Το κενό στην χρηματοδότηση για την ανέγερση αντιπλημμυρικών υποδομών μπορεί να καλυφθεί με την συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και την συμμετοχή των αντασφαλιστών
Σε μελέτη της τονίζει ότι υπό ένα δυσμενές σενάριο εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (RCP8.5-SSP3), οι παράκτιες πλημμύρες θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμιες οικονομικές ζημιές από 169‒482 δισεκατομμύριων δολαρίων μέχρι το 2100, ενώ οι δαπάνες για επενδύσεις σε σχετικές υποδομές υπολογίζονται σε 43‒203 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Το πρόβλημα διευκρινίζει έγκειται στην υπό-χρηματοδότηση των έργων, ζήτημα που θα μπορούσε να λυθεί με χρηματοδότηση των αντασφαλιστών
Ανεβαίνουν οι αξίες ασφάλισης στις περιοχές υψηλού κινδύνου
Στα 289 δισεκατομμύρια δολάρια θα διαμορφωθούν οι οικονομικές απώλειες από τις φυσικές καταστροφές σύμφωνα με την Swiss Re εκ των οποίων τα 51,6 δισεκατομμύρια δολάρια θα είναι απώλειες που έχουν προκληθεί από πλημμύρες.
Είναι πιθανόν μέχρι το τέλος τους έτους οι απώλειες να αυξηθούν, καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τις δράσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα στις περιοχές υψηλού κινδύνου οι ασφαλισμένες αξίες αυξάνονται.
Στο σημείο αυτό τόσο για την προστασία της οικονομίας και της κοινωνίας όσο και στον έλεγχο του κόστους των ασφαλίστρων περιουσίας και ατυχημάτων τα προστατευτικά μέτρα, όπως αναχώματα, φράγματα και πύλες πλημμύρας έχουν σημαντικό ρόλο.
Τα οικονομικά τους οφέλη μπορεί να υπερβούν το κόστος ανοικοδόμησης μετά από μια καταστροφή έως και δέκα φορές, αναφέρει στην μελέτη της η Swiss Re Institute.
Συνθήκες για εισροές κεφαλαίων και βελτίωση χρήσης δημοσίων πόρων
Στην έρευνα τονίζεται πως οι επενδύσεις στην προσαρμογή του κλίματος, όπως η ετοιμότητα για τις πλημμύρες, όχι μόνο προάγουν την οικονομική σταθερότητα και δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά βοηθούν επίσης να διατηρούνται οι άνθρωποι ασφαλείς.
Ωστόσο, εδώ και χρόνια υπό-χρηματοδοτούνται, προσθέτοντας πως είναι σκόπιμο να δημιουργηθούν συνθήκες για εισροές κεφαλαίων σε έργα προσαρμογής στο κλίμα. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι χρειάζεται να γίνουν ενέργειες ώστε να βελτιωθεί η χρήση των δημοσίων πόρων με την εισαγωγή σχημάτων συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό κενό.
Μείωση ζημιών μέχρι και 90%
Ο λόγος οφέλους προς κόστος μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την περιοχή.
Η έρευνα του Swiss Re Institute δείχνει ότι οι υποδομές, όπως τα αναχώματα, τα φράγματα, έξοδοι πλημμύρας μειώνουν τις απώλειες από τις παράκτιες πλημμύρες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα οφέλη μπορεί να αντισταθμίσουν το κόστος κατά δύο έως επτά φορές, ακόμη και έως και δέκα φορές σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στις πλημμύρες. Βάσει αντιπλημμυρικών προτύπων, αυτές οι κατασκευές μπορούν να μειώσουν τις ζημιές από τις πλημμύρες κατά 60-90%, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Ενώ σε λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές οι λύσεις αντλούνται από την ενδυνάμωση της φύσης όπως είναι η αποκατάσταση νησίδων που φράζουν τα ύδατα, ή η παράκτια βλάστηση.
Παρεμβάσεις κυβερνήσεων για περιορισμό χρήσης γης
Ομοίως, οι παρεμβάσεις πολιτικής, όπως οι περιορισμοί χρήσης γης, μπορούν να ενισχύσουν την αξία της πρόληψης των πλημμυρών. Η αντιπλημμυρική άμυνα και οι περιορισμοί στην χωροθέτηση διπλασιάζουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της πλημμύρας.
Όλες οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, ειδικά όταν αναβαθμιστούν και συντηρηθούν, μπορούν να ωφελήσουν τόσο τους ασφαλιστές όσο και τους ασφαλισμένους, ενώ ο κλάδος αντασφάλισης μπορεί να αντισταθμίσει τους κινδύνους και παρέχει οικονομική προστασία.
Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών