Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι τραπεζίτες ζητάνε δομικές αλλαγές στην ανακεφαλαιοποίηση – Το επιτόκιο το Cocos από 7% να μειωθεί στο 2% με 3% - Το strike price των warrants να εκτιμηθεί από διεθνή οίκο και να είναι σε όρους αγοράς

 Οι τραπεζίτες ζητάνε δομικές αλλαγές στην ανακεφαλαιοποίηση – Το επιτόκιο το Cocos από 7% να μειωθεί στο 2% με 3% - Το strike price των warrants να εκτιμηθεί από διεθνή οίκο και να είναι σε όρους αγοράς
Σημαντική μείωση των επιτοκίων των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές Cocos ύψους 8,6 δις ευρώ ζητούν οι έλληνες τραπεζίτες επισημαίνοντας ότι με 7% επιτόκιο το τραπεζικό σύστημα παγιδεύεται.

Συγκεκριμένα ζητούν να μειωθούν τα επιτόκια στο 2% με 3% επισημαίνοντας ότι αν δανείζονται στο 7% και σε 2 χρόνια στο 8% με βάση την ετήσια αύξηση των επιτοκίων των cocos κατά 0,5% με απόδοση βάσης το 7% δεν θα μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομία.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι τράπεζες θα υποχρεώνονται να κρατούν υψηλά τα επιτόκια δανείων και με δεδομένο των δανεικών κεφαλαίων, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Όμως πέραν αυτών οι τραπεζίτες έχουν υποβάλλει ενδιαφέρουσες προτάσεις προς το ελληνικό δημόσιο και την Τρόικα η οποία τις μελετά διεξοδικά ενώ η DGCom καλείται να τις αξιολογήσει.
Συνολικά μπορεί να ειπωθεί ότι έχουν υποβληθεί 6 ενδιαφέρουσες προτάσεις και παρουσιάζονται σε προτεραιότητα.
1)Εθνική και Πειραιώς εμφανίζουν αρνητική καθαρή θέση.
Ειδικά η Πειραιώς – η Alpha εμφανίζει θετική καθαρή θέση – θα μπορούσε να πάρει το ρίσκο και το βάρος της αναλογούσας κάλυψης της αρνητικής καθαρής θέσης αρκεί το strike price των warrants να ήταν εξασφαλισμένο με όρους αγοράς.
Οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι το 10% θα το καλύψουν ειδικά η Alpha και η Πειραιώς μετά βεβαιότητας.
Όμως το θέμα δεν είναι για τις τράπεζες αυτές το 10% αλλά το 90%.
Οι τράπεζες θέλουν η τιμή ενεργοποίησης των warrants να είναι με όρους αγοράς και όχι με παραμέτρους που δεν θα συνάδουν με την κυρίαρχη τάση στην τραπεζική αγορά στην Ευρώπη.
Δηλαδή δεν μπορεί η τιμή των warrants να είναι στο μέλλον με P/BV 1,5 στις τιμές των αμκ όταν οι μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη κινούνται στο 0,75.
Τα warrants θα πρέπει να έχουν τιμές εξάσκησης τέτοιες που να προσομοιάζουν με την δίκαιη αξία της αγοράς όταν ενεργοποιηθούν.
Η πρόταση αυτή έχει μεγάλες πιθανότητες να περάσει και την θεωρούμε πολύ δίκαιη.
Αν συμβεί αυτό οι ιδιώτες μέτοχοι θα αυξάνουν το ποσοστό τους και το κράτος και το ΤΧΣ θα μειώνει αντίστοιχα το ποσοστό του προς όφελος του φορολογούμενου πολίτη.
2)Η αρνητική καθαρή θέση είναι προφανώς ένα κεφαλαιώδες ζήτημα ειδικά για το σχήμα Εθνικής – Eurobank.
Αρνητική καθαρή θέση σημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα επενδυθούν θα αποτιμώνται με P/BV 1,8 στην Εθνική, 1,5 στην Πειραιώς και 1 στην Alpha.
Η πρόταση είναι το ΤΧΣ να καλύψει την αρνητική καθαρή θέση των τραπεζών.
Κατά την άποψη μας η πρόταση αυτή δεν είναι δόκιμη ή δίκαιη καθώς η αύξηση κεφαλαίου υλοποιείται από την τράπεζα και όχι από το ΤΧΣ.
3)Οι τιμές των αμκ να είναι διαφορετικές μεταξύ ιδιωτών μετόχων και ΤΧΣ ή να υλοποιηθούν 2 διαφορετικές αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να μην παγιδευτεί ο μέτοχος με τα δισεκατομμύρια των δικαιωμάτων που θα ασκηθούν ή δεν θα ασκηθούν κατά το ορθότερο.
Η πρόταση αυτή έχει λογική μεν αλλά νομικά δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να υλοποιηθεί.
Ωστόσο πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα για τον ιδιώτη μέτοχο.
4)Να δοθεί παράταση στις αυξήσεις κεφαλαίου με το αιτιολογικό ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία.
Η πρόταση αυτή είναι όχι μόνο δίκαιη αλλά λογική.
Η τρόικα πρέπει να αποδεχθεί το αίτημα των τραπεζών για μετάθεση 3-5 μήνες των αυξήσεων κεφαλαίου.
5)Τα μετατρέψιμα ομόλογα να μην εκδοθούν τώρα αλλά μαζί με τις αμκ των τραπεζών.
Και το επιχείρημα αυτό είναι λογικό.
Μπορεί να καθυστερήσει λίγο η κατανομή κεφαλαίων που έχουν ήδη δοθεί στις τράπεζες αλλά θα είναι λογικό αύξηση και έκδοση ομολογιακών να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα.
6)Οι τράπεζες θα βιώσουν προσεχώς πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Ακόμη και με reverse split θα εκδοθούν δισεκατομμύρια μετοχών.
Το ΤΧΣ δεν θα πουλάει, οι ιδιώτες μέτοχοι δεν θα πουλάνε γιατί θα πρέπει να έχουν μετοχές για να εξασκήσουν τα warrants άρα όσοι δεν συμμετάσχουν στις αμκ θα μπορούν να «ελέγχουν το χρηματιστηριακό παιχνίδι κατά το δοκούν. Να πουλάνε ή να αγοράζουν».
Η πρόταση είναι να υπάρξει ευελιξία ώστε να μην καταντήσουν οι μετοχές ζόμπι.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης