Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εκλογική… συντριβή: Ιστορικό χαμηλό ψήφων για ΝΔ - Απώλειες για όλους πλην Ελληνικής Λύσης

Εκλογική… συντριβή: Ιστορικό χαμηλό ψήφων για ΝΔ - Απώλειες για όλους πλην Ελληνικής Λύσης
Το παράδειγμα του Youtuber Φειδία στην Κύπρο
Καθώς σιγά-σιγά απομακρυνόμαστε από την αναμέτρηση των ευρωεκλογών ορισμένα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα και πιο εύκολα κατανοητά.
Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνουμε είναι ότι την ΝΔ ψήφισε ο μικρότερος αριθμός, σε απόλυτο νούμερο, ψηφοφόρων από οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση από την ίδρυση της.
Την ψήφισαν 1.125.602 ψηφοφόροι λιγότεροι κατά 747,5 χιλιάδες έναντι των προηγούμενων ευρωεκλογών και 989,7 χιλιάδες έναντι των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2023.
Η μικρή συμμετοχή στο ύψος του 41,39% ήταν καθοριστική ενώ το διακύβευμα όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός περί κινδύνου στην πολιτική σταθερότητα και στην οικονομική πολιτική δεν υιοθετήθηκε από αυτούς κυρίως που επέλεξαν την αποχή.
Δικαίως αφού ήταν άστοχο και εκτός της τρέχουσας κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας.

Οι αιτίες

Άλλα ήταν τα προβλήματα και άλλες οι αιτίες που οδήγησαν στο μικρότερο ιστορικά αριθμό ψηφοφόρων που ψήφισαν την ΝΔ.
Ακρίβεια, ασφάλεια, γάμος ομόφυλων ζευγαριών και έπαρση η οποία ήταν συνδεδεμένη με τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που συνιστούν αυτό που λέμε καθημερινότητα.
Κίνδυνος πολιτικής αστάθειας δεν υπήρχε ούτε προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια δεδομένου ότι η κεντροαριστερόστροφη αντιπολίτευση θυμίζει περισσότερο καρναβάλι παρά πολιτική οντότητα εκφοράς πολιτικού λόγου και πολιτικών δράσεων.
Όλοι αυτοί που απείχαν δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προαναφέραμε με ουσιαστικό και όχι επικοινωνιακό τρόπο.
Η ακρίβεια είναι δεδομένη, η αισχροκέρδεια οργιάζει, η ανασφάλεια αυξάνεται καθημερινά από το κοινό έγκλημα ενώ η δικαιοσύνη εμφανίζεται φοβισμένη και σε αρκετές περιπτώσεις αδύναμη.
Η ενδοοικογενειακή βία διογκώνεται ενώ η επίσημη πολιτεία εμφανίζει νομοθετικές ολιγωρίες.
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας γίνεται με ρυθμούς lockdown αφού πολλά από τα μέτρα αποστασιοποίησης συνεχίζονται και σήμερα που όμως αντί προστασίας πλέον λειτουργούν ως υπόβαθρα καθυστερήσεων.

Ο κίνδυνος… από τα δεξιά

Η ταύτιση με την ακροδεξιά δεν υπάρχει ως δικαιολογία για την χαλαρή αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αλλά και του φαινομένου της υποτιθεμένης τουρκικής μειονότητας στην Θράκη όπως την προβάλλουν Τουρκικά και ανθελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Και δεν υπάρχει διότι με τους διεθνείς όρους δεν υπάρχει ακροδεξιά στην Ελλάδα μετά τον εξοβελισμό της Χρυσής Αυγής και των Σπαρτιατών από το πολιτικό δημοκρατικό τόξο, της μεν πρώτης ως εγκληματικής οργάνωσης και των δε άλλων ως φερέφωνα τους.
Το άλλο εσφαλμένο συμπέρασμα που προβάλλεται ως απότοκος των εκλογικών επιδόσεων της Le Pen στην Γαλλία είναι η μεγάλη εγχώρια άνοδος της πατριωτικής /θρησκευτικής /λαϊκής δεξιάς για να συμπεριλάβουμε όλα τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ.
Όλα τa κόμματα και συγκεκριμένα, Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής, Νίκη, Πατριώτες, Κίνημα 21, ΛΑΟΣ, Εθνικό Μέτωπο, έλαβαν ποσοστό 19,64% και 780.711 ψήφους.
Τα μεγέθη αυτά υπολείπονται των αντίστοιχων του 2012 όταν η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή και οι ΑΝΕΛ έλαβαν 1.112.310 ψήφους και 888.437 ψήφους και ποσοστά 17,59% και 14,43% στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και Ιουνίου αντίστοιχα και λαμβάνοντας μόνο υπόψη τα κόμματα με επίδοση άνω του 3%.
Τώρα σε ότι αφορά τις μεμονωμένες επιδόσεις των υπολοίπων πλην της ΝΔ κομμάτων και πάντα με βάση τα απόλυτα μεγέθη ψήφων δεδομένου ότι η μεγάλη αποχή δίνει στρεβλή εικόνα εάν λάβουμε υπόψη τις ποσοστιαίες επιδόσεις.

Όλοι απώλειες… πλην Ελληνικής Λύσης

Για παράδειγμα, η ΝΙΚΗ επαίρεται για την αύξηση των ποσοστών της στο 4,37% σε σχέση με το 3,69% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2023, όμως σε απόλυτους αριθμούς έχει χάσει 18,6 χιλιάδες ψηφοφόρους αφού από τους 192,2 χιλιάδες που έλαβε το 2023 έπεσε στους 173,6 χάλα στις ευρωεκλογές του 2024.
Στην βάση αυτή επομένως απώλειες είχαν όλοι πλην της Ελληνικής Λύσης, οι οποίες απώλειες ξεκινούν από τις 336,9 χιλ. του ΣΥΡΙΖΑ και 109 χιλ. του ΠΑΣΟΚ για να φθάσουν στις 19,5 χιλ. της Πλεύσης Ελευθερίας και των 29,2 χιλ. του ΜΕΡΑ 25.
Η Ελληνική Λύση από τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023 είχε μια αύξηση της τάξεως των 138,2 χιλ. ψήφων ενώ ως ποσοστό έφτασε το 9,3%
Προσωπικά πιστεύουμε ότι η επίδοση της θα ήταν καλύτερη εάν δεν ήταν εμφανής η αχίλλειος πτέρνα της η οποία προϊόντος του χρόνου έχει γίνει μεγαλύτερη μετά την διαγραφή του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της και την εκ του αποτελέσματος λάθος επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου.
Η αχίλλειος πτέρνα της είναι στην επιλογή προσώπων αφού όπως έδειξε το αποτέλεσμα της εκλογής των ευρωβουλευτών της υπάρχει αδυναμία τεκμηρίωσης του δυναμικού πολιτικού λόγου του αρχηγού της με τα άτομα που την εκπροσωπούν .

Η περίπτωση του Φειδία στην Κύπρο

Το κοινότοπο ότι όλοι συνταγματικά άνω των 17 ετών έχουν δικαίωμα στο εκλέγεσθαι προσκρούει στις αντικειμενικές και ανυπέρβλητες υποχρεώσεις που η ηλικία, οι ξένες γλώσσες, η εκπαίδευση, η γενικότερη παιδεία και αντίληψη, θέτουν όρια ώστε η εκπροσώπηση να μην πέφτει σε επίπεδα γραφικότητας .
Για παράδειγμα ο YouTuber Φειδίας στην Κύπρο μπορεί να έλαβε το 20% στις κυπριακές εκλογές και να εξελέγη ευρωβουλευτής όμως η δήλωση του «Τι ωραία θα ήταν να έχω μια δουλειά που θα μπορώ να κάνω ανοησίες και να πληρώνομαι» μπορεί να έχει χρησιμότητα στο κανάλι του στο YouTube όμως σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι στην ενίσχυση της ατζέντας αποιδεολογικοποίησης που διάφορα υπερεθνικά κέντρα προωθούν.

Λέκκας Σαράντος
Οικονομολόγος
e-mail : salekkas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης