μετοχή.
Η Μετοχική σύνθεση της Finansbank έχει ως εξής
Εθνική 77,2%, NBGI Holding 7,90%, NBG financial dollar 5% IFC 5%.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης