Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε επίπεδα ρεκόρ η ύφεση στο 5,5% με 6% και το 2013 – Μονόδρομος το νέο haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα 30% ή 32 δισ και η μείωση των επιτοκίων στο 1% - Η βοήθεια των 240 δισ ευρώ της Τρόικα θα αποδειχθεί ότι δεν είναι επαρκής

  Σε επίπεδα ρεκόρ η ύφεση στο 5,5% με 6% και το  2013 – Μονόδρομος το νέο haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα 30% ή 32 δισ και η μείωση των επιτοκίων στο 1%  - Η βοήθεια των 240 δισ ευρώ της Τρόικα θα αποδειχθεί ότι δεν είναι επαρκής
Κορυφαίοι έλληνες οικονομολόγοι, διεθνείς οίκοι όπως Nomura, Citigroup, J P Morgan έχουν καταλήξει σε ορισμένα χρήσιμα αλλά σίγουρα όχι θετικά συμπεράσματα για την Ελλάδα.
Η ύφεση το 2013 εκτιμάται στο 5,5% με 6% υψηλότερα από την εκτίμηση του μεσοπρόθεσμου, στο 5,2%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σωρευτική ύφεση της ελληνικής οικονομίας φθάνει το 30% και μεταφράζεται σε 50 δις ευρώ λιγότερο πλούτο στην Ελλάδα σε διάστημα 5 ετών.

Η ανεργία σπάει κάθε ρεκόρ και δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα εμφανίζει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη διαχρονικά ξεπερνώντας ακόμη και τα ρεκόρ ανεργίας της Ισπανίας επί πρωθυπουργίας του σοσιαλιστή Φελ. Γκονζάλες πριν δεκαετίες.
Με βάση λοιπόν τους κορυφαίους έλληνες οικονομολόγους και ξένους οίκους θα συμβούν τα εξής
1)Η ύφεση στην οικονομία θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις του μεσοπρόθεσμου και θα κινηθεί μεταξύ 5,5 με 6%. Η υψηλότερη εκτίμηση πάνω από 6% έχει διατυπωθεί από την Citigroup.
2)To ελληνικό χρέος στο παρελθόν είχε φθάσει τα 361 δις ευρώ.
Προ PSI+ οι τράπεζες και οι θεσμικοί πλην Ελλάδος κατείχαν χρέος 190 δις ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία 72 δις ευρώ.
Όλα αυτά άλλαξαν και οι ξένες τράπεζες κατέχουν χρέος κοντά στα 2-3 δις ευρώ μαζί με funds και οι ελληνικές τράπεζες περίπου 300-400 εκατ ευρώ όχι δισεκατομμύρια αλλά εκατομμύρια.  
Τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν τίτλους ονομαστικής αξίας 7,5 δις ευρώ και τους διατηρούν καθώς δεν συμμετείχαν στην επαναγορά χρέους.
3)Το ελληνικός χρέος μετατοπίστηκε από τους ιδιώτες στο επίσημο τομέα άρα στον ευρωπαίο φορολογούμενο πολίτη.
Η Ελλάδα δανείστηκε 240 δις ευρώ για να μπορέσει να καλύψει τις τεράστιες δανειακές τις υποχρεώσεις και τα υψηλότατα τοκοχρεολύσια.
4)Από την δομή της οικονομίας, την πορεία του ΑΕΠ που θα συρρικνωθεί στα 184 δισ ευρώ και από την αντοχή της ύφεσης, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο.
Μη βιώσιμο χρέος σημαίνει ότι θα τεθεί θέμα διευκόλυνσης όπερ σημαίνει ότι θα χρειαστεί και μείωση επιτοκίων στο δεύτερο δάνειο και haircut στο πρώτο δάνειο.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει haircut 30% στο πρώτο δάνειο των 109 δις ευρώ όπερ σημαίνει 32 δις ευρώ μείωση χρέους.
Ταυτόχρονα θα υπάρξει μείωση επιτοκίων έως το 1% στο δεύτερο δάνειο και αναδρομικά και στο εναπομείναν μετά το haircut πρώτο δάνειο.
Το πρώτο δάνειο από την Τρόικα ήταν 109 δις ευρώ και το δεύτερο δάνειο 230 δις ευρώ μαζί με ορισμένες προσαυξήσεις θα φθάσει τα 248 δις ευρώ η συνολική δανειακή στήριξη της Τρόικας προς την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει πάρει θέσει τονίζοντας ότι θα τεθεί θέμα haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
5)Τα 240 ή 248 δις ευρώ του συνολικού δανεισμού της Τρόικας προς την Ελλάδα, θα αποδειχθεί σύντομα ότι δεν είναι επαρκή και θα χρειαστεί πρόσθετος δανεισμός.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι το μέγα λάθος που όλοι έχουν κατανοήσει είναι ότι από τα 240 δις ευρώ της βοήθειας της Τρόικας προς την Ελλάδα στην  ανάπτυξη καταλήγουν μηδέν.
Τα 50 δις ευρώ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα καταλήξουν στην ανάπτυξη όσο οι καταθέσεις συνεχίζουν να έχουν μεγάλη απόκλιση ως προς το προσδοκώμενο ΑΕΠ.
Όλα τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για νέα ομόλογα που στην συνέχεια επαναγοράστηκαν και για τοκοχρεολύσια και για υποχρεώσεις του κράτους που είναι ούτως ή άλλως ληξιπρόθεσμες.

Το συμπέρασμα

Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.
Τι σημαίνει αυτό ότι απλά θα χρειαστεί νέο haircut.
Το νέο haircut θα είναι ένδειξη νέας αποτυχίας και όχι επιβράβευσης.
Ωστόσο για να αποδώσουμε και ορθά την πραγματικότητα, ο Γ. Στουρνάρας έχει προσπαθήσει πολύ να ισορροπήσει τον ανισσόροπο προϋπολογισμό και θα κριθεί προφανώς το 2014.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:15)

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης