Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο αποδόμησης του ελληνικού και κυπριακού banking – Υπό τον έλεγχο της Τρόικα οι ελληνικές τράπεζες - Δημιουργείται ενιαία τράπεζα από τις κυπριακές στην Ελλάδα, ενισχύεται κεφαλαιακά από το ΤΧΣ και πωλείται

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο αποδόμησης του ελληνικού και κυπριακού banking – Υπό τον έλεγχο της Τρόικα οι ελληνικές τράπεζες - Δημιουργείται ενιαία τράπεζα από τις κυπριακές στην Ελλάδα, ενισχύεται κεφαλαιακά από το ΤΧΣ και πωλείται
Το σχέδιο πλήρους αποδόμησης των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Το σχέδιο για την Ελλάδα ήταν να συστηματοποιηθεί ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών μέσω των μηχανισμών της Τρόικα και του ΤΧΣ που ελέγχεται πλήρως από την Τρόικα.
Η συγκέντρωση δυνάμεων πραγματοποιήθηκε από αναγκαιότητα λόγω έλλειψης κεφαλαίων αλλά θα επιτρέψει στην Τρόικα πιο καλό έλεγχο καθώς ουσιαστικά έχουν απομείνει τρεις τράπεζες που χαρακτηρίζονται συστημικές.

Μπορεί να προβάλλονται  τα επιχειρήματα ότι ενοποιημένες οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ και ορθά αλλά πέραν αυτού του λόγου είναι ξεκάθαρο ότι η Τρόικα μέσω της συγκέντρωσης δυνάμεων μπορεί να ελέγξει περισσότερο και συστηματικότερα τις ελληνικές τράπεζες.
Το ΤΧΣ και οι επίτροποι είναι μόνο ένα μέρος των ελέγχων που ασκούνται καθώς οι τράπεζες και η ΤτΕ πρέπει να δίνουν τακτικά report για την πρόοδο του ελληνικού banking.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης με επίκεντρο τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς ουσιαστικά να δίνει ουσιώδη κίνητρα στους ιδιώτες μετόχους, δεν είναι τυχαία.
Η Τρόικα ελέγχει πλήρως το ελληνικό banking.
Και ενώ στην Ελλάδα μέσα σε ελάχιστους μήνες άλλαξαν άρδην όλα και στην πορεία θα διαπιστωθεί αν ήταν προς το καλύτερο η ίδια πολιτική με σκληρότερα χαρακτηριστικά θέλει η Τρόικα να εφαρμόσει στις κυπριακές τράπεζες.
Οι κυπριακές τράπεζες βρίσκονται σε επιχειρηματικό κίνδυνο καθώς η πολιτική ακραίας συρρίκνωσης που θέλουν να επιβάλλουν θα τις μετατρέψει σε περιθωριοποιημένα, χωρίς καμία παρέμβαση και θεσμικό ρόλο, τραπεζικά ιδρύματα.
Το σχέδιο της Τρόικα είναι να πωλήσουν όλες τις θυγατρικές στην Ρωσία και βεβαίως να πωλήσουν τις δραστηριότητες στην Ελλάδα.
Η Τρόικα θέλοντας να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου από 17 στα 10 δις ευρώ.
Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τον εξής τρόπο.
1)Σύμφωνα με πληροφορίες οι κυπριακές τράπεζες θα πουλήσουν τις συμμετοχές τους στις ρωσικές τράπεζες.
Η τράπεζα Κύπρου θα πωλήσει πλήρως την συμμετοχή της στην Uniastrum bank στην Ρωσία πολύ σύντομα ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις υποχρεούται να προχωρήσει και η Λαϊκή τράπεζα. Το ποσό που μπορεί να εξοικονομηθεί από εκεί υπολογίζεται περί τα 350-400 εκατ. ευρώ.
2)Η περιχαράκωση των κυπριακών τραπεζών δεν θα περιοριστεί στην Ρωσία.
Οι κυπριακές τράπεζες θα πουλήσουν τις δραστηριότητες τους και στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα έχει προταθεί οι δραστηριότητες της Κύπρου στην Ελλάδα, της Λαϊκής στην Ελλάδα και της Ελληνικής στην Ελλάδα θα συγχωνευθούν και το νέο τραπεζικό σχήμα που θα δημιουργηθεί θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με περίπου 2 δις ευρώ.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση το νέο τραπεζικό σχήμα που θα δημιουργηθεί θα πωληθεί σε μια εκ των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα ή σε άλλο σχήμα.
Να σημειωθεί ότι ο Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Ν. Αναστασιάδη τον κύπριο πρόεδρο ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει την Κύπρο και τις τράπεζες.
Δεν αποκλείεται να δοθεί πρόσθετη πίστωση 2 με 2,5 δις ευρώ στην Ελλάδα που θα δοθούν στο ΤΧΣ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.
3)Από αποκρατικοποιήσεις η Κύπρος θα αντλήσει περί τα 500 εκατ ευρώ.
4) Τα υπόλοιπα 4 δισ. περίπου που απομένουν μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος των 10 δισ. του πακέτου αναμένεται να προέλθουν από τη φορολογία.
Πιο συγκεκριμένα εξετάζονται τα εξής:
-Αύξηση του φόρου των τόκων των καταθέσεων
-Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 10% σήμερα έως το 12,5% ή το 14,5%. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Κύπρος έχει προβάλει σοβαρές αντιστάσεις σ’ αυτό το αίτημα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας πριν από περίπου 2 χρόνια.
-Επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Το συμπέρασμα

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι οι κυπριακές τράπεζες θα συρρικνωθούν επιθετικά και αυτό θα αποτελέσει καταστροφική εξέλιξη ενώ η Κύπρος ως χρηματοπιστωτικό κέντρο αποδομείται πλήρως οι τράπεζες δεν θα έχουν κανένα παρεμβατικό ρόλο θα αποτελούν πλέον μικρές τράπεζες υποτυπώδους μεγέθους.
Η αποχώρηση των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα θα είναι καταστροφική εξέλιξη.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης