Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ Εθνικής και Eurobank – Ενοχλημένος ο Τουρκολιάς από Νανόπουλο, Μ. Λάτση και non paper – Επιβεβλημένη η αξιοποίηση των στελεχών της Eurobank – Απειρία χαρακτηρίζει τις κινήσεις της Εθνικής που κρατικοποιείται

    Τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ Εθνικής και Eurobank – Ενοχλημένος ο Τουρκολιάς από Νανόπουλο, Μ. Λάτση και non paper  – Επιβεβλημένη η αξιοποίηση των στελεχών της Eurobank – Απειρία χαρακτηρίζει τις κινήσεις της Εθνικής που κρατικοποιείται
Μεγάλη ένταση έχει προκληθεί τις τελευταίες 48 ώρες στις σχέσεις μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank.
Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Ν Νανόπουλου του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank περί αξιοποίησης στελεχών και της Μ. Λάτση που εξύψωσε τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας.

Ο Α. Τουρκολιάς σφόδρα ενοχλημένος εξέφρασε την δυσφορία του και πλέον μπορεί να ειπωθεί ότι οι σχέσεις των 2 διοικήσεων έχουν επιδεινωθεί.
Ταυτόχρονα το κλίμα εντάθηκε ακόμη περισσότερο λόγω του non paper που κυκλοφόρησε η Eurobank παρουσιάζοντας, ρεαλιστικά, τις ζημίες των τραπεζών από το PSI+ και την επαναγορά. Από τα στοιχεία προκύπτει προφανώς ότι η Εθνική υπέστη τις μεγαλύτερες ζημίες ενώ υπήρξε και εκτίμηση ότι ίσως να μην είναι επαρκή τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το κλίμα μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank από την ημέρα που ανακοινώθηκε το deal ήταν και παραμένει πολύ κακό.
Ο Λάτσης ξεπούλησε την Eurobank παραδίδοντας την τράπεζα στο κράτος, όχι στην Εθνική αλλά το κράτος και άφησε ξεκρέμαστη την διοίκηση της Eurobank.
Δεν είναι τυχαίο ότι με εξαίρεση τον Νανόπουλο και τα βασικά στελέχη του ομίλου Λάτση μόνο ο Τίμος Χριστοδούλου ο πρόεδρος της τράπεζας ήταν ενήμερος.
Ο Χριστοδούλου «κατηγορείται» από την Eurobank ότι κινήθηκε με στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του πρώην βασικού μετόχου της οικογένειας Λάτση και όχι της Eurobank.
Οι σχέσεις βασικών στελεχών με Τίμο Χριστοδούλου είναι τεταμένες.
Η κατάσταση στην πορεία επιδεινώθηκε πριν και μετά το περίφημο γεύμα της Eurobank στην διοίκηση της Εθνικής όπου διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι η διοίκηση της Εθνικής θέλει να καρατομήσει όλο το management της Eurobank.
(Υποσημείωση όταν λέμε να καρατομήσει όλο το management εννοούμε όλο το management).
Στην αναφορά του Καραμούζη της Eurobank προς τον Α. Τουρκολιά της Εθνικής αν θυμάται ότι τον είχε προσλάβει στην Εθνική η απάντηση του Τουρκολιά ήταν δεν ξέρω αν η κίνηση σου τότε θα σου βγει σε καλό.
Επίσης η διαφωνία και σχεδόν απαξίωση του Μπαλλή σε εκείνο το γεύμα ήταν...έως απαράδεκτη.
Οι σχέσεις των δύο πλευρών ήταν τεταμένες ενώ ο Νανόπουλος μόνο προσπαθούσε να παίξει ένα ρυθμιστικό ισορροπητικό ρόλο.
Μετά το δημοσίευμα του www.bankingnews.gr που μιλούσε για άπειρη διοίκηση στην Εθνική και προσπάθεια να «βγάλουν από την μέση όλο το management της Eurobank» η διοίκηση της Εθνικής εξοργισμένη θεώρησε ότι στελέχη της Eurobank «χρησιμοποιούν το site για να χτυπάει την Εθνική».
Να επισημανθεί εδώ ότι το bankingnews.gr δεν παίρνει γραμμή από κανένα αλλά μόνο από την κοινή λογική που ορισμένοι σκοπίμως αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν καθώς έχουν αυτοπεριοριστεί από την ματαιοδοξία της προσωπικής τους ατζέντας.
Και ενώ αυτά συνέβησαν την Τρίτη η Eurobank και η οικογένεια Λάτση πραγματοποίησε μια παρουσίαση στην οποία κάλεσε και την διοίκηση Τουρκολιά της Εθνικής τράπεζας.
Δεν είναι τυχαίο ότι από το γραφείο της Μαριάννας Λάτση υπήρξε η επικοινωνία ώστε η διοίκηση της Εθνικής συνοδευόμενη και από άλλα βασικά στελέχη της τράπεζας να παραβρεθούν στην παρουσίαση της Eurobank που αφορούσε αρχαιολογικούς χώρους στην Σάμο δηλαδή ένα άσχετο με το αμιγώς banking θέμα.
Ο Τουρκολιάς μετά τις προτροπές Μ Λάτση παρευρέθηκε συνοδευόμενος από τον Π. Χριστοδούλου.
Διευθύνων σύμβουλός και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής φθάνουν στον χώρο της κοινωνικής εκδήλωσης και εκεί τι συναντούν;
Στην πρώτη σειρά των επισήμων ο Απόστολος Ταμβακάκης ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής και ο σύμβουλος διοίκησης της Εθνικής στο παρελθόν Κ. Καλίτσης.
Οι σχέσεις της παλαιάς με την νέα διοίκηση της Εθνικής δεν είναι καλή. Δεν ήταν καλή και υπάρχει αμφιβολία και αν υπάρξει ποτέ καλή.
Η διοίκηση Τουρκολιά ξεπέρασε το πρώτο σοκ.
Ξεκίνησαν οι ομιλίες.
Πρώτη στο βήμα βρέθηκε η Μ. Λάτση.
Παραδόξως η Μαριάννα Λάτση είναι αμφίβολο αν είχε αναφερθεί τα τελευταία 10 χρόνια επίσημα πάνω από 1 ή 2 φορές για τα στελέχη και τους εργαζομένους της τράπεζας.
Η ομιλία της εστιάστηκε στο core tier 1 που για την Μ. Λάτση είναι τα στελέχη και οι εργαζόμενοι.
Η διοίκηση Τουρκολιά και Χριστοδούλου ήδη βρίσκονταν σε ένταση. Δεν τους άρεσε η παρέμβαση της Λάτση.
Το αποκορύφωμα ήρθε λίγο αργότερα όταν ο Νανόπουλος ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank πήρε το λόγο και τόνισε ότι η διοίκηση της Εθνικής πρέπει να αξιοποιήσει τα στελέχη δίκαια.
Η παρέμβαση αυτή ξεχείλισε το ποτήρι στην διοίκηση της Εθνικής.
Η παρέμβαση του Νίκου Νανόπουλου του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank ο οποίος εστιάστηκε στο ζήτημα της αξιοποίησης των στελεχών του ομίλου κατά τρόπο δίκαιο από την Εθνική επιβεβαιώνει περίτρανα τον βασικό προβληματισμό που έχει από την πρώτη στιγμή διατυπώσει το www.bankingnews.gr.
Τουρκολιάς και Χριστοδούλου αργότερα αποχωρούν ενοχλημένοι και ξεκινούν το γύρω των τηλεφωνημάτων περνώντας ως μήνυμα την δυσαρέσκεια τους.
Μια μέρα μετά η Eurobank ερήμην της Εθνικής έλαβε μια πρωτοβουλία εκδίδοντας ένα non paper το οποίο παρουσίαζε τις ζημίες των τραπεζών από το PSI+ και την επαναγορά.
Το non paper κατέληγε σε αυτονόητα συμπεράσματα ότι PSI+ και επαναγορά έπληξαν τις τράπεζες αλλά ήταν απαραίτητα για την Ελλάδα ενώ όσον αφορά τις τράπεζες αναδείκνυε το επίσης αυτονόητο ότι την μεγαλύτερη ζημία εμφανίζει η Εθνική.
Η διοίκηση της Εθνικής δηλαδή ενοχλήθηκε για το αυτονόητο που το γνωρίζει και ο τελευταίος μέτοχος στην Ελλάδα ότι δηλαδή η Εθνική εμφανίζει  τις μεγαλύτερες ζημίες.
Το σχήμα Εθνικής/Eurobank έχει υποστεί ζημία 16,3 δις ευρώ περίπου.
Μετά την αποστολή του non paper η Εθνική εξέφρασε την δυσαρέσκεια της και ξεκίνησε γύρω τηλεφωνημάτων ώστε να παρουσιάσει την άποψη ότι η επαναγορά είναι προς το συμφέρον των τραπεζών.
Πως μπορεί να είναι προς το συμφέρον των τραπεζών όταν οι τράπεζες έχασαν 9,8 δις ευρώ σε δυνητικά κέρδη είναι άλλο θέμα που θα το επιλύσει ο ιστορικός του μέλλοντος.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά;
Η διοίκηση της Εθνικής συμπεριφέρεται άπειρα.
Βάζοντας πρώτα και πάνω από όλα την προσωπική ατζέντα που είναι μόνο μια πως θα διοικήσουν το νέο σχήμα έχοντας καρατομήσει το management της Eurobank αυτοπαγιδεύεται σε μια επικίνδυνη ματαιοδοξία.
Η διοίκηση της Εθνικής δηλαδή  η τριάδα συνεπικουρούμενη και από τους συμβούλους (ο επονομαζόμενος και παντοφλάκιας όπως μου τον κατονόμασε τραπεζικό στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας και δεν αναφερόμαστε στην Eurobank - ο οποίος μας κατηγορεί παρασκηνιακώς - ) πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να διορίστηκαν από τον Σαμαρά αλλά δίνουν λόγο στους μετόχους της Εθνικής.
Η διοίκηση της Εθνικής πρέπει να πάρει θέση και να απαντήσει πως ενώ παρασκηνιακώς πίεσε για την συμμετοχή στο buyback θα καταφέρει να αποτιμηθεί με θετικά κεφάλαια ώστε να αποτρέψει την κρατικοποίηση της;
Να αναφέρουμε ότι όλοι και όταν  εννοούμε όλοι εννοούμε όλοι  οι τραπεζίτες θεωρούν η Εθνική θα κρατικοποιηθεί παρασύροντας και την ιδιωτική Eurobank στην κρατικοποίηση.
Επίσης όλο αυτό το παρασκήνιο αποδεικνύει πόσο εύθραυστο το κλίμα μεταξύ των δύο τραπεζών.
Προκαλεί μόνο απογοήτευση.

Υπάρχει λύση για να αρθεί η σοβαρή υποβόσκουσα αμφισβήτηση στο deal μεταξύ των δύο τραπεζών;

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας καλείται να αποτινάξει τα δεσμά της προσωπικής ατζέντας  και να λάβει μια μεγάλη απόφαση.
Να αξιοποιήσει το σύνολο των στελεχών των δύο τραπεζών.
Τι εννοούμε στελέχη να αξιοποιηθούν Καραμούζης, Μπαλλής Κολακίδης και εφόσον το επιθυμεί και τον Νανόπουλο.
Δεν μπορεί η διοίκηση της Εθνικής να θέλει να τους καρατομήσει και ταυτόχρονα να διατείνεται ότι έχει πραγματοποιήσει ένα καλό deal.
Εξαγοράζοντας μια τράπεζα, δεν εξαγοράζεις τους υπολογιστές ή τα ενοικιαζόμενα κτήρια αλλά εξαγοράζεις την τεχνογνωσία των στελεχών και εργαζομένων.
Η διοίκηση της Εθνικής έχει υποπέσει σε ένα δομικό λάθος.
Χωρίς να έχει εμπειρία σε συγχωνεύσεις θα πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο deal στην Ελλάδα διώχνοντας τα στελέχη της άλλης τράπεζας τα οποία έχουν πραγματοποιήσει 4-5 συγχωνεύσεις.
Κάτι δεν πάει καλά εδώ και οι έχοντες κοινή λογική το κατανοούν.
Τι σημαίνει αξιοποίηση;
Να αξιοποιηθούν άμεσα και καθαρά Καραμούζης, Μπαλλής Κολακίδης γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει προστιθέμενη αξία.
Αν κυριαρχούν οι αντιλήψεις σε διοίκηση και συμβούλους ότι «ο Καραμούζης είναι εχθρός μας και πρέπει να τον καρατομήσουμε» το μόνο που θα κερδίσει η διοίκηση της Εθνικής είναι προβλήματα τα οποία με μαθηματική ακρίβεια θα ενταθούν.
Είναι αδιανόητο και το αναφέρουμε ως παράδειγμα,  στελέχη όπως ο Αθανασόπουλος στο retail επικεφαλής στην Εθνική αξιόλογος τεχνοκράτης να έχει θητεύσει στην Eurobank να έχει μάθει consumer banking από τον Μπαλλή και ο Μπαλλής να κρίνεται ακατάλληλος. Αυτά δεν γίνονται είναι φαιδρά.
Το www.bankingnews.gr από την πρώτη ημέρα έως και σήμερα έχει μια απόλυτα ξεκάθαρη άποψη.
Μόνο με συστράτευση όλων των δυνάμεων μπορεί να πετύχει το deal.
Η Εθνική που έχει τον πρώτο λόγο και ρόλο θα πρέπει να κάνει μια γενναία υπέρβαση να αξιοποιήσει όλα τα στελέχη κατά τρόπο δίκαιο ώστε να δημιουργηθεί μια μεγάλη τράπεζα που θα διαχειρίζεται ισχυρά assets και θα διοικείται από μια πανίσχυρη διοικητική ομάδα.
Δεν θα πρέπει να τυφλωθούν οι διοικούντες από την ματαιοδοξία και τις προσωπικές ατζέντες.
Ο στόχος είναι ένας και ξεκάθαρος να πετύχει το deal με την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης