Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Νέες προειδοποιήσεις από τη Fitch - Η πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης θα έχει ρόλο καταλύτη για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις το 2013 - Μεγάλος ο κίνδυνος, αν οι πολιτικοί εφησυχάσουν - Υπό πίεση το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών

Νέες προειδοποιήσεις από τη Fitch - Η πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης θα έχει ρόλο καταλύτη για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις το 2013 - Μεγάλος ο κίνδυνος, αν οι πολιτικοί εφησυχάσουν - Υπό πίεση το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών
Νέες προειδοποιήσεις τόσο για την ευρωπαϊκή, όσο και την παγκόσμια οικονομία διατυπώνει σε νεότερη έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο οίκος στη νέα αυτή έκθεσή του, η πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους καθώς και οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ θα αποτελέσουν ρόλο καταλύτη για την εικόνα των πιστοληπτικών αξιολογήσεων - σε διεθνές επίπεδο - κατά το 2013.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο οίκος, παρά το γεγονός πως τα 7 από τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης αξιολογούνται με αρνητικό outlook, το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, το οποίο ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, κατόρθωσε να εξαγοράσει χρόνο για τις αναγκαίες μεν, επώδυνες δε, προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής από την πλευρά των ευρωπαϊκών κρατών.
Ωστόσο, συνεχίζει η Fitch, παρά την σημαντική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι Ευρωπαίοι στην κατεύθυνση σύστασης μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης, μεγάλες είναι οι προκλήσεις που παραμένουν για τους Ευρωπαίους ηγέτες σε δύο επίπεδα.
Τα επίπεδα αυτά είναι τα εξής:
- Η ανάγκη σύστασης μιας πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης
- Η ανάγκη διάσπασης της αυξημένης αλληλεξάρτησης μεταξύ κρατών και τραπεζών.
"Ο πολιτικός εφησυχασμός παραμένει ένας πραγματικός κίνδυνος για το 2013", διαμηνύει στη νέα αυτή έκθεσή της η Fitch.
Eστιάζοντας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ο οίκος προειδοποιεί πως το αδύναμο λειτουργικό περιβάλλον - μέσα στο οποίο δρουν - θα συνεχίσει πως έχει.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, προσθέτει η Fitch, παραμένουν αντιμέτωπες με δύο προκλήσεις:
- Την αδυναμία των πιστωτικών τους προφίλ.
- Τη συνεχιζόμενη αδυναμία των οικονομιών των χωρών τους.

Tι ανέφερε νωρίτερα, σε πρότερη έκθεσή της, η Fitch:


Fitch: Άπιαστο όνειρο οι λύσεις στα δομικά προβλήματα της ευρωζώνης - Παραμένει αβέβαιο το outlook - Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις - Κινδυνεύουν οι αξιολογήσεις ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Ισπανίας

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις χώρες που αξιολογούνται με ΑΑΑ κρούει ο οίκος Fitch Ratings, προειδοποιώντας ότι θα βρεθούν υπό πίεση φέτος, επικαλούμενος τους κινδύνους από μια «απότομη προσγείωση» της ανάπτυξης στην Κίνα και τις εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα του «δημοσιονομικού γκρεμού» που ταλαιπωρεί τις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, όσον αφορά την ευρωζώνη, τονίζει ότι οι λύσεις στα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, παραμένουν…άπιαστο όνειρο, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Σύμφωνα με τον David Riley, επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έδωσε ανάσα στις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο το outlook της ευρωζώνης παραμένει αβέβαιο όσο ποτέ. Ο ίδιος χαρακτηρίζει απαραίτητη τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Όπως τόνισε, η Ισπανία δεν θα υποβάλει φέτος αίτημα για την υπαγωγή της στον μηχανισμό ESM.
Από την πλευρά του ο Ian Linnel, επικεφαλής αναλύσεων του οίκου, προειδοποιεί ότι οι αξιολογήσεις ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας απειλούνται, ενώ η ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει τα δύσκολα. Για τις ΗΠΑ, τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη σχεδίου για τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα.
"Μια αποτυχία να αυξηθεί το όριο του χρέους εγκαίρως θα επιφέρει μια επίσημη εξέταση της αξιολόγησης των ΗΠΑ", προειδοποίησε ο Fitch , υπογραμμίζοντας πάντως πως είναι "εξαιρετικά μικρή" η πιθανότητα να σταματήσει η χώρα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Σε χθεσινή του έκθεση άλλωστε ο οίκος, προειδοποιούσε για ένα δύσκολο 2013. Όπως αναφέρει σε νέα, ειδική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, οι υποβαθμίσεις εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερες από τις αναβαθμίσεις κατά το τρέχον έτος.
Η σύσταση αυτή του οίκου, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του, αφορά στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή καθώς και την Αφρική και κυρίως στην κατάσταση των εταιριών τους.
Σύμφωνα με τη Fitch, η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να είναι δέσμια της ύφεσης και το 2013. Ειδικότερα ο οίκος προβλέπει στο 0,1% την ύφεση της Ευρωζώνης για φέτος, μετά την ύφεση 0,5% για το περασμένο έτος 2012.
"Η τάση εκτιμάται ότι θα αναστραφεί κατά το ερχόμενο έτος, 2014", σχολιάζουν οι αναλυτές της Fitch, τοποθετώντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 1,2% το επόμενο έτος.
Εστιάζοντας ο οίκος στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, προειδοποιεί πως οι αρνητικές τάσεις δύσκολα θα ανατραπούν φέτος.
Για την άποψή του αυτή ο οίκος επικαλείται την αδύναμη εταιρική δραστηριότητα και την παντελή έλλειψη επιθετικών οικονομικών πολιτικών.
"Τα θεμελιώδη μεγέθη στην Ευρωζώνη παραμένουν αδύναμα", προειδοποιεί μεταξύ άλλων στην εν λόγω έκθεσή του ο οίκος Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης