Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Επανέρχεται το core tier 1 στο 9% για τις ελληνικές τράπεζες – Χρειάζονται άμεσα 6,5 δισ – Διαμάχη ΥΠΟΙΚ με τραπεζίτες για….τους φόρους των εργαζομένων – Το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το πρόβλημα της Κύπρου

 Επανέρχεται το core tier 1 στο 9% για τις ελληνικές τράπεζες – Χρειάζονται άμεσα 6,5 δισ – Διαμάχη ΥΠΟΙΚ με τραπεζίτες  για….τους φόρους των εργαζομένων – Το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το πρόβλημα της Κύπρου
Επανέρχεται το core tier 1 στο 9% μετά από απόφαση  της Τράπεζας της Ελλάδος σε σχέση με το 8% που ίσχυε πρόσκαιρα και η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ένα κεφαλαιακό χάσμα 6,5 με 6,7 δις ευρώ.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ τραπεζιτών με το Υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με το υπουργείο οικονομικών οι διαπραγματεύσεις των τραπεζιτών εστιάζονται στον αναβαλλόμενο φόρο.
Συγκεκριμένα ενώ φαινόταν ότι έχει υπάρξει συμφωνία για τον αναβαλλόμενο φόρο που θα ελάφρυνε κεφαλαιακά τις τράπεζες κατά 4,2 δις ευρώ ωστόσο ακόμη υπάρχουν πτυχές που δεν έχουν αποσαφηνιστεί.
Το υπουργείο Οικονομικών δέχεται ο αναβαλλόμενος φόρος να συμψηφίζεται με τα μελλοντικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, οι δαιμόνιοι τραπεζίτες έχουν υποβάλλει πρόταση ώστε να περιλαμβάνονται και οι παρακρατούμενοι φόροι δηλαδή οι φόροι που καταβάλλουν οι τράπεζες για τους εργαζομένους τους.
Δηλαδή έχουν προτείνει αντί να καταβάλλουν τους φόρους των εργαζομένων τους να τους συμψηφίζουν έναντι της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Με βάση πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ η αναβαλλόμενη φορολογία θα περάσει μεν αλλά θα αφορά μόνο τα μελλοντικά αποτελέσματα.
Οι τραπεζίτες έθεσαν θέμα παρακρατούμενων φόρων με την εξής απλή λογική.
Η αναβαλλόμενη φορολογία επί μελλοντικών αποτελεσμάτων εκ των πραγμάτων θα ελάφρυνε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που προέρχονται από τα ομολογιακά τα μετατρέψιμα σε μετοχές τα Cocos δηλαδή.
Όμως αν συμπεριλαμβάνονταν και οι παρακρατούμενοι φόροι δηλαδή φόροι που καταβάλλουν οι τράπεζες από τους μισθούς των εργαζομένων επειδή πρόκειται για πραγματικά μεγέθη στην χρήση 2012 που έχουν ήδη καταβληθεί η ελάφρυνση που θα προέκυπτε θα επέτρεπε την αναβαλλόμενη φορολογία να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα καλυφθούν από τις αυξήσεις κεφαλαίου σε μετοχές.
Οι τράπεζες και ορθά προσπαθούν να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες. Τα cocos θα μειωθούν ούτως ή άλλως και έτσι θα γλιτώσουν τα υψηλά επιτόκια.
Ωστόσο αναζητούν φόρμουλες ώστε να μειωθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες που συνδέονται με τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Με την Τράπεζα της Ελλάδος οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών εστιάζονται στο ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Με βάση πληροφορίες η ΤτΕ αύξησε από 8% σε 9% εκ νέου το core tier 1 των τραπεζών ζητώντας άμεσα οι τράπεζες να φθάσουν στο 9%.
Επειδή οι τράπεζες είχαν χάσει και το 8% core tier 1 λόγω της αύξησης των προβληματικών δανείων την άλλη εβδομάδα και εφόσον εκταμιευθεί η δόση και πιστωθούν τα 24 δις της ανακεφαλαιοποίησης στον λογαριασμό της ΤτΕ που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να δοθούν στις τράπεζες 6,5 με 6,7 δις ευρώ από το Ταμείο για να διαθέτουν 9% core tier 1.
Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις και για ένα άλλο θέμα μεταξύ τραπεζών και της ΤτΕ οι κεφαλαιακές ζημίες που προέρχονται από την Κύπρο.
Ειδικά για την Alpha και δευτερευόντως για την Eurobank αλλά και τις άλλες τράπεζες που έχουν παρουσία στην Κύπρο.
Θα καλυφθεί η κεφαλαιακή ζημία από το κυπριακό κράτος καθώς είναι θυγατρικές στην Κύπρο ή από τις μητρικές στην Ελλάδα άρα από το ΤΧΣ;
Οι κεφαλαιακές ανάγκες από την Κύπρο εκτιμώνται μεταξύ 400-600 εκατ ευρώ.
Με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών εστιάζονται στο χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης.
Το Ταμείο έχει καθορίσει το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Μεταξύ 20 και 21 Δεκεμβρίου θα δοθεί η δεύτερη προκαταβολή των 6,5 με 6,7 δις ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ελληνικές τράπεζες καθώς έχασαν εκ νέου το όριο του 8% στο tier 1 λόγω προβληματικών δανείων.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΚΤ μείωσε από 30 στα 6,5 δις ευρώ την παρεχόμενη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες αποκλειστικά για τον λόγο αυτό ότι έχασαν το tier 1 8% που είναι το όριο.
Συγκυριακά αυξήθηκε το ELA της ΤτΕ από 100 στα 122,7 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Παράλληλα το αργότερο έως τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν υπογράψει τις νέες συμβάσεις προεγγραφής οι 3 συστημικές τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι νέες συμβάσεις προεγγραφής θα υπογραφούν καθώς θα λάβουν οι 4 συστημικές  τράπεζες νέα προκαταβολή, την δεύτερη κατά σειρά, ώστε να επαναφέρουν το tier 1 στο 9%.
Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να ανακοινώσουν αποτελέσματα 6μήνου και 9μήνου.
Αν για τον οποιαδήποτε λόγο καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης ή καθυστερήσει η καταβολή της στο Ταμείο το ΤΧΣ θα δώσει στις τράπεζες έγγραφες διαβεβαιώσεις ώστε οι ορκωτοί ελεγκτές να δώσουν πιστοποιητικά ελέγχουν για τα αποτελέσματα 6μήνου και 9μήνου.
Η έκθεση της Blackrock που θα ανακοινωθεί αρχές Ιανουαρίου  έχει καταλήξει ότι οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον 10-11 δις ευρώ νέες προβλέψεις με βάση το stress scenario.
Το επόμενο  βήμα θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο καθώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μετατροπής των κεφαλαίων σε Cocos σε μετατρέψιμα ομολογιακά.
Τότε θα υπάρξει και ο συμψηφισμός με την αναβαλλόμενη φορολογία.
Ενδέχεται σε ορισμένες τράπεζες να μην χρειαστεί να δοθούν νέα κεφάλαια καθώς με τις νέες προκαταβολές μπορεί να έχουν καλυφθεί οι κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Το ΤΧΣ θα μετατρέψει σε Cocos τα κεφάλαια που βρίσκονται στην ζώνη μεταξύ 6% και 9% στο core tier 1.
To επόμενο  βήμα θα πραγματοποιηθεί το διάστημα Μαρτίου με Απρίλιο οπότε και θα καθοριστούν οι τιμές των αμκ των τραπεζών.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων θα δώσουν την δυνατότητα να καλυφθεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής από τους ιδιώτες μετόχους.
Οι τιμές των αμκ θα λάβουν ως βάση τις τελευταίες 50 συνεδριάσεις δηλαδή μέσα Φεβρουαρίου έως το Απρίλιο του 2013.
Ωστόσο το σχήμα Εθνικής- Eurobank συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση.

Το βασικό σενάριο για το ελληνικό banking
ποσά σε εκατ ευρώ

Τράπεζες

Κεφάλαια

ΤΧΣ + πρόσθετα κεφάλαια για core tier 1 στο 9%

Σύνολο  αναγκών σε κεφάλαια

Βασικό σενάριο κεφαλαιακών αναγκών το 6% από το 9% core tier 1  κοινές μετοχές – ΑΜΚ με κοινές μετοχές

Εθνική +Eurobank

11.400 +3.800

15.200

9.600

Alpha+

Emporiki

1.900 + 1.600+ (2.850CA)

3.500

1.500

Πειραιώς + good ΑΤΕ

5.200+1.800

7.000

4.700

Σύνολο

18.500+7.200

25.700

15.800

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

Δεν περιλαμβάνονται οι  αναβαλλόμενοι φόροι στο βασικό σενάριο π.χ. 1,3 δις στην ΕΤΕ.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τα κεφάλαια που ενέγραψαν από την πώληση των ομολόγων οι τράπεζες

Τράπεζες

Κεφάλαια που ενέγραψαν από την πώληση / Καθαρό κεφαλαιακό κέρδος έναντι των τιμών κτήσης 3/2012

 

Εθνική-Eurobank

2,26  /   0,900

Alpha-Emporiki

0,700  /  0,300

Πειραιώς –Good ATE

1,4  /  0,620

TT

0,460  /  0,200

Σύνολο

4,8    /  2,020

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης