Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ΑΒ Βασιλόπουλος άνοιξε τα ράφια της στους παραγωγούς της Κρήτης - Τα παράπονα των Ανωγειανών για την κυβέρνηση

Η ΑΒ Βασιλόπουλος άνοιξε τα ράφια της στους παραγωγούς της Κρήτης - Τα παράπονα των Ανωγειανών για την κυβέρνηση
Η γραβιέρα και τα υποπροϊόντα κερδίζουν έδαφος στους καταναλωτές παρότι η τιμή έχει ανέλθει σε υψηλά επίπεδα λόγω του κόστους του γάλακτος
Ανοιχτές οι πόρτες της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος για τους παραγωγούς της Κρήτης αφού τα προϊόντα τους μπήκαν στα ράφια και στα ψυγεία της αλυσίδας.
Το μεγάλο ατού της αλυσίδας είναι ότι το Πάσχα τα αμνοερίφια προέρχονται από τα Ανώγεια της Κρήτης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας κ Νίκος Λαβίδας με μία ομάδα δημοσιογράφων επισκέφτηκαν το Ηράκλειο της Κρήτης και τα Ανώγεια με σκοπό έρθουν σε πρώτο πλάνο οι παραγωγοί της γραβιέρας όπως και τα ποιοτικά κρέατα της περιοχής να βρίσκονται στις προθήκες των ψυγείων της αλυσίδας.
Πρόκειται για προϊόντα Α ποιότητας με πρώτη ύλη το γάλα που προέρχεται από αιγοπρόβατα που ζουν ελεύθερα στην σκληροτράχηλες εκτάσεις των Ανωγείων.
Η γραβιέρα και τα υποπροϊόντα κερδίζουν έδαφος στους καταναλωτές παρότι η τιμή έχει ανέλθει σε υψηλά επίπεδα λόγω του κόστους του γάλακτος.

Οι Ανωγειανοί βοσκοί αιγοπροβάτων

Οι Ανωγειανοί βοσκοί όπως αυτοπροσδιορίζονται απορρίπτουν την έννοια του κτηνοτρόφου διότι λένε ότι είναι βοσκοί ως μία τέχνη που διατηρεί την παράδοση για χιλιάδες χρόνια διότι η περιοχή θρέφει τα 110.000 ζωντανά τους με τροφές που βγάζει η γη διατηρώντας την ποιότητα του γάλακτος δίνοντας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας όπως είναι η πρωτεΐνη.
Οι βοσκοί από παράδοση γνωρίζουν άριστα πως θα φτιάξουν γραβιέρα ένα κίτρινο τυρί το οποίο δεν μπορεί να συγκριθεί με τα κίτρινα τυριά που φτιάχνουν οι κτηνοτρόφοι της Ολλανδίας και της Ελβετίας.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος και οι 65 προμηθευτές

Συνολικά η ΑΒ Βασιλόπουλος έδωσε την ευκαιρία σε 65 προμηθευτές με 355 προϊόντα να αποκτήσουν ταυτότητα στα ράφια της αλυσίδας τα οποία συναντηθούν με το εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται το νησί για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διοίκηση της αλυσίδας στα 15 καταστήματα της Κρήτης στην είσοδο των καταστημάτων αναγράφει το όνομα της μητρικής εταιρείας Ahold Delhize η οποία είναι γνωστή στους τουρίστες που επισκέπτονται την Κρήτη
Τα εκατομμύρια των τουριστών που θα επισκεφτούν τα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος θα γνωρίσουν νέες διατροφικές εμπειρίες της Κρήτης.
Ο διευθύνων σύμβουλος κ Νίκος Λαβίδας θεωρεί ότι η πρωτοβουλία στήριξης των παραγωγών της Κρήτης είναι το πρώτο βήμα για να έρθει στη συνέχεια το δεύτερο το οποίο θα είναι τα κρητικά προϊόντα να ενταχθούν στην μητρική εταιρεία Ahold Delhize μέσα από μια πλατφόρμα που αναζητά καθημερινά νέα ποιοτικά προϊόντα.

Τα τυροκομικά προϊόντα «Αμάρι» και τα κρέατα της Krivek

Ανάμεσα στους καινούργιους προμηθευτές είναι η τυροκομική εταιρεία Αμάρι Πρότυπος Γαλακτοκομική όπως και ο Όμιλος επεξεργασίας Κρέατος Krivek με την πρώτη ύλη κρέατος. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Γιάννης Φασουλάς διατηρεί τον τίτλο του βοσκού με καταγωγή από τα Ανώγεια εισήλθε στην επεξεργασία κρέατος και ψαριών , ο οποίος προμηθεύει με προϊόντα κρέατος την αλυσίδα. Ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Τα παράπονα των Ανωγειανών για την Κυβέρνηση

Οι ανώνυμοι βοσκοί των Ανωγείων στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους έβγαλαν πικρία για το κράτος και την κυβέρνηση που τους έχει ξεχάσει αφήνοντας τα προβλήματά να περιορίζουν τη δυναμική των προϊόντων όπως η γραβιέρα να κερδίσει πιο δυναμικά την εγχώρια και διεθνή αγορά.
Η πιο χαρακτηριστική φράση ήταν ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν κάθονται να ακούσουν τα προβλήματα μας.
Ανάμεσα στα πολλά είναι ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης αποφεύγουν τα δικά τους προϊόντα λόγω κόστους και προτιμούν τα φθηνά της Ευρώπης.
Επίσης είπαν ότι οι ξενοδόχοι παρότι έχουν την υποχρέωση να πληρώνουν τους παραγωγούς σε ένα μήνα, η αποπληρωμή των προμηθευτών γίνεται σε οκτώ μήνες λόγω απουσίας ελέγχων.
Ο κ. Γιάννης Φασουλάς έφερε στο προσκήνιο την κατάργηση των γενετικών κέντρων του υπουργείου Γεωργίας και στη συνέχεια Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δεν βοηθά τους βοσκούς - κτηνοτρόφους σε βαθμό που δεν ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία να διατηρηθούν οι φυλές ζώων της χώρα ενώ επέτρεψε τις εισαγωγές μικρών ζώων από την Ευρώπη και στη συνέχεια αποκτούν ελληνική ταυτότητα διότι μεγάλωσαν κάτω από τον ήλιο της Ελλάδας και κατανάλωσαν τροφές από την ελληνική γη.
Η δυσαρέσκεια τους έφτασε μέχρι τη μεταβίβαση του λιμανιού του Ηρακλείου στον όμιλο Γκριμάλντι σημειώνοντας ότι έφυγε από τα ελληνικά χέρια και ο νέος διαχειριστής θα βάλει τους δικούς του κανόνες στις μεταφορές των προϊόντων από την Κρήτη στην υπόλοιπη Αθήνα και την Ευρώπη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης