Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το χρηματιστήριο παίζει ως βασικό σενάριο την κρατικοποίηση της Εθνικής – Έρχεται reverse split και λόγω ADRs – Σιγήν ιχθύος για το ακίνητο των 120 εκατ

 Το χρηματιστήριο παίζει ως βασικό σενάριο την  κρατικοποίηση της Εθνικής – Έρχεται reverse split και λόγω ADRs – Σιγήν ιχθύος για το ακίνητο των 120 εκατ
(upd2)Πόση άλλη απαξίωση για την μετοχή της Εθνικής τράπεζας;
Τα διαδραματιζόμενα στις μετοχές των τραπεζών δεν έχουν προηγούμενο αλλά ειδικά στην μετοχή της Εθνικής η απαξίωση πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Μπορεί ο οίκος FTSE να θέτει εκτός των βασικών δεικτών του τις ελληνικές τράπεζες αλλά τα 0,83 ευρώ που ήταν το κλείσιμο της Εθνικής και ιστορικό χαμηλό είναι απόρροια του βασικού σεναρίου που παίζει η αγορά ότι θα κρατικοποιηθεί.
Με κεφαλαιακές υποχρεώσεις να φθάνουν τα 18,8 δις ευρώ εκ των οποίων 15,5 δις ευρώ είναι οι ανάγκες σε κεφάλαια που προσδιόρισε η ΤτΕ, περί τα 2,3 δις ευρώ είναι οι προνομιούχες μετοχές και περίπου 1 δις ευρώ οι πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις και με απόφαση να μην πωλήσει την Finansbank είναι προφανές ότι το μέλλον της Εθνικής ως «ιδιωτική τράπεζα» είναι ζοφερό.
Σημειώνεται δε, ότι η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής θα είναι περίπου στα 10,8 με 11 δις ευρώ που αυτό σημαίνει με σημερινές παραδοχές τιμή αμκ περίπου στα 0,58 ευρώ.
Πρέπει να αναφερθεί ότι ακόμη και αν πωλούσε η Εθνική μέρος της Finansbank σε στρατηγικό επενδυτή, δεν θα μπορούσε, ο στρατηγικός επενδυτής να συμμετάσχει στην αμκ καθώς θα θεωρείται παροχή εγγύησης και την διαδικασία θα απέρριπτε η DGCom  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας θα ανακοινώσει την Παρασκευή εκτός απροόπτου την 9μελή επιτροπή συγχώνευσης που θα αποτελείται από 5 μέλη της Εθνικής με προεδρεύοντα τον Α. Τουρκολιά και 4 μέλη από την Eurobank.
Ωστόσο ακόμη η διοίκηση δεν έχει αναφερθεί στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, υπάρχουν δυνατότητες να καλυφθεί το 10%, δεν υπάρχουν, υπάρχει κίνδυνος κρατικοποίησης;
Είναι γεγονός ότι το βασικό σενάριο που παίζει η αγορά είναι ότι η Εθνική θα κρατικοποιηθεί και η εξέλιξη αυτή θα έχει πολλαπλές συνέπειες για την οικονομία και το banking συνολικά.
Το 55% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς θα ελέγχεται από το κράτος άμεσα και το υπόλοιπο θα είναι εν δυνάμει ιδιωτικό με το ΤΧΣ βασικό μέτοχο.
H Εθνική παράλληλα θα προχωρήσει σε reverse split όχι μόνο λόγω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου όπου θα είναι καθολικό αλλά και λόγω του ADRs στις ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ δεν επιτρέπεται μια μετοχή να διαπραγματεύεται για καιρό κάτω του 1 δολαρίου και είναι πιθανό το ADRs προσεχώς να βρεθεί σε αυτά τα επίπεδα.
Reverse split για το ADRs της Εθνικής στην Νέα Υόρκη αναμένεται.
Εν τω μεταξύ η διοίκηση της Εθνικής ακόμη δεν έχει δώσει καμία απάντηση – εξήγηση, για το ακίνητο των 120 εκατ ευρώ μέσω της Πανγαία.
Υπάρχουν σοβαρές αποχρώσες ενδείξεις που συνδέουν το ακίνητο με φιλικά προσκείμενους προς την διοίκηση Τουρκολιά επιχειρηματίες.
Η διοίκηση της Εθνικής μετά από τόσο αναφορές θα έπρεπε να είχε πάρει θέση και παρουσιάσει τα γεγονότα.
Η σιγή ιχθύος προβληματίζει.

(Πρώτη ενημέρωση:08:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης