Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής καταστροφής των τραπεζών θα είναι πολύ επώδυνη για τον ιδιώτη μέτοχο – Προσοχή στις επερχόμενες πλασματικές αναλαμπές – Την άλλη εβδομάδα ανακοινώνουν συγκλίσεις έκτακτων γενικών συνελεύσεων

 Η ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής καταστροφής των τραπεζών θα είναι πολύ επώδυνη για τον ιδιώτη μέτοχο – Προσοχή στις επερχόμενες πλασματικές αναλαμπές  – Την άλλη εβδομάδα ανακοινώνουν συγκλίσεις έκτακτων γενικών συνελεύσεων
Η αντίστροφη μέτρηση πλέον ξεκίνησε για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών καθώς από την άλλη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τον χρόνο σύγκλισης των έκτακτων γενικών συνελεύσεων, οι οποίες θα συντμηθούν συνολικά στις 20 μέρες ώστε να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα.

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα ολοκληρωθεί τέλη Απριλίου αλλά εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί και όλος ο Μάιος έως ότου ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Όμως ενώ η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τις αυξήσεις κεφαλαίου την ίδια ώρα συντελείται μια άνευ προηγουμένου  χρηματιστηριακή χρεοκοπία των τραπεζών.
Όλες οι τράπεζες μαζί έχουν συνολικά 2,3 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση όταν η πραγματική αξία του κλάδου προ ανακεφαλαιοποίησης είναι -6 δις ευρώ όση είναι δηλαδή η συνολική αρνητική καθαρή θέση.
Ουσιαστικά οι τράπεζες αν βρεθούν πολύ κοντά στο μηδέν πάλι δίκαια θα είναι αποτιμημένες.
Ωστόσο σπεύδουμε να προειδοποιήσουμε ότι οι αναλαμπές που θα υπάρξουν προσεχώς ενέχουν τεράστιο ρίσκο και χρήζουν μεγάλης προσοχής.
Μην τρέφονται αυταπάτες, επενδυτές προσέξτε τις παγίδες.
Η διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου μετράει αντίστροφα και το μείζον ερώτημα είναι συμμετέχει ένας επενδυτής στις αυξήσεις κεφαλαίου ή όχι;
Επίσης πως θα ζητηθεί από τον ιδιώτη μέτοχο να συμμετάσχει σε μια αύξηση κεφαλαίου όταν οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις έχουν φθάσει στο ναδίρ όταν δηλαδή έχουν καταρρεύσει όλες οι αποτιμήσεις;
Πως θα ζητηθεί από τον ιδιώτη μέτοχο που έχασε όλη του την περιουσία να επενδύσει σε μια αβέβαιη επένδυση καθώς οι ασάφειες για τις δίκαιες αποτιμήσεις είναι πληθώρα;
Πως θα ζητηθεί από τον ιδιώτη μέτοχο να καλύψει την αρνητική τρύπα στο banking ύψους 6 δις ευρώ ποντάροντας ότι μέσω των warrants θα κερδίσει στο μέλλον;
Οι αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών δεν συμφέρουν για τον ιδιώτη μέτοχο.
Ακόμη και αν οι μετοχές υποχωρήσουν ακόμη χαμηλότερα 50% ή 80% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Γιατί;
1)Με εξαίρεση την Alpha η σχέση τιμής προς λογιστική αξία στην Εθνική και στην Πειραιώς είναι κοντά στο 1,5 με 1,8 όταν η μεγαλύτερη τράπεζα του πλανήτη η Deutsche bank με ενεργητικό 2,1 τρις ευρώ δηλαδή  10 φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Ελλάδος να εμφανίζει P/BV 0,7.
Οι ελληνικές τράπεζες θα είναι υπερβολικά υπερτιμημένες ακόμη και οι μετοχές των τραπεζών υποχωρήσουν δραματικά.
2)Συμμετέχοντας ο ιδιώτης μέτοχος σε μια αμκ τράπεζας με αρνητική καθαρή θέση σημαίνει ότι επενδύει χρήματα μέρος των οποίων θα έχουν αξία μηδέν.
Στην Εθνική τράπεζα π.χ. σε μια αμκ 10,8 με 11 δις ευρώ τα 4 δις ευρώ αντιστοιχούν στην αρνητική καθαρή θέση που σημαίνει ότι στα 110 ευρώ συμμετοχής στην αμκ τα 40 ευρώ θα έχουν αξία μηδέν καθώς θα καλύψουν την μαύρη τρύπα της αρνητικής καθαρής θέσης.
Θα έχει αξία για τον ιδιώτη μικρομέτοχο μόνο αν έχει διασφαλιστεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής μιας αμκ.
3)Με δεδομένο ότι θα οργιάσει η κερδοσκοπία μετά την αποκοπή και κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων, το ενδιαφέρον του μικρομετόχου ίσως θα ήταν σκόπιμο να εστιαστεί εκεί τουλάχιστον για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στις αμκ.
Με δικαιώματα περίπου μηδενικής αξίας λόγω της πληθώρας έκδοσης τους μπορεί να συμμετάσχει στην αμκ ένας επενδυτής, αποκτώντας και τα δικαιώματα αγοράς μετοχών στο μέλλον τα warrants.
4)Όμως το κλειδί δεν είναι πόσα δικαιώματα αγοράς μετοχών στο μέλλον warrants αποκτηθούν – για κάθε μια μετοχή θα αντιστοιχεί και 1 warrants – αλλά η τιμή εξάσκησης των warrants.
Αν η τιμή εξάσκησης των warrants είναι η τωρινές παραδοχές ούτε αυτά θα αξίζουν να αποκτηθούν.
Δυστυχώς για τον μικρομέτοχο το τραγικό λάθος ξεκινάει από την αρχή της διαδικασίας.
Επιχειρήθηκε στο παρελθόν, ανεπιτυχώς, να καλυφθούν οι αρνητικές καθαρές θέσεις μέσω της πρότασης παροχής εγγυήσεως στις αποτιμητικές ζημίες των νέων ομολόγων αλλά ούτε το κράτος ούτε η Τρόικα κατάλαβαν την σημασία τους.
Ο μέτοχος ο ιδιώτης μικρομέτοχος καλείται να πάρει μια απόφαση.
Αξίζει να χάσει τώρα γιατί τώρα θα χάσει και αυτό είναι 10000% σίγουρο ποντάροντας να κερδίσει στο μέλλον ή δεν αξίζει να συμμετάσχει στις αμκ και να περιμένει μετά την εισαγωγή των κοινών μετοχών που θα εκδοθούν να αποκτήσει μετοχές και warrants τα οποία θα είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο;
Ο κάθε επενδυτής ας πάρει το ρίσκο του.
Εμείς ως www.bankingnews.gr λέμε καθαρά ότι το ρίσκο αυτών των αυξήσεων κεφαλαίου είναι απλά τεράστιο.

Υποσημείωση

Μπορεί προσεχώς να επιχειρηθεί τεχνηέντως αναλαμπή στις μετοχές των τραπεζών. Προσοχή σε αυτές τις παγίδες.
Ο μέτοχος όμως πρέπει να λάβει υπόψη του ότι το dilution θα είναι εξωφρενικό καθώς το ΤΧΣ θα είναι ο κύριος βασικός μέτοχος των τραπεζών.
Επίσης να αποτιμήσει αν επενδύοντας σήμερα 1,8 δισ θα βρει στο μέλλον άλλα 30 δισ μαζί με τις προνομιούχες μετοχές για να αποπληρώσει.
Το παιχνίδι ανακεφαλαιοποίησης είναι για λίγα και πολύ συγκεκριμένα μεγάλα ψάρια όχι για τα μικρά.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης