Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πως θα υλοποιηθούν οι αμκ των τραπεζών – Μια αύξηση για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, τι θα συμβεί με reverse split, δικαιώματα και warrants – Αξίζει ή όχι η συμμετοχή στις αμκ;

   Πως θα υλοποιηθούν οι αμκ των τραπεζών – Μια αύξηση για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, τι θα συμβεί με reverse split, δικαιώματα και warrants – Αξίζει ή όχι η συμμετοχή στις αμκ;
Η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των μεγάλων  ελληνικών συστημικών τραπεζών ουσιαστικά ξεκίνησε.
Ήδη η Alpha bank στις 16 Απριλίου στην δεύτερη επαναληπτική συνέλευση των μετόχων της θα λάβει τις οριστικές τις αποφάσεις.
Τετάρτη ή Πέμπτη ανακοινώνει το χρονοδιάγραμμα των έκτακτων Γενικών συνελεύσεων και η Πειραιώς και ακολούθως και οι τράπεζες Εθνική με Eurobank.

Κατά το πιθανότερο σενάριο και λαμβάνοντας υπόψη τις αιτιάσεις της Τρόικα η Εθνική και η Eurobank θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου.
Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί;
1)Στις γενικές συνελεύσεις θα προσδιοριστεί ο στόχος κάλυψης σε κάθε αύξηση κεφαλαίου από κάθε τράπεζα καθώς και το reverse split.
Το reverse split είναι ένας τεχνικός μηχανισμός ώστε να μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών και να αυξηθεί η τιμή. Όμως πριν και μετά το reverse split η αποτίμηση της τράπεζας παραμένει ως έχει.
Βέβαια παραδοσιακά όσες τράπεζες υλοποιούν reverse split η αγορά δεν το εκλαμβάνει θετικά.
Οι ελληνικές τράπεζες υλοποιούν reverse split για 2 λόγους
Α)να μειώσουν τα δισεκατομμύρια των κυκλοφορουσών μετοχών λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι χωρίς reverse split θα ξεπερνούσαν οι νέες μετοχές τα 25 δισ τεμάχια.
Β)Να αυξηθεί τεχνηέντως η τιμή – αν και υπάρχει αναπροσαρμογή και στην ονομαστική αξία και ως γνωστό αύξηση χαμηλότερα της ονομαστικής αξίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί –
2)Οι τράπεζες στις γενικές τους συνελεύσεις θα παρουσιάσουν τα εναλλακτικά σενάρια για τις αμκ αν και όπως έχει επισημανθεί έως τις 15 Απριλίου υποχρεούνται να ενημερώσουν την ΤτΕ για το αν θα καλύψουν και με ποιους τρόπους το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Οι τράπεζες θα αναφέρουν το plan A που είναι η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου σε ποσοστό πάνω από 10%.
Π.χ. η Alpha bank ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να καλύψει 550 εκατ ευρώ δηλαδή το 12% της συνολικής της ανεκεφαλαιοποίησης.
Στην Alpha bank π.χ. αν οι ιδιώτες μέτοχοι καλύψουν το 12% το υπόλοιπο 88% θα καλύψει το ΤΧΣ και αυτό ισχύει για όλες τις τράπεζες το ΤΧΣ θα καλύψει την συντριπτική πλειοψηφία των κεφαλαιακών αναγκών.
Το Plan B περιλαμβάνει την κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής σε κάθε αμκ χωρίς τα cocos δηλαδή τα μετατρέψιμα ομολογιακά.
Στην Alpha σε αύξηση 4,571 δις ευρώ το 10% είναι 457 εκατ ευρώ.
Στην Πειραιώς  σε αύξηση 7,335 δις ευρώ το 10% είναι 733 εκατ ευρώ.
Στην Εθνική σε αύξηση 9,756 δις ευρώ το 10% είναι 975 εκατ ευρώ.
Στην Eurobank  σε αύξηση 5,839  δις ευρώ το 10% είναι 583 εκατ ευρώ.
Το Plan C θα περιλαμβάνει κάλυψη των αμκ ασκώντας και το δικαίωμα έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιακών.
Το plan C διευκολύνει υπό την έννοια ότι το ύψος της αμκ σε κάθε τράπεζα μειώνεται άρα μειώνεται και το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Σε αυτή την περίπτωση.
Στην Alpha σε αύξηση 2,571 δις ευρώ το 10% είναι 257 εκατ ευρώ.
Στην Πειραιώς  σε αύξηση 5,335 δις ευρώ το 10% είναι 533 εκατ ευρώ.
Στην Εθνική σε αύξηση 7,5 δις ευρώ το 10% είναι 750 εκατ ευρώ.
Στην Eurobank  σε αύξηση 3,839  δις ευρώ το 10% είναι 383 εκατ ευρώ.
Το plan D σημαίνει αποτυχία καθώς δεν καλύπτεται το 10% που σημαίνει ότι η τράπεζα άμεσα κρατικοποιείται περνάει στον έλεγχο του κράτους και όλη η αμκ καλύπτεται από το ΤΧΣ.
3)Μετά τις εγκρίσεις από τις γενικές συνελεύσεις  π.χ. της Alpha στις 16 Απριλίου θα κατατεθεί το ενημερωτικό δελτίο στο οποίο θα περιλαμβάνονται αναλυτικά όλοι οι όροι, έναρξη και λήξη διαπραγμάτευση δικαιωμάτων, αποκοπή, διαπραγμάτευση νέων μετοχών.
Προφανώς μπορεί να υπάρξουν ορισμένες καθυστερήσεις στην έγκριση των ενημερωτικών δελτίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά στόχος είναι οι αμκ μέσα στον Μάιο να έχουν ολοκληρωθεί.
4)Η αποκοπή του δικαιώματος προφανώς και έχει μεγάλη σημασία γιατί θα είναι αποκοπή του συνόλου των δικαιωμάτων της αύξησης κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες είχαν ζητήσει να υλοποιηθούν 2 αμκ μια για το 10% και μια για το 90% ώστε να αποφευχθεί το σοκ της αποκοπής και διαπραγμάτευσης.
Η αύξηση κεφαλαίου σε κάθε τράπεζα θα είναι μια.
5)Τα δικαιώματα θα διαπραγματεύονται κανονικά όπερ σημαίνει ότι θα υπάρξει σοκαριστική πίεση καθώς μπορεί το ΤΧΣ να μην προβεί σε κινήσεις πλην της τελευταίας ημέρας που θα καλύψει όλα τα αδιάθετα αλλά λόγω του γεγονότος ότι από το 100% των ιδιωτών μετόχων το 10% θα συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου κάθε τράπεζας.
Κατά την διαδικασία διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων των αμκ χρειάζεται τεράστια προσοχή γιατί το arbitrage με την μετοχή της τράπεζας στο χρηματιστήριο θα είναι πολύ έντονο.
Αν ένας επενδυτής έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στην αμκ μια πρόταση θα ήταν να πωλήσει τις μετοχές, να αγοράσει δικαιώματα κοντά στο μηδέν και εν συνεχεία να επενδύσει στην αμκ για να λάβει και warrants.
6)Τα warrants είναι παραστατικοί τίτλοι δικαιωμάτων μετοχών για κάθε μια κοινή μετοχή που αποκτά ένας μέτοχος στην αμκ θα εκδίδεται ένα δωρεάν warrants το οποίο θα είναι διαπραγματεύσιμο στο χρηματιστήριο θα έχει τιμή και προφανώς συσχέτιση με τον μηχανισμό arbitrage με την τιμή της μετοχής της τράπεζας στο χρηματιστήριο.
Οι απόψεις διίστανται για το ποια είναι η πιο ευέλικτη στρατηγική και επενδυτική επιλογή.
Η πιο ασφαλής πάντως είναι να μην κατέχει μετοχές ένας επενδυτής τραπεζών, να μην αγοράσει δικαιώματα, να μην συμμετάσχει στην αμκ αλλά να αγοράσει warrants άπαξ και θα είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμα.
Ωστόσο δεν είναι σαφές αν θα υπάρχει αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στα warrants.
Βασικό προαπαιτούμενο για όλα αυτά είναι να καλυφθεί ο στόχος του 10% στις αμκ.
Αν ο στόχος δεν καλυφθεί η τράπεζα κρατικοποιείται και αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές δεν χάνονται δεν πρόκειται για resolution good και bad bank αλλά θα υποστούν σοκαριστικό dilution δηλαδή απίσχναση. Ο παλαιός μέτοχος θα βρεθεί με 6% ή 8% και ο νέος μέτοχος το ΤΧΣ με 94% π.χ.
Το dilution είναι εκ των πραγμάτων αρνητική εξέλιξη για τον παλαιό μέτοχο. Όσο μεγαλύτερο το dilution ή απίσχναση ελληνικά τόσο μεγαλύτερη η ζημία για τον παλαιό μέτοχο.

(Πρώτη ενημέρωση:08:13)

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης