Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί οι προμηθευτές ρεύματος πρέπει να μειώσουν τα τιμολόγια Οκτωβρίου κατά 17,48 ευρώ ανά MWH

Γιατί οι προμηθευτές ρεύματος πρέπει να μειώσουν τα τιμολόγια Οκτωβρίου κατά 17,48 ευρώ ανά MWH
Τα νοικοκυριά για μία ανελαστική δαπάνη όπως είναι η υπηρεσία της ενέργεια πληρώνουν όσο - όσο την ενέργεια με υπαιτιότητα της κυβέρνησης
Φθηνότερα τιμολόγια κατά 13,46% ή κατά 17,48 ευρώ ανά MWH ή 0,01748 ανά KWh θα πρέπει να δώσουν οι προμηθευτές ενέργειας για τον Οκτώβριο διότι το κόστος του ρεύματος τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 17,48 ευρώ ανά MWh σε σχέση με το κόστος του Αυγούστου.
Σε ένα μήνα το κόστος από τα 129,83 ευρώ υποχώρησε στα 112,35 ευρώ ανά MWh.
Επί εννέα μήνες προμηθευτές ενέργειας επειδή δεν γνωρίζουν την πορεία του κόστος της ενεργείας των επόμενων μηνών έχουν στρώσει το χαλί της δικαιολογίας που λέει δεν μπορώ να σου δώσω όλη τη μείωση όταν το κόστος μειώνεται αλλά όταν το κόστος ανεβαίνει το περνούν στην κατανάλωση.
Την ίδια στιγμή προτρέχει και το κράτος με «ευαισθησία» να επιδοτήσει τα τιμολόγια ενώ θα έπρεπε να επιβάλει το μεικτό περιθώριο κέρδους όπως έχει στην αγορά των σουπερ μάρκετ.
Τα νοικοκυριά για μία ανελαστική δαπάνη όπως είναι η υπηρεσία της ενέργεια πληρώνουν όσο - όσο την ενέργεια με υπαιτιότητα της κυβέρνησης που έχει αφήσει τους προμηθευτές σε καθεστώς πλήρους ελευθερία να τιμολογούν όσο θέλουν.
Τα νοικοκυριά δεν κερδίζουν όταν το κόστος του ρεύματος πέφτει.
Τα θέλουν σχεδόν όλα οι προμηθευτές και παραγωγοί ενέργειας και στο νοικοκυριό στέλνουν τον λογαριασμό.
Πρόσφατο ρεπορτάζ του ΒΝ ανέδειξε ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024 ξόδεψαν ένα μισθό για να πληρώσουν τους εννέα λογαριασμούς του ρεύματος.
Ο ανταγωνισμός προέρχεται κυρίως από τη ΔΕΗ η οποία ως πιο ισχυρός προμηθευτής δίνει μία πιο συμφέρουσα τιμή ανά KWh στα νοικοκυριά με πράσινο τιμολόγιο.
Οι «μικροί» προμηθευτές για προσελκύσουν πελάτες δίνουν ένα ή δύο μήνες φθηνό τιμολόγιο και τους επόμενους το ανεβάζουν στον … Θεό εγκλωβίζοντας τους τελευταίους αλλά δεν φεύγουν διότι κουράστηκαν κάθε μήνα αναζητούν πάροχο.
Προμηθευτής μεσαίας κατηγορίας δίνει μία φθηνή τιμή ανά KWh για τις πρώτες 100 KWh και στη συνέχει το τιμολόγιο γίνεται πανάκριβο όταν η κατανάλωση ξεπεράσει τις παραπάνω κατανάλωση.
Βέβαια υπάρχει και η κατηγορία των προμηθευτών που έκαναν «σταθερά» τα πράσινα τιμολόγια για το «καλό» των νοικοκυριών.
Η κατηγορία αυτή των προμηθευτών κερδίζει πιο πολλά όταν το κόστος ρεύματος πέφτει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Τα νοικοκυριά δεν θέλουν «χάρες».
Επιθυμούν όταν μειώνεται το κόστος να περνάει στα τιμολόγια όπως και όταν αυξάνεται.
Στο ενδεχόμενο οι προμηθευτές να τηρούσαν αυτό τον κανόνα τα τιμολόγια θα ήταν πιο φθηνά αλλά προτιμούν να κερδίζουν περισσότερα όταν μειώνεται το κόστος και διατηρείται η κερδοφορία σε καλά επίπεδα όταν το κόστος έχει ανοδική πορεία.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης