Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Από τα 12,2 δισ ευρώ assets ελληνικών τραπεζών που κατέληξαν σε bad bank θα ανακτηθούν περίπου 3 δισ – Οι πιθανότητες να αποζημιωθούν οι 110 χιλιάδες μέτοχοι που επλήγησαν είναι έως μηδενικές – Τι διδάσκει η διεθνής εμπειρία

 Από τα 12,2 δισ ευρώ assets ελληνικών τραπεζών που κατέληξαν σε bad bank θα ανακτηθούν περίπου 3 δισ – Οι πιθανότητες να αποζημιωθούν οι 110 χιλιάδες μέτοχοι που επλήγησαν  είναι έως μηδενικές – Τι διδάσκει η διεθνής εμπειρία
Όχι 1 όχι 2 αλλά 110 χιλιάδες μέτοχοι υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημία.
Συνολικά 110 χιλιάδες μέτοχοι τραπεζών έχασαν τις μετοχικές τους αξίες λόγω της διάσπασης των τραπεζών που είχαν επενδύσει σε good και bad bank.

Δεν πρόκειται για απομείωση χαρτοφυλακίων, ζημία που έχουν υποστεί όλοι οι μέτοχοι αλλά για οριστική απώλεια των μετοχικών τίτλων.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ «επένδυσα 1000 ευρώ και αξίζουν 100 ευρώ» και «επένδυσα 1000 ευρώ και έχασα τους μετοχικούς τίτλους, δηλαδή έχασα και τα 1000 ευρώ».
Η διάσπαση του ΤΤ στις 18 Ιανουαρίου σε καλή και κακή τράπεζα, η διάσπαση της ΑΤΕ σε good και bad και βεβαίως η διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα της Νέας Proton bank αφορούσε συνολικά 110 χιλιάδες μετόχους.
Τα βασικά ερωτήματα είναι
1)Υπήρχε άλλος τρόπος να αποφευχθεί η απώλεια των μετοχικών αξιών και των τίτλων που κατείχαν 110 χιλιάδες μέτοχοι;
2)Μπορούν να αποζημιωθούν οι μέτοχοι των τραπεζών που έχασαν τους μετοχικούς τους τίτλους;
Θα προσπαθήσουμε απλά όχι με δυσνόητους νομικούς όρους να εξηγήσουμε τις βασικές παραμέτρους
Το resolution δηλαδή η μέθοδος διάσωσης μιας τράπεζας εν προκειμένω για να αποφευχθούν συστημικές παρενέργειες στον τραπεζικό κλάδο δεν είναι νέα μέθοδος.
Εδώ και 10ετίες εφαρμόζεται στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη δεν είναι καινούργια μέθοδος.
Το κράτος και οι εποπτικές αρχές του banking θέλουν να διασφαλίσουν με τις μεθόδους αυτές την συστημική σταθερότητα, τις καταθέσεις και την λειτουργία μιας τράπεζας.
Θα υπήρχε τρόπος να αποφευχθεί αυτή η τεράστια υλική και ηθική ζημία κατά των μετόχων;
Δυστυχώς όχι. Όταν σπάει μια τράπεζα σε καλή και κακή σε good και bad bank ανακαλείται η άδεια λειτουργίας και ότι συνδέεται με αυτή δηλαδή μετοχικοί τίτλοι, ομολογιακές εκδόσεις και συμβάσεις εργασίας εργαζομένων.
Δηλαδή δημιουργείται μια νέα τράπεζα ένα νέο νομικό πρόσωπο που δεν έχει σχέση – νομικά τουλάχιστον – με την παλαιά.
Έτσι χάθηκαν οι μετοχές της Proton bank, τα ομολογιακά της Proton bank ενώ έσπασαν όλες οι συμβάσεις εργασίας.
Πρόκειται – όπως και στην ΑΤΕ – για νέο νομικό πρόσωπο με νέα άδεια λειτουργίας που δεν σχετίζεται με το παλιό πριν την διάσπαση δηλαδή.
H ΤτΕ και το ΤΧΣ πιστεύει κανείς ότι θέλουν να χάσουν οι μέτοχοι τις μετοχικές τους αξίες; Αν το πιστεύει είναι λάθος.
Η διαδικασία δυστυχώς είναι μια και ισχύει παγκοσμίως και τηρείται κατά γράμμα από όλες τις κεντρικές τράπεζες.
Οι μετοχικές αξίες των μετόχων καταλήγουν στην bad bank στην κακή τράπεζα που μέχρι τώρα – περιλαμβανομένου και του ΤΤ – φθάνουν  τα 12,2 δις ευρώ κακά assets που έχουν καταλήξει σε bad bank.
Στην ΑΤΕ 6,7 δις ευρώ , στην Proton bank 670 εκατ και στο ΤΤ 4,050 δις ευρώ είναι οι bad bank δραστηριότητες.
Θεωρητικά και πρακτικά οι μέτοχοι μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τους εκκαθαριστές που τοποθετούνται από την ΤτΕ.
Οι εκκαθαριστές έχουν ένα ρόλο να καταφέρουν να ανακτήσουν όσα μπορούν περισσότερα από τις bad bank δραστηριότητες.
Με βάση την διεθνή εμπειρία μπορεί να ανακτηθεί από μια bad bank δραστηριότητα περίπου το 25% με 30% του συνόλου των bad bank δραστηριοτήτων.
Δηλαδή στα 12 δις ευρώ προβληματικά assets  περίπου 3 δισ ευρώ στο καλύτερο σενάριο.
Με δεδομένη την ιεράρχηση αποζημιώσεων, οι μέτοχοι βρίσκονται σχεδόν τελευταίοι είναι από δύσκολο έως απίθανο να διεκδικήσουν πίσω τα κεφάλαια τους ή τους μετοχικούς τους τίτλους.
Ωστόσο η δικαιοσύνη που έχουν προσφύγει μέτοχοι μπορεί και θα κρίνει αν μπορούν να αποζημιωθούν ή όχι και από ποιον οι μέτοχοι.
Όμως προειδοποιούμε οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης