Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σχέδιο επιθετικής συρρίκνωσης έως 50% των Κυπριακών τραπεζών – Πωλείται η Uniastrum ενώ συγχωνεύονται τα καταστήματα Κύπρου, Λαϊκής στην Ελλάδα και πωλούνται – Προσπαθούν να φέρουν στο προσκήνιο VTB και Rybololvev

Σχέδιο επιθετικής συρρίκνωσης  έως 50% των Κυπριακών τραπεζών – Πωλείται  η Uniastrum ενώ συγχωνεύονται τα καταστήματα Κύπρου, Λαϊκής στην Ελλάδα και πωλούνται – Προσπαθούν να φέρουν στο προσκήνιο VTB και Rybololvev
Το σχέδιο επιθετικής συρρίκνωσης έως 50% και περιχαράκωσης στα στενά όρια της Κύπρου, των Κυπριακών τραπεζών αποκαλύπτει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες  από πολύ καλά ενημερωμένες πηγές που συμμετέχουν στην διαμόρφωση εξελίξεων  κατ΄  εντολή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου σε συνεργασία με την Τρόικα, οι κυπριακές τράπεζες, υποχρεώνονται, όχι δύνανται,  αλλά υποχρεώνονται να πωλήσουν τις θυγατρικές τους στην Ρωσία.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες η τράπεζα Κύπρου θα πωλήσει πλήρως την συμμετοχή της στην Uniastrum bank στην Ρωσία πολύ σύντομα ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις υποχρεούται να προχωρήσει και η Λαϊκή τράπεζα.
Η εντολή είναι όλες οι θυγατρικές πλην ΕΕ με απόλυτα συνοπτικές διαδικασίες να πωληθούν.
Όμως η περιχαράκωση των κυπριακών τραπεζών δεν θα περιοριστεί στην Ρωσία.
Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου  Πανίκος Δημητριάδης κατέθεσε πρόταση στην Τρόικα την οποία προφανώς και αποδέχθηκε,  να αποχωρήσουν οι Κυπριακές τράπεζες από την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα θα συγχωνεύσουν Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική στην Ελλάδα σε μια τράπεζα την οποία θα κληθεί να ανακεφαλαιοποιήσει το ΤΧΣ με περίπου 2 με 2,2 δις ευρώ.
Βέβαια η ΤτΕ έχει εκφράσει την άρνηση της σε μια τέτοια εξέλιξη αλλά φαίνεται ότι παρασκηνιακώς η Τρόικα της Κύπρου προσπαθεί να υλοποιήσει.
Κατά πληροφορίες ο Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε στον Ν. Αναστασιάδη τον Κύπριο Πρόεδρο ότι «η Ελλάδα δεν είναι αρνητική σε μια λύση που θα βοηθήσει την Κύπρο με τις τράπεζες της».
Προφανώς δεν είναι σαφές αν η απάντηση αυτή είναι πολιτική – διπλωματική ή όντως αποτελεί έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδος στην Κύπρο στηρίζοντας τις Κυπριακές τράπεζες.
Οι Κυπριακές τράπεζες, θα αποχωρήσουν από την Ρωσία και την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις είναι 100% διασφαλισμένες.
Όμως το σχέδιο περιχαράκωσης έχει και άλλες προεκτάσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής της Κύπρου προσπαθεί να επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση που επιχείρησε ως πρόεδρος της Λαϊκής.
Συγκεκριμένα να πείσει τον Ρωσικό χρηματοοικονομικό όμιλο  VTB Group να επενδύσει 1 με 1,2 δις ευρώ στην Λαϊκή τράπεζα.
Δεν είναι σαφές αν αυτό είναι εφικτό αλλά αυτό θα διαφανεί την ερχόμενη εβδομάδα όπου μεταβαίνει στην Μόσχα ο κύπριος υπουργός οικονομικών.
Παράλληλα υπάρχουν πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα να δώσει το πράσινο φως στον Rybololvev τον Ρώσο επενδυτή στην τράπεζα Κύπρου που κατέχει 4,99% να αποκτήσει το 20% της τράπεζας Κύπρου.
Κατά ορισμένες πληροφορίες, δεν είναι πιθανό ή δυνατό να ελέγξουν οι Ρώσοι και τις δύο κυπριακές τράπεζες.
Αν δεν απορριφθεί οριστικά το αίτημα εμπλοκής των Ρώσων στις κυπριακές τράπεζες, μόνο σε μια εκ των 2 κυπριακών τραπεζών θα υπάρξει deal με την Ρωσία.
Μια παράμετρος που επίσης πρέπει να επιλυθεί είναι, οι Κυπριακές τράπεζες θα αποχωρήσουν οριστικά από την Ρωσία και η Ρωσία μέσω των τραπεζών ή επιχειρηματιών θα ελέγξει τις κυπριακές τράπεζες;
Δυστυχώς το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης που έχουν συμφωνήσει για την Κύπρο είναι καταστροφικό.
Είναι καταστροφικό, να θέλουν να περιχαρακώσουν τις κυπριακές τράπεζες.
Είναι αυτοκτονική η απόφαση να πωλήσουν τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι πέραν του Κεντρικού Τραπεζίτη της Κύπρου θιασώτες της πώλησης των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα είναι τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Β. Σιαρλή όσο και ο Ξενοφώντος στο ΔΣ της τράπεζας Κύπρου.
Η περιχαράκωση, μπορεί να φαντάζει λύση, αλλά θα αποδειχθεί καταστροφική στρατηγικά και μακροπρόθεσμα.
Οι κυπριακές τράπεζες θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα και σε 5 χρόνια θα αναζητούν τρόπους να έρθουν στην Ελλάδα.
Αν αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί στο ακέραιο τότε θα πρόκειται για νέα εθνική τραγωδία στην Κύπρο με επίκεντρο τις τράπεζες.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12  13 Μαρτίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης