Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

SIRC, σχέδιο ασφάλισης κλιματικών κινδύνων - Τι ακούει (και τι καταλαβαίνει) ο Βασίλης Κικίλιας;

SIRC, σχέδιο ασφάλισης κλιματικών κινδύνων - Τι ακούει (και τι καταλαβαίνει) ο Βασίλης Κικίλιας;
Στον χάρτη των μεγάλων καταστροφών βρίσκεται και η Ελλάδα που πνίγεται και καίγεται από τις φυσικές καταστροφές, χωρίς να έχει παρουσιάσει έργο ή σχέδιο μέχρι σήμερα
Στην Ελλάδα μόνο το 112 ακούγεται ως μηχανισμός προστασίας και οι καθαρισμοί, υπάρχουν σχέδια για μεταφορά κινδύνων με κρατικές ασφαλίσεις, με συνεργασία ασφαλιστικών με το κράτος με ILS;
Εκσυγχρονισμένο σχέδιο αντιμετώπισης και ασφάλισης των κλιματικών, δημογραφικών και κινδύνων τεχνολογίας που έχει εφαρμογή σε όλα τα κράτη παρουσίασε το 20ο Παγκόσμιο (αντ)ασφαλιστικό συνέδριο SIRC, μεταξύ άλλων με αφορμή τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Ασία, τις ΗΠΑ.
Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η ενίσχυση των κρατικών ασφαλίσεων, των ομολόγων ILS για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η χρήση τεχνολογίας με παραμετροποίηση.

Στον χάρτη των μεγάλων καταστροφών βρίσκεται και η Ελλάδα που πνίγεται και καίγεται από τις φυσικές καταστροφές, χωρίς να έχει παρουσιάσει έργο ή σχέδιο μέχρι σήμερα.
Αντίθετα παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία συνάντησης εκπροσώπων των δήμων με τον υπουργό προστασίας και κλιματικής αλλαγής Βασίλη Κικίλια για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ο οποίος ισχυρίστηκε για μία ακόμα φορά ότι η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις καταστροφές και ότι θα φροντίσει να είναι πανέτοιμο το 112 να στέλνει ειδοποιήσεις.
Το ερώτημα ωστόσο που θα πρέπει να απαντήσει ο κος Κικίλιας, είναι αν πράγματι πιστεύει ότι το 112 μπορεί, είτε να προλάβει είτε να καλύψει τις φυσικές καταστροφές.

Νομισματική Αρχή Σιγκαπούρης: Διττός στόχος

Στο 20ο παγκόσμιο Αντασφαλιστικό Συνέδριο (SIRC), που πραγματοποιήθηκε για τέσσερις ημέρες στην Σιγκαπούρη ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, και Πρόεδρος της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης (MAS), κατέθεσε λεπτομερέστατα σχέδιο για την ενίσχυση και καθιέρωσης της Σιγκαπούρης ως κορυφαίο αντασφαλιστικό κόμβο,τοποθετώντας την πόλη – κράτος ως το παγκόσμιο κέντρο εναλλακτικών αγορών μεταφοράς κινδύνων.
Άλλωστε στους πρωταρχικούς στόχους του SIRC όταν ξεκίνησε πριν 20 χρόνια ήταν η πόλη – κράτος να γίνει εκτός από κέντρο παγκοσμίων logistics και παγκόσμιο κέντρο (αντ)ασφαλειών.

Κέντρο (αντ)ασφαλειών, αύξηση της πρόληψης και κάλυψης

Το SIRC έχοντας κατά βάση διαφοροποιηθεί ως αντασφαλιστικό συνέδριο βάζει στο πλαίσιο ανάπτυξης των εναλλακτικών αγορών μεταφοράς κινδύνου και την τεχνητή νοημοσύνη με την οποία η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης «θα δουλέψει χέρι – χέρι με τους (αντ)ασφαλιστές» για να ανεβάσουν ταχύτητες οι αντασφαλίσεις στην πόλη – κράτος.
Σύμφωνα με την Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης το σχέδιο όπως έχει εκπονηθεί σήμερα θα διπλασιάσει την ανάπτυξη της (αντ)ασφαλιστικής αγοράς η οποία θα μπορεί να δώσει καλύψεις κλιματικών, δημογραφικών κινδύνων και κινδύνων που απορρέουν από τα την τεχνολογία.
Η χώρα σήμερα έχει επιτύχει να είναι ένας από τους (αντ)ασφαλιστικούς κόμβους στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού για 12 κορυφαίους αντασφαλιστές ενώ 16 από 25 κορυφαίους αντασφαλιστές έκαναν την Σιγκαπούρη περιφερειακό κόμβο.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης μαζί με τους (αντ)ασφαλιστές έχουν τοποθετηθεί και 150 περίπου μεσίτες (αντ)αφαλίσεων στους οποίους το σχέδιο της Νομισματικής Αρχής δίνει κίνητρα να αναπτυχθούν και να εκμεταλλευτούν την τεχνογνωσία που προσφέρει το σχέδιο στο underwriting των κινδύνων, να αξιοποιήσουν τα μοντέλα ανάπτυξης και τα διαθέσιμα δεδομένα για την μεταφορά και την χρηματοδότηση των κινδύνων.

Χρήση τεχνητής νοημοσύνης με έκδοση οδηγού και αναζήτηση στελεχών

Ενδεικτικό του σχεδίου που εξήγγειλε η Νομισματική Αρχή η κλιμάκωση ενός μοντέλου Διακυβέρνησης Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει η χώρα το οποίο σταθμίζει τις ανάγκες για καινοτομία σε συνδυασμό με την αξιόπιστη και υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Περαιτέρω η Νομισματική Αρχή έχει ξεκινήσει να συνεργάζεται με κορυφαίες ασφαλιστικές στο πλαίσιο Project MindForge για την ανάπτυξη ενός πλαισίου κινδύνου που αφορά στην υπεύθυνη χρήση του GenAI για τους σκοπούς της ασφάλισης συμπεριλαμβανομένου του underwriting με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.
Η MAS θα εκδώσει επίσης μια σειρά καλών πρακτικών το επόμενο έτος για την αντιμετώπιση των κινδύνων για μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τεχνολογία και κυβερνοχώρο.
Παράλληλα, μέσω του παγκόσμιου συνεδρίου SIRC η χώρα αναζητά ανθρώπινο δυναμικό καταρτισμένο πάνω στην τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μεταφορά κινδύνων με κρατική ασφάλιση

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης και αυξημένης κάλυψης των κινδύων έχουν μπει και άλλες εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς κινδύνου όπως οι κρατικές ασφαλίσεις με τη Σιγκαπούρη να αποτελεί μέρος του Μηχανισμού Ασφάλισης Κινδύνων Καταστροφών Νοτιοανατολικής Ασίας (SEADRIF).
Η SEADRIF πραγματοποίησε πληρωμές 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της αντιμετώπισης των πλημμυρών στο Λάος, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής 3 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2024 μετά τον τυφώνα Yagi.

Μεταφορά κινδύνων με ILS

Επίσης η Σιγκαπούρη έχει βάλει μπρος σχέδιο ασφάλισης φυσικών καταστροφών στην Ασία με την έκδοση των ασφαλιστικών τίτλων ILS. Από τις 29 εκδόσεις ILS, οι 13 εκδόσεις σύμφωνα με την Νομισματική Αρχή κάλυψαν κινδύνους 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Οι αποζημιώσεις αυτές ωστόσο καλύπτουν για την ώρα μόνο το 5% της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων καταστροφών.

Ελλάδα σημείο μηδέν ακόμα

Στο σημείο αυτό να ειπωθεί όπως δεν έχει τεθεί προς συζήτηση μηχανισμός ασφάλισης και προστασίας του πολίτη τύπου SEADRIF, ομοίως από τους υπουργούς δεν έχουν τεθεί προς συζήτηση οι καλύψεις που παρέχουν τα ILS έναντι φυσικών καταστροφών.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης