Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σχέδιο κρατικοποίησης της Εθνικής για 5 χρόνια – Η κυβέρνηση με την Τρόικα έχουν συναποφασίσει το μέλλον του ελληνικού banking – Πιθανή η αποτυχία της αύξησης κεφαλαίου των 10,8 με 11 δισ και ο κρίσιμος ρόλος της Grant Thornton ως επιτρόπου

 Σχέδιο κρατικοποίησης της Εθνικής για 5 χρόνια – Η κυβέρνηση με την Τρόικα έχουν συναποφασίσει το μέλλον του ελληνικού banking – Πιθανή η αποτυχία της αύξησης κεφαλαίου των 10,8 με 11 δισ και ο κρίσιμος ρόλος της Grant Thornton ως επιτρόπου
Σχέδιο κρατικοποίησης για 5 χρόνια έχει εκπονηθεί για την νέα Εθνική τράπεζα.
Πέραν της Εθνικής θα κρατικοποιηθεί και η Eurobank άπαξ και ενοποιείται στο νέο σχήμα.

Κυβέρνηση και Τρόικα έχουν συναποφασίσει το μέλλον της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας που ελέγχει το 50-55% της αγοράς από την στιγμή που ο Λάτσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας της Eurobank  παρέδωσε την τράπεζα στο κράτος αδυνατώντας να την ανακεφαλαιοποιήσει.
Η Eurobank ως φυσιολογική εξέλιξη θα ήταν να σπάσει σε good και bad bank ωστόσο η λύση αυτή απορρίφθηκε ως τεραστίου κόστους.
Έχει εκτιμηθεί ότι αν έσπαγε σε καλή και κακή τράπεζα θα χρειαζόταν περίπου 17-20 δις ευρώ σε funding gap κυρίως και κεφάλαια.
Με δεδομένες και οριοθετημένες τις κεφαλαιακές δυνατότητες του ΤΧΣ μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε κατάρρευση το σχέδιο διάσωσης του ελληνικού banking.
Έτσι αποφασίστηκε να ενσωματωθεί η Eurobank στην Εθνική η οποία κεφαλαιακά βρισκόταν σε χειρότερη θέση.
Το ελληνικό κράτος διέσωσε τον Λάτση, διέσωσε την Eurobank αλλά διέσωσε και την Εθνική που βρίσκεται στην ίδια μοίρα.
Οι αρνητικές καθαρές θέσεις δεν αμφισβητούνται.
Το ελληνικό κράτος, η κυβέρνηση και βεβαίως η Τρόικα συνειδητοποίησαν ότι η μόνη λύση – διέξοδος ήταν η συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Όμως λόγω των δομικών αδυναμιών των δύο τραπεζών και των τεραστίων κεφαλαίων που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση τους γνώριζαν ότι δεν θα καταφέρουν να προσελκύσουν το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η Εθνική άπαξ και δεν πουλάει την Finansbank, που στρατηγικά δεν είναι λάθος γιατί είναι άκρως θετικό assets , άπαξ και τα ασφαλιστικά ταμεία Νομικά πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού δικαίου έχουν αποδεκατιστεί κεφαλαιακά, άπαξ και δεν έχει βρει κάποιο στρατηγικό επενδυτή εκ των πραγμάτων δεν θα καταφέρει να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου και την ελάχιστη συμμετοχή και θα παραμείνει στο κράτος.
Η νέα Εθνική θα κρατικοποιηθεί αλλά θα λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια.
Βέβαια η καταστροφή που θα υποστεί ο ιδιώτης μέτοχος, δεν θα έχει κανένα ιστορικό προηγούμενο.
Σε χρηματιστηριακούς  όρους η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής – Eurobank είναι περίπου 1,163 δις ευρώ ενώ εμφανίζει το σχήμα αρνητική καθαρή θέση -4 δις ευρώ.
Σε πραγματικούς όρους η αξία του νέου σχήματος θα έπρεπε να είναι κοντά ή περίπου στο μηδέν δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια και πραγματικότητα.
Οι εξελίξεις λοιπόν έχουν δρομολογηθεί η Εθνική θα παραμείνει στο κράτος έως 5 χρόνια και σίγουρα θα αποτελεί ένα ιστορικό πισωγύρισμα.
Όμως τι σημαίνει κρατικοποίηση;
Η έννοια κρατικοποίηση είναι εν δυνάμει αρνητική ωστόσο η παρουσία του επιτρόπου της Grant Thornton εν προκειμένω  θα είναι ουσιώδης καθώς θα αποτελεί φραγμό στις βλέψεις του κράτους ώστε «να βάλει χέρι στην Εθνική».
Το κράτος ως διαχειριστής έχει αποτύχει παταγωδώς.
Οποιαδήποτε εμπλοκή του κράτους στην Εθνική μόνο για κακό σκοπό θα είναι.
Όσον αφορά τον μέτοχο το έχουμε επισημάνει και θα το αναφέρουμε ακόμη μια φορά.
Θα καταστραφεί.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης