Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Cheuvreux: Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει! Μικρή η πιθανότητα αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους - Η bull market καλά κρατεί! - Αγοράστε μετοχές στην πτώση! Προσοχή στις τράπεζες

Cheuvreux: Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει! Μικρή η πιθανότητα αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους - Η bull market καλά κρατεί! - Αγοράστε μετοχές στην πτώση! Προσοχή στις τράπεζες
Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας για καμία χώρα του ευρώ στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά ούτε και μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους που μαστίζει στην Ευρωζώνη, διαμηνύει στην τελευταία 20σέλιδη έκθεσή της για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις η Cheuvreux.
Όπως ο οίκος υποστηρίζει ρητά και κατηγορηματικά στη νέα αυτή έκθεσή του "EUROPEAN INVESTMENT NOTES - Cross Asset Research No. 143 - Keep Calm and Carry On", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι που να συντηρούν ακμαία τη bull market που κυριαρχεί στις αγορές τη δεδομένη στιγμή.
"Παρά τις ανησυχίες για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης, με αιχμή το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία και παρά τους φόβους για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ, οι αντοχές της bull market αποδεικνύονται τουλάχιστον... εντυπωσιακές!", σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Cheuvreux.
"Πράγματι η πολιτική αβέβαιότητα που γεννά το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας προκαλεί ένα είδος άγχους, οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να καταρρίπτουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο", προσθέτουν.
Η θέση του οίκου, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εν λόγω έκθεση, είναι σαφής: Η σύστασή μας δεν αλλάζει! Εξακολουθούμε να συστήνουμε αγορές σε τυχόν αδυναμία των αγορών εντός Μαρτίου. Αλλά αυτή η αδυναμία θα είναι προσωρινή, αφού η bull market καλά κρατεί!
Εστιάζοντας περαιτέρω στις ευρωπαϊκές εξελίξεις η Cheuvreux διαπιστώνει πως πράγματι υπάρχει μια σαφής ένδειξη χαλάρωσης των αξιώσεων για υπερβολική λιτότητα στις χώρες της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Αναφερόμενος ο οίκος στην Ιταλία σημειώνει: Υπήρχε η υποψία πως η ιταλική κάλπη θα οδηγούσε σε μια σύντομη περίοδο σύγχυσης, αναφορικά με το μέλλον της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ. Αλλά η σύγχυση αποδεικνύεται τελικά λίγο μεγαλύτερη, γεγονός που θα σημάνει αυτόματα - χρονική - επέκταση της πολιτικής αστάθειας.
Η Cheuvreux δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης στην Ιταλία, ωστόσο, όπως εξηγεί, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν την έλευση του καλοκαιριού του τρέχοντος έτους.
Στο ίδιο μήκος κύματος με άλλους μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οίκους και η Cheuvreux αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας ως μια ψήφο κατά της λιτότητας. Το πολιτικό μήνυμα κατά της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, συνεχίζει ο οίκος, ξεπερνά τα όρια της Ιταλίας και εκτείνεται στο σύνολο της Ευρωζώνης.
"Εκτιμάται ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας θα υπάρξει ευρεία συζήτηση επί ευρωπαϊκού εδάφους για την ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας", υποστηρίζουν στη συνέχεια οι αναλυτές του οίκου. Και προειδοποιούν: Αυτό που πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό είναι πως η ψήφος κατά της λιτότητας δεν συνιστά απαραίτητα μια ψήφο κατά του ευρώ.
Εστιάζοντας στη συνέχεια η Cheuvreux στην πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, υποστηρίζει πως - για την ώρα - δηλώνει neutral (ουδέτερη) για τις τραπεζικές μετοχές, αφού αποτελούν τον πλέον εκτεθειμένο στις συνέπειες της κρίσης κλάδο.
"Αν και η αδυναμία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου εμφανίζεται εξαιρετικά ανομοιογενής, πρέπει οι επενδυτές να κινούνται με επιφύλαξη, αφού χωρίς ουσιαστική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, η Ευρωζώνη δεν μπορεί πραγματικά να ανακάμψει... ", καταλήγει η Cheuvreux.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:10)

Mαρίνα Φούντα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης