Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ορισμένες ή όλες οι τράπεζες ίσως να μην μπορέσουν να βρουν εγγυητές αναδόχους για το 10% της ελάχιστης συμμετοχής προειδοποιεί κορυφαίος τραπεζίτης – Η μάχη των αμκ θα είναι δύσκολη αλλά και η κερδοσκοπία καλά κρατεί…

Ορισμένες ή όλες οι τράπεζες ίσως να μην μπορέσουν να βρουν εγγυητές αναδόχους για το 10% της ελάχιστης συμμετοχής προειδοποιεί κορυφαίος τραπεζίτης – Η μάχη των αμκ θα είναι δύσκολη αλλά και η κερδοσκοπία καλά κρατεί…
(upd3)Μια νέα διάσταση δίνει στην πολύπλευρη και περίπλοκη διαδικασία αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης.
Ουσιαστικά εκτιμά ότι «οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι ένα μεγάλο τεστ για το ελληνικό banking.
Οι όροι δεν είναι οι καλύτεροι όχι με την βραχυχρόνια οπτική αλλά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Το 10% είναι ένας στόχος ώστε να παραμείνουν οι τράπεζες εν δυνάμει ιδιωτικές. Το υπόλοιπο 90% της αύξησης θα καλυφθεί από το ΤΧΣ.
Το dilution θα είναι από συντριπτικό έως 88% έως αξιοπρεπές π.χ. στην περίπτωση της Alpha bank κοντά στο 60%.
Τις αυξήσεις κεφαλαίου εγγυάται εξολοκλήρου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ωστόσο σημειώνεται ότι η καλλιεργηθείσα προσδοκία ότι θα βρεθούν εγγυητές ανάδοχοι ξένοι επενδυτές να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθεί εγγυητής ανάδοχος για το 2 ή 3 ή 4% μιας αύξησης κεφαλαίου.
Δηλαδή στο 10% μια ξένη τράπεζα να εγγυηθεί το 2 ή 3% αλλά δύσκολα θα βρεθεί να εγγυηθεί το 10% λόγω του γεγονότος ότι το υπόλοιπο 90% θα καλύψει το ΤΧΣ η διαδικασία αποθαρρύνει τους εγγυητές αναδόχους.
Συν τοις άλλοις δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προμήθειες επίσης θα είναι αποθαρρυντικές.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον χρειάζονται συνδυαστικές κινήσεις.
Στο παρελθόν οι τράπεζες είχαν ένα εγγυητή ανάδοχο που γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα υπάρξουν αδιάθετα έσπευδε να συνεισφέρει…την εγγύηση του…να πάρει την προμήθεια του χωρίς ουσιαστικό κόστος.
Οι παραδοχές έχουν μεταβληθεί άρδην.
Χρειάζονται πλέον συνδυαστικές κινήσεις.
Το μεγάλο στοίχημα, η μεγάλη πρόκληση και ο πειραματισμός του ελληνικού banking θα αποτιμηθεί δεόντως από τους επενδυτές είναι αν καταφέρουν αφενός να παραμείνουν ιδιωτικές αφετέρου αν ο συνδυασμός λύσεων συμβάλει στην επιτυχία του εγχειρήματος.
Οι τράπεζες δεν θα κριθούν με όρους του παρελθόντος.
Θα κριθούν αν κατεβάσουν μια ενδιαφέρουσα συνδυαστική πρόταση με προσυμφωνίες με μετόχους, με στηρίξεις από εγγυητές αναδόχους για μερικό ποσοστό και με άλλες κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών.
Αυτή θα είναι η μεγάλη πρόκληση.
Όποια ή όποιες τράπεζες κρατικοποιηθούν, χρηματιστηριακά τα τελματώσουν και θα ανακάμψουν όταν ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων»

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 23 Ιανουαρίου 2012

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης