Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Goldman Sachs: Υπερβολικός ο φόβος για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, λόγω ανατίμησης του ευρώ - Morgan Stanley: Πιθανή μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, στα 1,40 δολ. το ευρώ

tags :
Goldman Sachs: Υπερβολικός ο φόβος για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, λόγω ανατίμησης του ευρώ - Morgan Stanley: Πιθανή μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, στα 1,40 δολ. το ευρώ
Υπερβολικό κρίνει τον φόβο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, λόγω της ανατίμησης του ευρώ, ενώ την ίδια ώρα η Morgan Stanley, θεωρεί πιθανή μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ και «βλέπει»  στα 1,40 δολ. το ευρώ τις επόμενες εβδομάδες.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, από το ανατιμημένο ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.
Ο πυρήνας αυτής της συζήτησης, έγκειται στο γεγονός ότι ένα ακόμη πιο ανατιμημένο νόμισμα είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, ενώ οι εισαγωγές ξένων αγαθών, καθίστανται σχετικά φθηνότερες.
Μια επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου και μια αρνητική συνεισφορά στο ΑΕΠ, είναι το λογικό επακόλουθο.
Από αυτή την άποψη, η Goldman Sachs εκτιμά ότι παρά το γεγονός ότι είναι σωστή η επισήμανση ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου δεν έχει διαπραγματευτεί κάτω από την GSDEER fair value, από τα τέλη του 2005, η θεωρούμενη σχέση της με τις αρνητικές επιπτώσεις, είναι λανθασμένη.
«Μετά από πολλά χρόνια υπερτίμησης της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, θα περίμενε κανείς τουλάχιστον μια επιδείνωση της σχετικής εμπορικής θέσης της ευρωζώνης, έναντι των ΗΠΑ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί», σχολιάζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρακολουθεί την πορεία του ευρώ και πως αν συνεχιστεί το ράλι και οι αποπληθωριστικές πιέσεις, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.
Μια τέτοια κίνηση, ενδέχεται μακροπρόθεσμα, στο β΄εξάμηνο του έτους, να αποδυναμώσει το ευρώ, ωστόσο η ενίσχυση των προσδοκιών για «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής, οδηγεί σε ένα θετικό περιβάλλον για τις αγορές. Έτσι, οι αναλυτές της Morgan Stanley, εκτιμούν ότι θα διατηρηθεί η bullish τάση του ευρώ, με το κοινό νόμισμα να εκτοξεύεται στα 1,40 δολ. τις επόμενες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης