Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πρόταση που μπορεί να άρει το κεφαλαιακό αδιέξοδο στο ελληνικό banking το Core tier 1 να μειωθεί από 9% στο 8% - Θετική η ΤτΕ σε μια ευέλικτη λύση – Σε κίνδυνο και τα Cocos αν χαθεί η κεφαλαιακή επάρκεια – Επικίνδυνη η στάση της Τρόικα

Πρόταση που μπορεί να άρει το κεφαλαιακό αδιέξοδο στο ελληνικό banking το Core tier 1 να μειωθεί από 9% στο 8% - Θετική η ΤτΕ σε μια ευέλικτη λύση – Σε κίνδυνο και τα Cocos αν χαθεί η κεφαλαιακή επάρκεια – Επικίνδυνη η στάση της Τρόικα
Μια νέα πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος, των ελληνικών τραπεζών και της Τρόικα με στόχο να άρει το κεφαλαιακό αδιέξοδο του ελληνικού banking.
Μπορεί να φαντάζει παράδοξο από μέσω της στρεβλωμένης αυστηροποίησης της Τρόικα προς τις ελληνικές τράπεζες, βρίσκονται σε κεφαλαιακό αδιέξοδο.

Η πρόταση που έχει εξεταστεί μεταξύ τραπεζών και ΤτΕ και την οποία η Κεντρική Τράπεζα εξετάζει καθώς θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει ευέλικτη λύση είναι να μειωθεί το core tier 1 από 9% στο 8% δηλαδή κατά 1 μονάδα.
Η μείωση κατά μια μονάδα συνεπάγεται περίπου 2,5 δις ευρώ κεφάλαιο και αφορά το σύνολο των μεγάλων και μικρών τραπεζών.
Η πρόταση αυτή εναρμονίζεται και με την Βασιλεία ΙΙΙ που θέτει ως στόχο για τις μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως το core tier 1 να βρίσκεται στο 7%.
Η βασική επιχειρηματολογία που στηρίζει την πρόταση να μειωθεί το core tier 1 από 9% στο 8% είναι
1)Το μνημόνιο και η Τρόικα επισημαίνουν ότι το 2014 θα είναι έτος σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας.
Το ίδιο υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση.
Δεν νοείται λοιπόν οι τράπεζες στο πυρήνα της κρίσης να διαθέτουν πολύ υψηλούς συντελεστές κεφαλαιακής επάρκειας και κατά την έξοδο από την κρίση ο πυρήνας των εποπτικών κεφαλαίων το core tier 1 να συνεχίζει να παραμένει υψηλός.
2)Τα Cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές έχουν μια ιδιαιτερότητα.
Αν μια τράπεζα – με βάση το ισχύον καθεστώς – έχει core tier 1 9,5% και αυτό υποχωρήσει στο 8,9% δηλαδή οριακά κάτω από 9% τότε αυτομάτως τα Cocos μετατρέπονται σε μετοχές με απόλυτα συνοπτικές διαδικασίες και με άκρως δυσμενείς όρους για τους μετόχους.
3)Το βασικό επιχείρημα για υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας είναι ότι λόγω της ύφεσης οι τράπεζες πρέπει να διαθέτουν ένα κεφαλαιακό απόθεμα capital buffer.
Το επιχείρημα αυτό είναι μεν εύλογο ωστόσο ο ήδη υψηλός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας λειτουργεί εις βάρος και του ΤΧΣ που δεσμεύει σημαντικό κεφάλαιο.
Αν το 9% υποχωρούσε στο 8% θα δινόταν μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι π.χ. στα στεγαστικά δάνεια η απομείωση της εμπορικής αξίας των ακινήτων κατά 25% σε μέσους όρους έχει απομειώσει την αξία των εγγυήσεων για τις τράπεζες κατά 18 δις ευρώ.
Αν δεχθούμε ότι τα στεγαστικά δάνεια που είχαν χορηγήσει οι τράπεζες αντιστοιχούσαν στο 75% της εμπορικής αξίας και όχι στο 100% αυτό σημαίνει ότι τα collaterals των ελληνικών τραπεζών στα στεγαστικά δάνεια είναι πλέον οριακό ίσως και αρνητικό.
Με αυτή την συλλογιστική οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια καθώς θα πρέπει να διενεργήσουν νέες προβλέψεις.
Αν λοιπόν υποχρεώνονται να τηρούν core tier 1 στο 9% με τις νέες προβλέψεις πως θα το συντηρήσουν;
Ποιος θα επενδύσει πρόσθετα κεφάλαια για να βελτιωθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας όταν το capital buffer του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μόλις 4,5 δις ευρώ;
Για πρακτικούς λόγους η μείωση του core tier 1 από 9% σε 8% θα είναι αντικειμενικά δίκαιη και ορθή λύση για τους εξής λόγους
Α)Θα δώσει κεφαλαιακό αέρα στις μεγάλες τράπεζες.
Β)Θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην υλοποίηση των αμκ άπαξ και ο αναβαλλόμενος φόρος πλέον δεν θα δοθεί στις τράπεζες. Απορρίφθηκε.
Γ)Θα επιτρέψει στις μικρές τράπεζες να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες με λιγότερα κεφάλαια και έτσι να αποτρέψουν την διάσπαση τους σε good και bad bank.
Να σημειωθεί ότι οι μικρές τράπεζες στην κυριολεξία κινδυνεύουν να σπάσουν σε good και bad bank και δυστυχώς ισχύσει για όλες τις μικρές τράπεζες.  
Δ)Θα περάσει ένα μήνυμα στην αγορά ότι η Τρόικα όχι απλά επιθυμεί αλλά στηρίζει το ιδιωτικό banking στην Ελλάδα.
Ωστόσο σπεύδουμε να αναφέρουμε ότι η μέχρι τώρα στάση της Τρόικα προς τους έλληνες τραπεζίτες και τις ελληνικές τράπεζες είναι εχθρική και επικίνδυνη.
Είναι αδιανόητο να μην βλέπουν ότι η κρατικοποίηση θα προκαλέσει μόνο δεινά και θα μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης για αναδιάταξη της οικονομίας.
Είναι αδιανόητο να μην έχει παραδειγματιστεί η Τρόικα από την αμερικανική κυβέρνηση η οποία στήριξε το banking παρά τις ευθύνες που έφερε για τα subprime.
Οι τράπεζες έλαβαν κεφάλαια από το κράτος, το αμερικανικό κράτος πούλησε σε τιμές επιτυγχάνοντας σημαντικό κέρδος και η αμερικανική οικονομία στηριζόμενη από τις ιδιωτικές τράπεζες πήρε πάλι εμπρός στηριζόμενη συν τοις άλλοις και από την ευέλικτη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της FED.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:10 6 Μαρτίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης