Καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε διαδικασία θεμελιωδών αλλαγών στις λειτουργικές διαδικασίες τους, όντας παράλληλα αντιμέτωπες συνεχώς με νέες προκλήσεις, τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτός ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και στη διατήρηση της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί την τελευταία τετραετία.
Παρά το γεγονός ότι το ΤΑΑ δημιουργήθηκε αρχικά ως ένας κύριος μηχανισμός στήριξης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα κομβικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση της οικονομίας της Ε.Ε. και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου όλων των χωρών-μελών της, δίνοντας έμφαση κυρίως στους πυλώνες της Πράσινης Μετάβασης και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Η Grant Thornton παραμένει αρωγός σε όλη αυτήν την διαδικασία ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς έχει συμβάλει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως σύμβουλος παρακολούθησης, σχεδιασμού και επιμέτρησης κόστους των επενδυτικών σχεδίων.
Παράλληλα, όσον αφορά στο σκέλος των δανείων του ΤΑΑ, υπήρξε όλο αυτό το διάστημα μία αρμονική συνεργασία μεταξύ Πολιτείας, τραπεζικών ιδρυμάτων και επιχειρηματικής κοινότητας, η οποία έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η Grant Thornton, με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, είχε αναλάβει τον σχεδιασμό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου ανεβαίνουν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη δανειακή χρηματοδότηση, από το επενδυτικό σχέδιο έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να είναι διαμορφωμένη με τέτοιον τρόπο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια, καθώς και να διασφαλίζεται η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των επενδυτών.
Αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι στιγμής, καθώς η Ελλάδα αποτέλεσε μία από τις τρεις πρώτες χώρες που αιτήθηκαν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των χρημάτων που έχει δεσμεύσει η χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.
Από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2023 είχαν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 17,4 δισ. ευρώ, ενώ θεωρούμε εφικτό στόχο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 να υπάρχουν στην πλατφόρμα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ.
Κατά τη γνώμη μας, οι επιμέρους στόχοι που χρειάζεται να τεθούν από τη χώρα μας, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα σχέδια δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι οι εξής:
- Επιτάχυνση των εκταμιεύσεων για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων
- Ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ευρύτερων επενδύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας
- Ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσα από την υλοποίηση επενδύσεων σε εξαγωγές με μεγάλη προστιθέμενη αξία
- Στήριξη και ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα μέσα από την υλοποίηση των κατάλληλων επενδύσεων
- Επικέντρωση των πόρων σε Περιφέρειες της χώρας που έχουν μεγάλη ανάγκη, όπως είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Παράλληλα, πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τους ευνοϊκούς όρους του Ταμείου Ανάκαμψης που ισχύουν για τις μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 10 εκατομμύρια ευρώ, όπου το επιτόκιο δανεισμού παραμένει σταθερό στο 0,35%, δημιουργώντας έτσι ένα ευρύ πρόγραμμα χρηματοδότησης, το οποίο να μπορούν να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.
Τέλος, εξίσου σημαντική είναι και η αξιοποίηση του πρόσφατου νόμου για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, σε συνδυασμό με τα κίνητρα που προσφέρει το ΤΑΑ, προκειμένου οι επιχειρήσεις που έχουν προκύψει από τις ως άνω διαδικασίες να μπορούν να εξασφαλίσουν χαμηλότοκη χρηματοδότηση.
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να εργαστούν από κοινού όλες οι πλευρές, ώστε να απορροφήσει η χώρα μας όλους τους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτή την άνευ προηγουμένου ευκαιρία να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας το εγχώριο ΑΕΠ, στηρίζοντας τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και μετασχηματίζοντας το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Σε όλη αυτήν τη συλλογική προσπάθεια, δεσμευόμαστε ως Grant Thornton ότι θα παραμείνουμε σταθερά δίπλα στις επιχειρήσεις, προκειμένου να τις βοηθήσουμε να κατανοήσουν πλήρως όλες τις παραμέτρους του ΤΑΑ και να
αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου, ώστε να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους απέναντι σε μελλοντικές αντιξοότητες και να επιτύχουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.
Βασίλης Καζάς,
Διευθύνων Σύμβουλος
Grant Thornton Greece
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών