Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

JP Morgan: Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απλώς… κοιμάται… δεν εξαλείφτηκε – Η Ισπανία και η Ιταλία σύντομα θα βρεθούν στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα – Να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην ευρωζώνη

tags :
JP Morgan: Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απλώς… κοιμάται… δεν εξαλείφτηκε – Η Ισπανία και η Ιταλία σύντομα θα βρεθούν στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα – Να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην ευρωζώνη
Μπορεί ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να βρίσκεται σε κατάσταση... ύπνωσης, ωστόσο η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται εκ νέου στα πρώτα στάδια μίας κρίσης που ομοιάζει σε εξαιρετικό βαθμό με αυτήν της Ελλάδας. Αυτό ανέφερε στο πρωινό του σχόλιο ο John Normand, αναλυτής συναλλάγματος στην J.P. Morgan, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Σύμφωνα με τον Normand, ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης είναι υπαρκτός. Αυτή τη φορά όμως δεν απειλείται από την Ελλάδα, αλλά από την Ιταλία και την Ισπανία. Δηλαδή την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομίας της Ζώνης. Αυτές οι οικονομίες βρίσκονται στα πρώτα στάδια μίας κρίσης που είναι η ίδια με αυτήν που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου.
Όπως έγινε και στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση οδήγησε σε πολιτική, με το καίριο ερώτημα που τέθηκε να είναι εάν αξίζει η συμμετοχή στην ευρωζώνη. Η ίδια κρίση πλέον έχει μεταλλαχτεί σε κρίση Δημοκρατίας, καθώς οι εξτρεμιστικές ομάδες, κυρίως οι ακροδεξιές έχουν αυξήσει τα ποσοστά αποδοχής τους στην κοινωνία. Τα τελευταία δύο χρόνια η Ισπανία και η Ιταλία αλληλοεπικρίθηκαν για το ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη μία βύθιζε την άλλη πιο βαθιά στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, αλλά οι ηγέτες των δύο κρατών παράλληλα συνεργάστηκαν για να πιέσουν τη Γερμανία να ταχθεί υπέρ λύσεων για την κρίση, όπως η οικοδόμηση μιας τραπεζικής ένωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βέβαια, πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν παγώσει, όχι επιλυθεί, σύμφωνα με τον αναλυτή της JP Morgan, μετά την επικράτηση ενός "κάπως-κεντρώου κυβερνητικού συνασπισμού". Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ, όπως άλλωστε τους ίδιους κινδύνους θα αντιμετωπίσουν σε λίγο και η Ιταλία και η Ισπανία σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις που μπορεί να αλλάξουν την πορεία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης