Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Προσοχή – Οι τωρινές ανακεφαλαιοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά από τα 50 δις ευρώ του ΤΧΣ – Οι μελλοντικές από τους ιδιώτες μετόχους ή τους καταθέτες

 Προσοχή – Οι τωρινές ανακεφαλαιοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά από τα 50 δις ευρώ του ΤΧΣ – Οι μελλοντικές από τους ιδιώτες μετόχους ή τους καταθέτες
Προσοχή.
Οι τωρινές ανακεφαλαιοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά από τα 50 δις ευρώ του ΤΧΣ.
Οι μελλοντικές ανακεφαλαιοποιήσεις θα καλυφθούν αποκλειστικά ή από τους ιδιώτες μετόχους ή τους καταθέτες.

Έχει καλλιεργηθεί μια πλάνη.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία και τους καταθέτες και προφανώς όλοι ανησυχούν λιγότερο ή περισσότερο για τις αποταμιεύσεις τους.
Πανικός και ορθά δεν έχει προκληθεί στην Ελλάδα αλλά γεγονός είναι ότι ανησυχία υπάρχει.
Πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά τρόπο σαφή μας αναφέρει έλληνας τραπεζίτης με πολύ καλή γνώση του παρασκηνίου στο banking «ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών σε αυτή την φάση θα πραγματοποιηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Έχουν λάβει ούτως ή άλλως οι τράπεζες τα απαραίτητα κεφάλαια και απομένει μόνο η κατανομή δηλαδή πόσα θα λάβουν την μορφή κοινών μετοχών δηλαδή αμκ και πόσα θα είναι τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές ή cocos.
Άρα οι καταθέτες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών καθώς τα κεφάλαια είναι υπερεπαρκή αν δεν ήταν προφανώς και θα συμμετείχαν οι καταθέτες αλλά πρέπει να μιλούμε επί των πραγματικών στοιχείων και όχι επί υποθέσεων»
Τι θα γίνει όμως στο μέλλον αν χρειαστούν πρόσθετες ανακεφαλαιοποιήσεις;
Η απάντηση που λάβαμε από τον κορυφαίο έλληνα τραπεζίτη είναι ενδιαφέρουσα.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι στο μέλλον και ελλείψει κεφαλαίων η ΕΕ και η Τρόικα δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα για τις τράπεζες.
Έδωσαν ήδη 50 δις ευρώ. Τι επόμενες αμκ των τραπεζών θα τις καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι και αν δεν μπορούν θα τις καλύψουν οι καταθέτες.
Αν στο μέλλον, οι ιδιώτες μέτοχοι δεν συμμετάσχουν στην διαδικασία μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης, τότε το βασικό σενάριο θα είναι haircut στις καταθέσεις πάνω ή κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ δεν γνωρίζω αλλά θα συμμετάσχουν και οι καταθέτες»
Με δεδομένο ότι οι καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ δεν είναι εξασφαλισμένες και στην Ελλάδα φθάνουν τους 115 χιλ λογαριασμούς με ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στο μέλλον αν η κρίση επιδεινωθεί είναι πιθανό να μειωθεί το όριο των εξασφαλισμένων καταθέσεων.
Στο ακραίο σενάριο το νέο όριο θα μπορούσε να είναι τα 50 χιλιάδες ευρώ και πάντα στην περίπτωση μιας ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομίας.
Όμως για την ώρα haircut στις καταθέσεις των ελλήνων δεν θα υπάρξει.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης