Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Royal Bank of Scotland: Σύντομα η Κύπρος από υπερχρεωμένη χώρα θα μετατραπεί σε δανειστή της Ευρώπης - Εάν δεν υπάρξει κάποιο ατύχημα, το φυσικό αέριο και η γεωπολιτική της θέση θα λύσουν όλα τα προβλήματα της χώρας

Royal Bank of Scotland: Σύντομα η Κύπρος από υπερχρεωμένη χώρα θα μετατραπεί σε δανειστή της Ευρώπης - Εάν δεν υπάρξει κάποιο ατύχημα, το φυσικό αέριο και η γεωπολιτική της θέση θα λύσουν όλα τα προβλήματα της χώρας
Μία εντελώς διαφορετική άποψη από τους περισσότερους αναλυτές εκφράζει για την Κύπρο, η Royal Bank of Scotland, επισημαίνοντας ότι μπορεί τώρα να χρειάζεται τη στήριξη των Ευρωπαίων, ωστόσο πολύ σύντομα μπορεί να μετατραπεί σε μία μεγάλη πιστώτρια δύναμη.
Στην 10σέλιδη έκθεση της με τίτλο "Cyprus: No need to default" (Κύπρος: Δεν χρειάζεται να χρεοκοπήσει), η Royal Bank of Scotland θεωρεί ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα υπερκαλύψουν το κόστος διάσωσης των τραπεζών, το οποίο αναμένεται να φτάσει το κυπριακό χρέος στο 140% του ΑΕΠ.
Η Κύπρος ακόμη αναμένει να εγκριθεί η βοήθεια της τρόικας προς την ίδια, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η βοήθεια αναμένεται να είναι και η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, αφού εκτιμάται ότι θα ισούται με το 100% του ΑΕΠ της χώρας. Έτσι το χρέος θα εκτοξευθεί φτάνοντας στη δεύτερη θέση, μετά δηλαδή από την Ελλάδα.
Ωστόσο, ακόμη και υπό αυτά τα δεδομένα, η Royal Bank of Scotland εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν λύσεις τύπου κουρέματος. Αντιθέτως μάλιστα. Εάν η Κύπρος χειριστεί σωστά τα εφόδια που έχει μπορεί να γίνει ένας ισχυρός παίκτης στην ευρωζώνη, και να μετατραπεί από δανειζόμενη σε δανειστή. Και αυτό μπορεί να γίνει εκμεταλλευόμενη τα αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία αξίζουν τουλάχιστον 200% του ΑΕΠ. Αν μάλιστα υπάρξουν νέα ευρύματα, τότε η αξία του φυσικού αερίου που διαθέτει μπορεί να ανέλθει στα 530 δισ. ευρώ (2.950% του ΑΕΠ).
Εκτός αυτού, η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένας μεγάλος ενεργειακό κόμβος φυσικού αερίου, έχοντας επιπλέον οφέλη από τη συμμετοχή της σε μείζονες διαδρομές αγωγών που η Ευρώπη έχει ανάγκη.
Βέβαια, όλα αυτά τα οφέλη δεν είναι άμεσα. Οι εκλογές, ο ρόλος της Γερμανίας, τα συμφέροντα της περιοχής, και άλλοι λόγοι, μπορούν εύκολα να καθυστερήσουν την ανάκαμψη της χώρας, αναφέρει η Royal Bank of Scotland.
Ακόμη, ένας ακόμη βασικός κίνδυνος είναι και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που θα ανατρέψει τα δεδομένα για την περιοχή, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τις ανάγκες όμως να μην ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.
Τέλος, η Royal Bank of Scotland αναμένεται την υπογραφή της συμφωνίας με την τρόικα, ενώ παρά τα όποια εμπόδια εκτιμά ότι μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα γίνει απευθείας από το μηχανισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης