Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αν το haircut στα ομόλογα των φυσικών προσώπων ήταν τραγικό λάθος, το haircut στις καταθέσεις είναι έγκλημα, γιατί δημιουργούνται φοβικά σύνδρομα σε όλη την κοινωνία

  Αν το haircut στα ομόλογα των φυσικών προσώπων ήταν τραγικό λάθος, το haircut στις καταθέσεις είναι έγκλημα,  γιατί δημιουργούνται φοβικά σύνδρομα σε όλη την κοινωνία
Αν το haircut στα ομόλογα των φυσικών προσώπων ήταν έγκλημα, το haircut στις καταθέσεις είναι καταστροφή γιατί δημιουργούνται φοβικά σύνδρομα σε όλη την κοινωνία.
Ο παραλληλισμός που θα επιχειρήσουμε, δεν έχει στόχο την σύγκριση, ούτως ή άλλως το haircut σημαίνει απώλεια κεφαλαίου και αυτό που συνέβη στα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα ήταν εγκληματική πράξη κατά 12-13 χιλιάδων ελλήνων.

Όμως αν λόγω του haircut 12-13 χιλιάδες έλληνες υπέστησαν τεράστιες ζημίες και σχεδόν όλη η κοινωνία πάγωσε καθώς διαπίστωσε ότι τα ομόλογα δεν είναι ασφαλή, πως θα μπορούσε να αντιδράσει η κοινωνία όταν κάποιος εκ των 26 εκατ καταθετικών λογαριασμών  αφορά τον κάθε ένα από εμάς, αφορά το σύνολο της κοινωνίας, τα αμυντικά αντανακλαστικά, τα φοβικά σύνδρομα που θα δημιουργηθούν θα προκαλέσουν τεράστια ζημία στις τράπεζες και κατ΄ επέκταση στην οικονομία.
Τα ομόλογα άγγιξαν 12-13 χιλιάδες έλληνες και οι καταθέσεις αγγίζουν όλους τους έλληνες και τα 11 εκατ που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Για τον λόγο αυτό αποδεικνύεται έγκλημα και καταστροφή η απόφαση του Eurogroup να επιβάλλει φόρο επί του κεφαλαίου των καταθέσεων στην Κύπρο.
Στο δεύτερο έκτακτο Eurogroup χθες ωστόσο ανασκευάστηκαν οι αρχικοί σχεδιασμοί και εξαιρούνται του haircut από 100 χιλιάδες ευρώ και κάτω.
Οι καταθέσεις διαχρονικά περιβάλλονται από ένα πέπλο προστατευτισμού.
Οι πολίτες έχουν αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με τις  τράπεζες όπου διατηρείται ο κοινωνικός πλούτος δηλαδή οι καταθέσεις.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο διαταράσσουν αυτή την σχέση.
Δεν υπάρχει έλληνας σήμερα που να μην σκέφτεται το εξής απλό «αφού έγινε στην Κύπρο θα γίνει και στην Ελλάδα».
Το επιχείρημα της Γερμανίας ότι οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι πολλαπλάσιες του ΑΕΠ καταθέσεις περίπου 70 δις ευρώ και ΑΕΠ 14 δις ευρώ σε σχέση με τα ισχύοντα σε όλη την Ευρώπη αποτελεί διάτρητο επιχείρημα.
Η σημειολογία της ασφάλειας των καταθέσεων χάθηκε.
Η σχέση εμπιστοσύνης καταθετών και τραπεζών διαταράσσεται σοβαρά ακόμη και με την απόφαση να μην υποστούν haircut οι μικροκαταθέτες έως 100 χιλιάδες ευρώ. Η καχυποψία και οι ανησυχίες θα παραμείνουν.
Θα αποδειχθεί ιστορικό λάθος το haircut στις καταθέσεις.
Επίσης το επιχείρημα που προβάλλεται ότι το haircut είναι μικρό άρα αφομοιώσιμο και ότι οι καταθέτες χάνουν 2 ετών τόκους θεωρητικά είναι ορθό και λογικό υπό την έννοια ότι διασώζεται η Κύπρος αλλά γεγονός είναι ότι επλήγει ένας θεσμός τεράστιας αξίας και σημασίας.

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα

Ο Έλληνας έγινε φτωχότερος. Αυτό δεν αποτελεί μια απλή διαπίστωση που στηρίζεται σε γενικές παραδοχές αλλά στην συμπεριφορά της καταθετικής βάσης.
Μπορεί ο κοινωνικός πλούτος να μειώθηκε κατά 84 δις ευρώ σωρευτικά που αποτελεί το 35% του συνόλου των καταθέσεων με βάση το τέλος του 2009 που κατεγράφη το ιστορικό υψηλό των 237,5 δις ευρώ αλλά ορισμένα ποιοτικά στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά.
Στην Ελλάδα οι καταθέσεις των ιδιωτών αγγίζουν τα 135 δις ευρώ.
Ο πλούτος των φυσικών προσώπων φθάνει τα 135 δις ευρώ και επιμερίζεται σε περίπου 26 εκατομμύρια καταθετικούς λογαριασμούς πάσης φύσεως ταμιευτηρίου, προθεσμίας και όψεως.
Ο δυσανάλογος αριθμός των λογαριασμών σε σχέση με τους πολίτες της χώρας σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλοί εξ ημών διατηρούμε πάνω από ένα λογαριασμούς καταθέσεων.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως που αποδεικνύει γιατί ο έλληνας έχει καταστεί φτωχότερος είναι ότι το 94% αυτών των λογαριασμών περίπου 24 εκατομμύρια λογαριασμοί έχουν υπόλοιπα κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ και σε σχεδόν καθολικό βαθμό που προσεγγίζει το 95% του  94% αφορούν ποσά κάτω των 2000 ευρώ.
Δηλαδή μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο πλούσιος έλληνας όπως χαρακτηρίστηκε στο παρελθόν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που ζει σε ένα φτωχό κράτος ή τις αναφορές των ξένων ότι οι έλληνες καλοπερνάνε, τελικός είναι ένας μύθος.
Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι οι καταθετικοί λογαριασμοί πάνω από 100 χιλιάδες φθάνουν τους 105 χιλιάδες.
Στην Ελλάδα δηλαδή υπάρχουν 105 χιλιάδες καταθετικοί λογαριασμοί που διαθέτουν πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.
Κατ΄ εκτίμηση αυτοί οι 105 χιλιάδες καταθετικοί λογαριασμοί αντιστοιχούν σε 60 χιλιάδες έλληνες.
Η ουσία από τα στοιχεία αυτά ποια είναι;
Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων έχει καταθέσεις έως 2000 ευρώ.
Η κοινωνία λόγω της ύφεσης έχει εξαθλιωθεί.
Η σωρευτική ύφεση περί το 27% έχει αποδομήσει τον κοινωνικό ιστό, καταστήσει τον έλληνα πιο φτωχό.
Το χτύπημα στις καταθέσεις στην Κύπρο ήδη έχει δημιουργήσει αμυντικά αντανακλαστικά και φοβικά σύνδρομα στον έλληνα καταθέτη.
Ήταν ένα μεγάλο λάθος.
Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο λάθος πλήττοντας τις καταθέσεις στην Κύπρο.
Το λάθος αυτό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την συνοχή της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης