Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σε πλήρη εξέλιξη η πολιορκία των 1.300 μονάδων

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σε πλήρη εξέλιξη η πολιορκία των 1.300 μονάδων
H θερινή ραστώνη έχει αναστείλει τις εγχώριες οικονομικές ειδήσεις, όχι όμως και τις εκθέσεις των επενδυτικών οίκων
Η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας απογοήτευσαν τον Ιούλιο αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα παρεμβατικά της επιτόκια στο 2,15%, ενώ την ίδια ώρα εταιρείες κολοσσοί στο real estate αδυνατούν να αποπληρώσουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις (Country Holdings, Zhongzhi Enterprises) ή κηρύσσουν πτώχευση στις ΗΠΑ (Evergrande).
Δεν είναι επομένως παράδοξο που οι αναλυτές θεωρούν ότι το +5% για το ΑΕΠ του 2023 είναι ο πιο φιλόδοξος φετινός στόχος. Η κινεζική λοκομοτίβα επομένως της παγκόσμιας οικονομίας που για πάνω από τριάντα χρόνια πετύχαινε διψήφιους ρυθμούς μεγέθυνσης, βιώνει σήμερα συνθήκες αποπληθωρισμού!
Αν στα παραπάνω προστεθούν οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών της Ρωσίας που διαμορφώνει τα παρεμβατικά της επιτόκια στο 12% για να στηρίξει το ρούβλι, της Αργεντινής που τα προσαρμόζει στο 118% καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει αλλά και της Τουρκίας που με τον επίσημο πληθωρισμό στο 42% σύντομα θα αναπροσαρμόσει το 17,5% όπου η Κεντρική Τράπεζα διατηρεί το παρεμβατικό της επιτόκια, γίνεται φανερό ότι «μαύρα σύννεφα» συγκεντρώνονται στο διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον. Παράλληλα, ο Τζέρομ Πάουελ της Federal , η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ και άλλοι Κεντρικοί Τραπεζίτες της Δύσης θα συγκεντρωθούν στο Τζάκσον Χολ των HΠA την Παρασκευή για να γνωστοποιήσουν τις σκέψεις τους για τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής, με τον πληθωρισμό να επιμένει σε υψηλά επίπεδα (στο 3,2% στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, στο 5,3% στην ευρωζώνη ο εναρμονισμένος), ιδιαίτερα o δομικός!

Ενόψει των παραπάνω, οι κλυδωνισμοί των χρηματιστηριακών δεικτών σε όλες τις διεθνείς αγορές είναι εύλογοι προκαλώντας 4 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες ως την προηγούμενη Παρασκευή στο ελληνικό χρηματιστήριο που είχε ήδη πετύχει επιδόσεις που το κατέτασσαν στη θέση του διεθνούς πρωταθλητή (πάνω από +40% και +70% για το Γ.Δ. και τις τράπεζες αντιστοίχως).
Ήταν το αποτέλεσμα ενός παρατεταμένου profit taking των διεθνών επενδυτών με τη διαδικασία να οδηγεί σε αυξημένη συμμετοχή Ελλήνων επενδυτών που τείνει πλέον στην ισόρροπη συμμετοχή τους έναντι των ξένων (στο 51,9% τον Ιούλιο) και τον αυξημένο πλέον αριθμό ενεργών μερίδων.

Την ίδια ώρα, η θερινή ραστώνη έχει αναστείλει τις εγχώριες οικονομικές ειδήσεις, όχι όμως και τις εκθέσεις των επενδυτικών οίκων.
Έτσι, η Citi εκτιμά τη μερισματική απόδοση των ελληνικών blue chips στο 4,4% με τους Έλληνες αναλυτές να εκτιμούν ότι η συνολική μερισματική απόδοση θα ξεπεράσει φέτος το 3%.
Η HSBC επιλέγει τις συστημικές τράπεζες και τρεις ακόμη εταιρείες ως προτεινόμενες επενδυτικές επιλογές (ΟΠΑΠ, Jumbo και Aegean), ενώ η Morgan Stanley τοποθετεί το ελληνικό χρηματιστήριο στην κορυφαία θέση των αναδυομένων αγορών.
Τέλος, η Euroxx υπολογίζει μόλις στο 5 το P/E των ελληνικών τραπεζών με τις τιμές στόχους να διαμορφώνονται ως και +52% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Με το ελληνικό αφήγημα να παραμένει ελπιδοφόρο καθώς τρεις επενδυτικοί οίκοι θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία το επόμενο δίμηνο (DBRS στις 8/9, Moody’s στις 15/9 και S & P στις 20/10).
Με τον Γ.Δ. να επανέρχεται σε ανοδική κίνηση και τη μάχη με τις 1.300 μονάδες να είναι σε πλήρη εξέλιξη καθώς η περιοχή των 1.260 μονάδων αποδείχθηκε ότι αποτελεί ισχυρή στήριξη.

Δημήτρης Τζάνας
Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης