Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αύξηση μισθών στην Ιαπωνία... σκληρές περικοπές στην Ευρώπη - Δύο διαφορετικοί τρόποι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της μηδενικής ανάπτυξης και να επανέλθει η εμπιστοσύνη - Πειραματόζωα οι εργαζόμενοι ή μαθητευόμενοι μάγοι οι πολιτικοί;

tags :
Αύξηση μισθών στην Ιαπωνία... σκληρές περικοπές στην Ευρώπη - Δύο διαφορετικοί τρόποι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της μηδενικής ανάπτυξης και να επανέλθει η εμπιστοσύνη - Πειραματόζωα οι εργαζόμενοι ή μαθητευόμενοι μάγοι οι πολιτικοί;
Με έναν διαφορετικό τρόπο επιχειρεί η ιαπωνική κυβέρνηση να σπάσει τον φαύλο κύκλο της απασιοδοξίας και του κακού επιχειρηματικού κλίματος, ζητώντας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την πολιτική που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι προσπαθούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των αγορών με τη σκληρή λιτότητα αγνοώντας τα αντικυκλικά φαινόμενα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe, επισήμανε ότι ο κύκλος του αποπληθωρισμού και της μηδενικής ανάπτυξης μπορεί να σπάσει αυξάνοντας τους μισθούς και ενισχύοντας την εγχώρια ζήτηση, σε μία εποχή μάλιστα που η παγκόσμια ζήτηση φαίνεται ότι υποχωρεί σημαντικά.
Ήδη, οι ιαπωνικές αρχές βλέπουν τα παραδοσιακά νομισματικά και δημοσιονομικά εργαλεία να εξαντλούνται, με την οικονομία να οδεύει σε μία ακόμη χαμένη δεκατία. Παρά τις ενέσεις ρευστότητας που έχει κάνει επανηλειμμένως η Bank of Japan η οικονομική δραστηριότητα δεν φαίνεται να ενισχύεται, ενώ το ισχυρό γιεν ελέω της αποδυνάμωσης του δολαρίου, πλήττει και τις εξαγωγές της χώρας.
Ο Abe στο μεταξύ συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προς την Τράπεζα της Ιαπωνίας, καλώντας την να λάβει τολμηρά μέτρα για την επίτευξη του στόχου περί διαμόρφωσης του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2%, ενώ έχει δηλώσει ότι θα επιλέξει για διάδοχο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Masaaki Sirakawa, η θητεία του οποίου λήγει τον Απρίλιο, κάποιον ο οποίος έχει την ίδια άποψη με αυτόν για τη νομισματική πολιτική και είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει με αυτόν τον τρόπο τον αποπληθωρισμό.
Την ίδια ώρα, το άλλο άκρο, η σφιχτή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική από την Ευρώπη, οδηγεί και πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα με αυτό της Ιαπωνίας, καθώς το ισχυρό ευρώ συνιστά πρόβλημα κυρίως για τις υπερχρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης, καθώς τα προϊόντα τους γίνονται ακριβότερα και αυτό δυσχεράνει τις εξαγωγές που τόσο επιτακτικά χρειάζονται για την οικονομική τους ανάκαμψη.
Μακροπρόθεσμα ενδεχομένως κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσουν οι δύο αυτές πολιτικές, αν και πολλοί αναλυτές θεωρούν περισσότερο ορθή την «συγκρατημένη» ευρωπαϊκή συνταγή...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης