Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πέντε διεθνείς επενδυτικοί οίκοι επιχειρούν να διαγνώσουν τις προθέσεις της ΕΚΤ - Πόσο πιθανή είναι η μείωση των επιτοκίων; Bank of New York Mellon και Credit Agricole εναντίον Commerzbank, HIS Global Insight και Berenberg Bank...

Πέντε διεθνείς επενδυτικοί οίκοι επιχειρούν να διαγνώσουν τις προθέσεις της ΕΚΤ - Πόσο πιθανή είναι η μείωση των επιτοκίων; Bank of New York Mellon και Credit Agricole εναντίον Commerzbank, HIS Global Insight και Berenberg Bank...
Σε μείζον ζήτημα έχει αναχθεί από τις αρχές της εβδομάδας η διάγνωση των προθέσεων της ΕΚΤ στην προσεχή συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους αναλυτές να κλίνουν περισσότερο προς τη διατήρηση σταθερών των επιτοκίων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Michael Woolfolk, αναλυτή της αγοράς συναλλάγματος στην αμερικανική τράπεζα Bank of New York Mellon, η προοπτική να μειώσει περαιτέρω το ιστορικά χαμηλό βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θέμα χρόνου.
"Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα αρχίσει μέσα στο 2013, δεδομένου του ότι ο επικεφαλής της Mario Draghi τάσσεται από κοινού με την ομάδα της G7 υπέρ της "επιθετικής" νομισματικής πολιτικής χαλάρωσης", αναφέρει ο Woolfolk. "Κάτι τέτοιο πάντως", τονίζει ο ίδιος, "θα ρίξει το ευρώ κάτω από τα 1,20 δολάρια ως το τέλος του 2013".
Στο μεταξύ, ο Peter Chatwell, αναλυτής επιτοκιακής πολιτικής στην γαλλική τράπεζα Credit Agricole, επισημαίνει σε ανάλυσή του ότι οι αγορές συνεχίζουν να αποτιμούν θετικά το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, μετά τις δηλώσεις Dragi.
O Mario Draghi άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο, δηλώνοντας υπέρ της νομισματικής χαλάρωσης.
"Εάν και μία μείωση των επιτοκίων δεν μπορεί να αποκλεισθεί, δεν πιστεύουμε πως το ΔΣ της ΕΚΤ πρόκειται να μεταβάλλει τα βασικά επιτόκια", εκτιμά αντίθετα η Commerzbank.
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η HIS Global Insight, η οποία πιστεύει ότι πιο πιθανό η ΕΚΤ να διατηρήσει αμείωτα τα επιτόκια, παρά το αντίθετο, χωρίς να αποκλείεται τελείως μία νέα μείωση των επιτοκίων "κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου".
Όμως προς το παρόν μία νέα νομισματική χαλάρωση εμφανίζεται πρόωρη. "Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ έχουν επιδοθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τις εικοτολογίες για μείωση των επιτοκίων", υπενθύμισε η HIS Global Insight, αναφερόμενη σε σχετικές δηλώσεις του νέου μέλους του συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Ιβ Μερς, που έκρινε ότι αυτή η στρατηγική δεν είναι πέρα για πέρα αποτελεσματική.
Μολονότι ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το όριο του 2% για 25 μήνες, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές το επίπεδό του αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό στη Γερμανία, που αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, η άνοδος αυτή "προσφέρει περισσότερη ισχύ στα επιχειρήματα όσων εντός του ΔΣ της ΕΚΤ αντιτίθενται στην περαιτέρω νομισματική χαλάρωση", αναφέρει η Berenberg Bank.
Πάντως, η υποχώρηση της μείωσης της δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, όπως αυτή μεταφράζεται από τον σχετικό δείκτη ΡΜΙ, ανοίγει κάποιες χαραμάδες αισιοδοξίας για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης