Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Όταν οργίαζε η υποτιμητική κερδοσκοπία o έλληνας επενδυτής φωνασκούσε ενώ στην ανατιμητική κερδοσκοπία σιωπά – Με υπερβολές τα ομόλογα έφθασαν στις 57 μ.β. και το ΧΑ στις 1000 μονάδες - Τι υποστηρίζει τραπεζίτης και η J P Morgan

tags :
   Όταν οργίαζε η υποτιμητική κερδοσκοπία o έλληνας επενδυτής φωνασκούσε ενώ στην ανατιμητική κερδοσκοπία σιωπά – Με υπερβολές  τα ομόλογα έφθασαν στις 57 μ.β. και το ΧΑ στις 1000 μονάδες - Τι υποστηρίζει τραπεζίτης και η J P Morgan
Με αφορμή το ρεπορτάζ που θα διαβάσετε για τον κίνδυνο παταγώδους αποτυχίας των αμκ των τραπεζών αν δεν αλλάξουν ορισμένες παράμετροι του νόμου για τις ανακεφαλαιοποιήσεις και ειδικά τις αυξήσεις κεφαλαίου συνομιλήσαμε με τραπεζίτες και τους ρωτήσαμε για το πώς αποτιμούν την πορεία της αγοράς.

Επίσης συνομιλήσαμε και με την J P Morgan η οποία σημειωτέον είχε παραβρεθεί στο road show του Γ Προβόπουλου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο Λονδίνο.
Η ερώτηση είναι απλή πως αποτιμάται την συμπεριφορά της ελληνικής αγοράς;
Την άνοδο του ΧΑ στις 1000 μονάδες και την άνοδο των τιμών των ομολόγων έως τις 57 μονάδες βάσης;
Η άποψη κορυφαίου τραπεζικού στελέχους μας εντυπωσίασε και την παρουσιάζουμε χωρίς καμία λογοκρισία.
«Πρωτίστως θέλω να αναφέρω ότι το επενδυτικό κοινό είναι ως επί τω πλείστον υποκριτές.
Διαμαρτύρονταν όταν κυριαρχούσε η υποτιμητική κερδοσκοπία και βούλιαζε η αγορά, το χρηματιστήριο και τα ομόλογα.
Ο Παπανδρέου είχε ζητήσει να παρέμβει η δικαιοσύνη για όσους αναφέρουν ή γράφουν περί κινδύνου χρεοκοπίας.
Η Goldman Sachs που σήμερα σχεδόν θεοποιείται για τον παρεμβατικό της ρόλο ήταν ο μεγάλος κερδοσκόπος μαζί με την J P Morgan και την Deutsche bank στα ομόλογα.
Όμως τα ξεχάσαμε όλα και πλέον συνεργαζόμαστε εκ νέου.
Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει πάντως είναι ότι στην αγορά ομολόγων μαίνεται η πιο ακραία ανατιμητική κερδοσκοπία αλλά κανείς δεν μιλάει γιατί όλους τους βολεύει πλην των τραπεζών που δεν έχουν ομόλογα. Ποιοι ανεβάζουν τα ομόλογα; Τα hedge funds αλλά κανείς δεν μιλάει γιατί μας βολεύει.
Όταν μας βολεύει δεν μιλάμε όταν δεν μας βολεύει φωνάζουμε. Δυστυχώς μέρος των ελλήνων επενδυτών μικρών και μεγάλων περισσεύει η υποκρισία.
Στο χρηματιστήριο είναι αλήθεια ότι η άνοδος ήταν πιο δίκαιη καθώς η υποτιμητική κερδοσκοπία κράτησε πολύ περισσότερο και ήταν πολύ ακραία που απαξίωσε αξίες και περιουσίες.
Όμως φοβάμαι ότι το short selling από την μια θα ανακόψει την δυναμική της αγοράς αλλά από την άλλη θα μας κάνει πιο σοβαρή αγορά.
Το short selling είναι σωστός μηχανισμός μιας ελεύθερης αγοράς και θα αυξήσει και την συναλλακτική δραστηριότητα»
Ενδιαφέρουσα η άποψη του τραπεζικού στελέχους.
Τι υποστηρίζει η J P Morgan;
«Η Ελλάδα βίωσε την υποτιμητική κερδοσκοπία και τώρα βιώνει την ανατιμητική κερδοσκοπία.
Κάθε κερδοσκοπία έχει νικητές και χαμένους και προφανώς για κάθε επενδυτή είναι προτιμότερο να είναι με την μεριά των νικητών.
Ωστόσο σε σχέση με την απογοήτευση του παρελθόντος, σε σχέση με το grexit που αποτελούσε το νούμερο ένα κίνδυνο παγκοσμίως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και αυτό πρέπει να αποτιμηθεί σε όλη την αγορά.
Άρα η ανατιμητική κερδοσκοπία μάλλον εξισορροπεί την κατάσταση»

Το συμπέρασμα

Το κλειδί στην πορεία της αγοράς είναι
1)Το short selling θα ανακόψει το ανοδικό momentum;
2)Θα υπάρξουν νέου ισχυροί καταλύτες που θα ενισχύσουν την εικόνα βελτίωσης που καταγράφεται;
Αυτές οι δύο παράμετροι είναι καθοριστικής σημασίας.
Επίσης δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί σε καμία περίπτωση ο παράγοντας….τράπεζες. Έχουν πολλά και σοβαρά εμπόδια μπροστά τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης