Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών και οι Γερμανικές εκλογές τα δύο ορατά αγκάθια του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2013 – Όσοι προβλέπουν ύφεση της κρίσης θα διαψευσθούν – Το ελληνικό πρόβλημα θα επανέλθει στο προσκήνιο

tags :
   Οι αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών και οι Γερμανικές εκλογές τα δύο ορατά αγκάθια του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2013 – Όσοι προβλέπουν ύφεση της κρίσης θα διαψευσθούν – Το ελληνικό πρόβλημα θα επανέλθει στο προσκήνιο
Τα δύο βασικότερα αγκάθια του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2013 θα είναι οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου όπου οι ιδιώτες μέτοχοι θα κληθούν να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής σε αμκ τραπεζών που θα έχουν ακόμη και αρνητική καθαρή θέση και βεβαίως οι γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο του 2013.  
Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα αναδείξουν 2 παραμέτρους.

Από την μια τράπεζες όπως η Alpha θα καταφέρουν να παραμείνουν ιδιωτικές ενώ από την άλλη και με τα τωρινά δεδομένα η Εθνική το πιθανότερο σενάριο είναι να κρατικοποιηθεί.
Το effect στην αγορά θα είναι πολύ μεγάλο αν επιβεβαιωθεί ότι το σχήμα Εθνικής με την Eurobank θα κρατικοποιηθεί.
Οι παράμετροι προσδιορισμού των τιμών των αμκ 50% έκπτωση με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών έχει αποτυπωθεί στις τιμές σε μεγάλο βαθμό.
Ο καταλύτης των χρηματιστηριακών συμπεριφορών των τραπεζών θα είναι αποκλειστικά το μεγάλο στοίχημα, ιδιωτικές ή κρατικές;
Όσες παραμείνουν ιδιωτικές θα διαφοροποιηθούν από την τάση απαξίωσης που θα κυριαρχήσει για τις κρατικοποιημένες τράπεζες.
Όμως η κρατικοποίηση θα είναι το απόλυτο βαρίδι της αγοράς και μπορεί να ναρκοθετήσει την γενική προσπάθεια των long επενδυτών να διασπάσουν τις 1000-1100 μονάδες επίπεδα που θα δει η αγορά το 2013.
Οι Γερμανικές εκλογές θα διευκολύνουν την Ελλάδα και δεν θα επιδεινώσουν την δυσμενή της θέση καθώς είναι πιθανό να τεθεί θέμα haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα.
Όμως για να τεθεί θέμα haircut προαπαιτείται εκ νέου επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος.
Αν η οικονομία βελτιώνεται δεν θα μπορεί να ζητήσει haircut στο χρέος η ελληνική πολιτική εξουσία.
Το haircut θα έρθει στα δάνεια του επίσημου τομέα και θα είναι αποτέλεσμα όχι διευκόλυνσης της Ελλάδος αλλά κίνηση έσχατης ανάγκης στην εκ νέου επιδεινούμενη οικονομία.
Το ελληνικό πρόβλημα θα επανέλθει στο προσκήνιο.
Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι η Ελλάδα έχει διασωθεί θα αποδειχθεί σύντομα ότι το πρόβλημα είναι δομικότερο και βαθύτερο.
Το 2013 θα είναι χρονιά εκπλήξεων και η Ελλάδα θα παραμείνει στο επίκεντρο ως προβληματική χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης