Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Την παλιά αστική κομματική συνταγή υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να προσεταιριστεί τον αμερικανικό παράγοντα – Ο ρόλος της Goldman Sachs, οι επαφές με Αμερικανούς και πως ο ΣΥΡΙΖΑ από αναρχοαριστερό κόμμα μετεξελίσσεται σε συστημικό

tags :
Την παλιά αστική κομματική συνταγή υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να προσεταιριστεί τον αμερικανικό παράγοντα – Ο ρόλος της Goldman Sachs, οι επαφές με Αμερικανούς και πως ο ΣΥΡΙΖΑ από αναρχοαριστερό κόμμα μετεξελίσσεται σε συστημικό
Η πρόοδος με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, της μάχιμης αναρχοαριστεράς και των πολυσχιδών συνιστωσών είναι εντυπωσιακή. Μέσα σε λίγους μήνες, ακολουθώντας την παλιά, αλλά πετυχημένη συνταγή των κομμάτων εξουσίας, έχει μεταλλαχθεί σε συστημικό κόμμα, διευρύνοντας τις επαφές και τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με τον αμερικανικό παράγοντα.
Ήδη από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, κατά την παρουσία της Goldman Sachs στην Ελλάδα, ενός δηλαδή από τους κυριότερους εκφραστές της αμερικανικής οικονομικής διπλωματίας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με την αντιπροσωπεία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, «συσφίγγοντας» τις σχέσεις του άλλοτε αντισυστημικού κόμματος, πολέμιο του «κατεστημένου» της μεταπολίτευσης.
Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΗΠΑ φυσικά και δεν βασίζονται σε ιδεολογικές συγγένειες, αλλά από τη μία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν την μεγάλη ευκαιρία να εγκαθιδρυθούν ως κόμμα εξουσίας, την οποία και θα  εναλλάσσουν με ένα βασικό αντίπαλο του δικομματικού συστήματος, ενώ από την άλλη οι ΗΠΑ βλέπουν την πολιτική ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ ως τη συνέχεια τους στα ελληνικά δρώμενα. Άλλωστε, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το μέχρι πρότινος αντίπαλον δέος της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, φαινόταν εσχάτως διαβρωμένο από τον «γερμανικό δάκτυλο», ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη διακυβέρνηση του γερμανοτραφή Κ. Σημίτη. Άρα οι ΗΠΑ θέλουν νέο πολιτικό προσωπικό. Και ο ΣΥΡΙΖΑ «θεωρείται  εξελίξιμος πολιτικός σχηματισμός ο οποίος, έχοντας την προοπτική ανάληψης της εξουσίας, θα λειτουργήσει σε πιο ρεαλιστική βάση διατηρώντας την αριστερή του φυσιογνωμία.
Προς επίρρωση του σχεδίου, η επικείμενη έλευση των στελεχών της Goldman Sachs στην Αθήνα (αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων), θα συνοδευτεί και με τις ανάλογες επαφές με την Κουμουνδούρου. Εκτός από την κυβέρνηση, η αμερικανική επενδυτική θα έχει σειρά επαφών με το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να καταγράψουν την πρόοδο της μετάλλαξης σε συστημικό κόμμα. Άλλωστε, εκτός αυτού του... τεστ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας θα μιλήσει στις 22 Ιανουαρίου στο Brooking Institute στη Νέα Υόρκη για τις οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος, τις προοπτικές της Ελλάδας και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αν και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εκτιμούν ότι η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατανοούν τον τρόπο που λειτουργούν οι ανεπίσημες επαφές, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι θεσμικά οφείλει να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό τα στελέχη της Goldman Sachs κινούνται με πολύ προσεκτικά βήματα στον όλο χειρισμό της σχέσης. Στόχος άλλωστε είναι η Ουάσιγκτον να «αξιοποιήσει» τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην αφήσει το Βερολίνο «να επιβάλλει τις δικές του «δουλειές» στην Ευρώπη, μετατρέποντάς την σε πολιτικό προτεκτοράτο και σε μια απέραντη γερμανική ειδική οικονομική ζώνη.
Άλλωστε, σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι στην αντιπαράθεση Ουάσινγκτον-Βερολίνου για την επίλυση του ελληνικού χρέους, επιλέγει την... αμερικανική πλευρά...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης