γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Όμως κατά το γ΄ τρίμηνο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο , αποδείχθηκε ότι εμφανίσθηκαν σημάδια κόπωσης.
Η αύξησης των κερδών ήταν αποτέλεσμα κυρίως εκτάκτων εσόδων όχι οργανικής ανάπτυξης αλλά ανόδου των χρηματιστηρίων με τεχνικά μέσα με στόχο να ανέβουν οι τιμές και οι διεθνείς επενδυτές να εγγράψουν έκτακτα κέρδη.
Η κόπωση των αγορών δεν άρχισε να φανεί καθώς αποδείχθηκε ότι τα έκτακτα έσοδα αρχίζουν να μετριάζονται.
Την ίδια στιγμή παγκοσμίως διαπιστώνεται ότι η βελτίωση που έχει υπάρξει είναι προϊόν κυρίως δανεικών.
Οι τράπεζες δανείσθηκαν από κράτη , δανείσθηκαν από κεντρικές τράπεζες κάποια στιγμή θα πρέπει να τα επιστρέψουν.
Η ανάκαμψη λοιπόν ήταν τεχνική , η ρευστότητα παγκοσμίως αυξήθηκε αγγίζει το 1,5 τρις ευρώ αλλά το μεγαλύτερο μέρος της είναι δανεικά και όχι αγύριστα όπως μπορεί να σκεφθεί ένας μέσος καταναλωτής.
Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν την ρευστότητα αλλά και να την επιστρέψουν άρα θα πρέπει να βρουν τρόπους να την αντικαταστήσουν.
Και ενώ αυτή είναι η επικρατούσα τάση παγκοσμίως στην Ελλάδα οι ξένοι από επιθετικούς αγοραστές έχουν μετατραπεί σε πωλητές όχι επιθετικούς αλλά πωλητές.
Οι ίδιοι που αγόραζαν τώρα μέρος αυτών πουλάει ενώ κάποιοι άλλοι συνεχίζουν σταθερά να μην αλλάζουν επενδυτική τακτική.
Είναι προφανές ότι οι λόγοι των πωλήσεων συνδέονται και με τα δημόσια οικονομικά τις υποβαθμίσεις της οικονομίας , τις ανησυχίες των επενδυτών για μέτρα που θα πλήξουν τα κέρδη των τραπεζών. H προειδοποίηση της Moody’s ότι θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας , μάλλον αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες έπληξε περαιτέρω την αγορά.
Όμως ο σημαντικότερος λόγος έχει να κάνει με την ποιότητα της ανόδου.
Οι τράπεζες ενισχύθηκαν τόσο πολύ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όπου έφθασαν οι τράπεζες να λειτουργούν με υποθετικά σενάρια όχι του 2010 αλλά του 2011.
Η πολύ γρήγορη προεξόφληση των μελλοντικών θετικών ειδήσεων έπληξε την αγορά και ειδικά τις τράπεζες.
Το «Bankingnews» επισημαίνει ότι μια διόρθωση 10% από τα τρέχοντα επίπεδα θα πρέπει να αναμένεται.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Εθνική θα βρεθεί προς την περιοχή των 22 ευρώ σε πρώτη φάση για να σταθεροποιηθεί προς την περιοχή των 20 ευρώ.
Για τον γενικό δείκτη τιμών σημαίνει περίπου στις 2400 μονάδες με πρώτο σημείο στήριξης τις 2500 μονάδες.
Αναλογικά θα κινηθούν και οι άλλες τράπεζες αφού φαίνεται ότι διασπούν τεχνικά σημεία στήριξης.
Πέτρος Λεωτσάκος
Σχόλια αναγνωστών