Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η Ελλάδα ξεπέρασε τα όρια της χρεοκοπίας και πλέον βρίσκεται στο μεταίχμιο της γελοιοποίησης ενώ η στάση της Τρόικα αποτελεί ιλαροτραγωδία – Η επαναγορά είναι χειρότερο φιάσκο από το PSI+ - Γιατί;

   Η Ελλάδα ξεπέρασε τα όρια της χρεοκοπίας και πλέον βρίσκεται στο μεταίχμιο της γελοιοποίησης ενώ η στάση της Τρόικα αποτελεί ιλαροτραγωδία – Η επαναγορά είναι χειρότερο φιάσκο από το PSI+ - Γιατί;
Τα διαδραματιζόμενα το τελευταίο χρονικό διάστημα με αποκορύφωμα την επαναγορά χρέους αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα γελοιοποιείται.
Το PSI+ αποδείχθηκε φιάσκο καθώς το καθαρό όφελος δεν ξεπέρασε τα 27-28 δις ευρώ ενώ λογιστικά κατεγράφη όφελος 105 δις ευρώ.
Η Ελλάδα ακολούθησε πιστά τις επιταγές της Τρόικα και ψήφισε νομοθετήματα αυστηρά μεν για την κοινωνία αλλά απόλυτα εναρμονισμένα με αυτά που ζητάει η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η επαναγορά του χρέους το buyback τέθηκε ως εναλλακτική λύση μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις του ΔΝΤ ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Η επαναγορά απέδειξε σε αντίθεση με τα μνημόνια που εφαρμόζουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ότι η Ελλάδα απέτυχε και μαζί και η Τρόικα που συνέστησε την πολιτική της ακραίας λιτότητας.
Η επαναγορά ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου και οι κάτοχοι ομολόγων, οι ιδιώτες θεσμικοί κατ΄ ουσία πούλησαν στο ελληνικό κράτος 26 με 26,2 δις ευρώ ομόλογα σε ονομαστικές αξίες.
Το ελληνικό κράτος πλήρωσε 8,5 δις ευρώ στους ομολογιούχους και τους αγόρασε ομόλογα ονομαστικής αξίας 26-26,2 δις ευρώ.
Θα ειπωθεί και ορθά ότι το ελληνικό κράτος κέρδισε περίπου 17,5 με 18 δις ευρώ σε χρέος άρα μειώθηκε το ελληνικό χρέος κατά 17,5 με 18 δις ευρώ.
Η ουσία όμως δεν κρύβεται στην ελάφρυνση κατά 17,5 με 18 δις ευρώ του χρέους, ούτε καν και στο ενδεχόμενο να υπάρξει re- opening δηλαδή επανάνοιγμα της διαδικασίας ώστε τα 26 να φθάσουν στα 28 ή 29 δις ευρώ.
Η ουσία κρύβεται στους λόγους για τους οποίους πραγματοποιήθηκε το buyback.
Αποτελεί έωλο επιχείρημα σε όσους τουλάχιστον το υιοθετήσουν ότι μειώνοντας το χρέος κατά 18 δις ευρώ θα καταστεί βιώσιμο.
Η επαναγορά έφερε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες αλλά το χρέος δεν κατέστη βιώσιμο.
Η Ελλάδα που ήταν όλες αυτές τις εβδομάδες;
Ποια ήταν η αντιπρόταση της;
Η Ελλάδα απλά αποδέχθηκε ότι η Τρόικα αποφάσισε.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο μεταίχμιο της γελοιοποίησης.
Άγεται και φέρεται χωρίς να προτείνει μια συγκεκριμένη πρόταση.
Γιατί η επαναγορά ήταν η λύση και δεν επιλέγει άλλη εναλλακτική λύση;
Πως είναι δυνατό να πληρώνουν σχεδόν πάντα οι ελληνικές τράπεζες και ως ανταλλάγματα να παίρνουν τα 4,2 δις του αναβαλλόμενου φόρου;
Απαξιώνοντας συνεχώς τις ελληνικές τράπεζες η Ελλάδα κάνει βήματα προς τα πίσω και όχι εμπρός.
Σύντομα πολλοί – ακόμη και οι θιασώτες του buyback – θα συνειδητοποιήσουν ότι έκαναν μια τρύπα στο νερό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης